Има огромен корупционен риск само една фирма да оперира на

...
Има огромен корупционен риск само една фирма да оперира на
Коментари Харесай

Как се вкарват зеленчуци през Капитан Анреево? Депутат предупреди за огромен риск

Има голям корупционен риск единствено една компания да оперира на „ Капитан Андреево ”. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” ръководителят на Антикорупционната комисия в Народно събрание и народен представител от Политическа партия Михал Камбарев, разяснявайки абсурда с изземването на функционалностите на частната лаборатория за пестициди на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", чиято активност беше спряна от страната.

„ Дали народен представител е предложил рушвет – това не го знам. Тази информация към момента я нямам. Надявам се органите да си свършат работата и да разкрият кой какво е предложил и на кого. Но ползата е огромен, тъй като това въпреки всичко е външна граница на България през която се вкарва голям размер храна. Това е и външна граница на целия Европейски Съюз. Ако сте транспортьор и желаете да докарате стока до Германия – домати или друга храна – нямате различен избор с изключение на да минете през тази компания, която оперира там. И тя да реши дали ще минете или не в една стая, в която няма камери ”, уточни Камбарев. И допълни: „ Има голям риск – да имаме единствено един оператор, да няма камери. Предполагам, че камерите не са функционирали, тъй като в стаята, в която паркира камионът, може действително да се види дали стоката се разтоварва или не ".

Той разказа и процедурата по надзор. „ Появиха се информации, че са вземани по 488 лв. за разтоварване на стоките, и за вземането на пробите – ветеринарен, здравен или фитосанитарен  контрол. Тази цена е избрана от компанията. Не съм сигурен, че в този момент сумата, избрана от страната ще е същата, само че разликата е, че тези пари ще влизат в бюджета ”.

По думите му сумата на камион може да доближи до към 1500 лв. единствено за пробите. „ Има голям размер тирове, които минават през пункта. Но разковничето е друго – не какъв брой се заплаща по документи и в действителност действително, а това, че като транспортьор зависите от решението на една компания, която оперира последните 10 години ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР