Има огромен проблем с фалшивите новини във Фейсбук, но се

...
Има огромен проблем с фалшивите новини във Фейсбук, но се
Коментари Харесай

Георги Ауад: Фалшивите новини са част от бизнес модела на Фейсбук

Има голям проблем с подправените вести във Facebook, само че се колебая, че може да се направи нещо, тъй като това е част от бизнес моделът на Facebook. Те няма да вземат непринудено решение, с цел да си понижат приходите. споделя пред Mediapool Георги Ауад, с който разговаряхме за осведомителна война в обществените мрежи. Според него въздействието на пропагандата в обществените мрежи се надценява и твърди, че троловете в действителност са намалели след налагането на западните наказания против Русии. Георги Ауад е специалист разбори, премерване и оценка на репутацията с над 10 години професионален опит. Той е един от дребното у нас, които са сертифицирани специалисти от AMEC (Международна асоциация за премерване и оценка на комуникацията). Част от екипа създал " Пътеводител за инспекция на обстоятелствата в цифрова среда ".

След началото на войната в Украйна доста български политици и общественици видяха проблем с модерацията на българското Facebook пространство, която не вижда проблем с разпространяването на подправени вести. Има ли проблем в действителност и какво може да се прави?

Има голям проблем, само че се колебая, че може да се направи нещо, тъй като това е част от бизнес модела на Facebook. Те няма да вземат непринудено решение, с цел да си понижат приходите. Ще направя отпратка към, когато споделих, че ще намалеят троловете. Това си е реалност. Когато влезеш в коментарните секции на редиции на осведомителни организации и уеб сайтове, незабавно се набива на очи, че троловете наподобяват маргинализирани. В Туитър е същото. Там един от най-известните тролове “Кметът Слави Трайков “ е блокиран от Туитър. Сега си употребява аварийния акаунт. Там тези се броят на пръсти. В същото време получаваме огромен прилив на бягащи от Facebook. Във форумите ситуацията е нещо като 6:4 в интерес на тези, които не са тролове. Прочитат се все по-разумни и обосновани отзиви. За сметка на това последният бастион на дезинформацията и пропагандата в България си остава Facebook. Там няма какво да се направи. Ако се блокират хората с естествени изявления, а се оставят тези, които безпардонно популяризират дезинформация, очевидно бизнес моделът не разрешава това да бъде прекратено.

Facebook обаче има много огромно въздействие на българския пазар.

Има въздействие като огромна обществена мрежа. Като въздействие върху настройките на хората обаче съм подготвен да диспутирам.

Защо?

Някои от най-популярните постове с дезинформация събират по към 15 хиляди лайкове и споделяния, което е неуместно малко на фона това, че потребителите в България са към 4 милиона. Това е доста малко. По същия метод “Възраждане “ се хвалят, че са най-активните, да, най-активните са, само че отново техните лайкове са доста малко на фона 4 милиона души.

Какво може да се направи, с цел да се понижи въздействието на подправените вести в обществените мрежи?

За да намалиш въздействието на дезинформацията, не би трябвало да ограничаваш хората, а да направиш невероятно дезинформацията да работи. Залагаш на образования. Трябва хората да се научат на медийна просветеност, не просто да се усвоят пари, да се направи една презентация и да отшуми, а да се работи структурирано и да се обзет всички възрастови групи, които са вероятни за обгръщане. Всички под 60 години могат да бъдат научени и това е потвърдено от финландците, които са направи това с поредни и структурирани старания. Само с отбелязване на една вест, че идва от съветски източник, който е обвързван с съветското държавно управление, това няма да по какъв начин да стане. Това важи освен за съветската агитация, само че и за всяка агитация, в това число разнообразни опити за религиозни въздействия, идващи от Запад.

Много български политически анализатори обаче са уплашени от това, което виждат в обществените мрежи. Според вас това е балон?

Това е балон, тъй като 15-те %, които са най-гласовите, съумяват да заглушат останалите. Те си подмятат топката и усилват резултата от това, което приказват, само че в случай че човек се загледа, вижда, че хората си приказват за “Ергена “ и други злободневни тематики. Много зависи и от обществената мрежа, която се гледа. Разликите сред Facebook и останалите обществени мрежи са големи, което слага под въпрос изследвания, които залагат основно на информация от фейсбук, примерно.

Има ли смяна в проруския разказ?

Вече не натъртват на това какъв брой велика е армията им, само че не престават същите опорни точки. Продължава да се внушава, че Русия е най-близкия другар на България, че са ни главен търговски сътрудник. Продължават настояванията за референдуми. Някаква грандиозна смяна обаче няма.

Как виждаш въздействието на съветската агитация, обърнато в електорален заряд в българското общество?

Бих се учудил, в случай че има повече от 3-4% пренасяне в която и да е партия.

От какво печели българският онлайн трол?

Наскоро имаше една тематика в Reddit, в която българин, който е управлявал личен уебсайт за подправени вести, разказваше за това от какво се печели. Той е печелил от реклами. Не е някакво грандиозно разобличаване, и множеството не е изненада, че долу-горе това е основният източник на прходи. Човекът няма такива убеждения. Той не го прави, тъй като му заплащат отнякъде, а тъй като по този начин прави пари. В България по-голямата част от уеб страниците за подправени вести са основани на този принцип, само че има някои, които не са. Това са тези по-големите, които разполгат с повече хора и тези неща незабавно изплуват, когато човек ревизира първоизточника на информацията им и късото време за което „ новината “ се озовава от първоизточника в локалният уебсайт. Самите тролове не знам дали изкарват въобще пари. Не знам по какъв начин си ги получават. Половината бамки са изключени от SWIFT. Може да са употребили криптовалути, само че и те се сринаха. Това е доста комплициран въпрос.

В България обаче има много проруски гласове...

Сигурно някои от тях са стимулирани. Но би трябвало да знаем, че някои партии, които в този момент не са власт, биха желали да са на власт и по тази причина прибягват до тази реторика. Не мисля, че имат вяра, че нещо би трябвало да се трансформира в страната.

Като че ли войната в Украйна сплоти действителността на всички подправени вести, почнали още от времето на пандемията. Как наподобява тази съединената паралелна реалност…

Много странна е. Там се приказва за генномодифицирани гълъби, които се явяват като оръжие, тъй като популяризират всевъзможни болести. Биолабораториите са от дълго време готова режисура, в която имаме и българска диря. Много значима освен това. Съотвената госпожа (Диляна Гайтанджиева) можем да я попитаме по какъв начин се изкарват пари от тия неща. Много чудноват свят е това, който те оставя без думи. Тия неща ги четем в научната фантастика.

Има ли тролски взлом в обществените мрежи?

Във Facebook – да. Но там им е последният бастион в България. В другите мрежи те са набутани в ъгъла и нямат глас. Facebook е мрежата за възрастни. Тя си отпътува. Лека-полека. Младите не са там.

Правят се опити за продупчване даже и Тик Ток.

Има, само че те не влизат в тренда. Децата се вълнуват от разнообразни неща.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР