Има опасност бургаската петролна рафинерия Лукойл Нефтохим да спре да

...
Има опасност бургаската петролна рафинерия Лукойл Нефтохим да спре да
Коментари Харесай

При ембарго Лукойл Нефтохим вероятно ще спре работа

Има заплаха бургаската петролна рафинерия " Лукойл Нефтохим " да спре да работи, в случай че се осъществя и петролни артикули в Европейски Съюз.

Това стана ясно от изявление на държавния представител в " Лукойл " Красимир Първанов пред Mediapool.

Първанов разяснява, че е упълномощил да се направи разбор за подмяна на сегашните сред 50% и 60% количества съветски нефт " Urals ". В момента остатъкът се обезпечава през тържища - от Саудитска Арабия Кувейт и други страни. Ще се ревизира дали може да се усилят доставките оттова, само че Първанов категорично отбелязва, че софтуерно нефтопреработвателната рафинерия не може да работи без съветски нефт и в случай че спрат изцяло съветските доставки, тя най-вероятно ще би трябвало да спре работа.

Красимир Първанов напомни, че с обезпечаването на суровината за работата на рафинерията се занимава швейцарското сдружение " Литаско ". " То е това, което се занимава с ценообразуването на суровината, както и на крайните артикули на предприятието ", категорично акцентира Първанов.

" Ако " Лукойл " спре да работи, ще търсим различни източници за обезпечаване на суровината. При петрола това е доста по-лесно спрямо газа ", съобщи пред Mediapool ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По думите му бургаската рафинерия сега доставя към 60-70% от горивото на българския пазар. " Това е огромен % и той логистично мъчно ще бъде заместен, като това е допустимо да се случи от най-различни източници ", акцентира Делчев.

По думите му българските бензиностанции зареждат всеобщо с гориво от " Лукойл " поради по-ниската цена и по-малките разноски за превоз. Делчев изясни още, че не е наясно доколко са запълнени резервоарите на " Лукойл " и какъв брой дълго рафинерията може да продължи да работи при спрени доставки на съветски нефт.

До момента няма публична позиция на бургаската рафинерия по предлагането на Европейска комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР