Има оферти по 700 лв. за ваканция в чужбина, тук

...
Има оферти по 700 лв. за ваканция в чужбина, тук
Коментари Харесай

Георги Рачев: Септември ще е идеален за море

Има предложения по 700 лева за почивка в чужбина, тук и в Тюленово ще излезе по-скъпо Дечица на по 5-6 години в Югоизточна България не са виждали сняг През 2012 година бе най-топлото лято в климатичната ни история Имаме неповторими курорти, би трябвало ни национална тактика за туризма, която да обслужва икономическия интерес Жегите през юли не са незапомнени, впечатляваща е продължителността на горещия интервал, споделя проф. Георги Рачев в особено изявление на вестник СТАНДАРТ
 

- Проф. Рачев, следим много рисково време през последните седмици. Тези температури естествени ли са за сезона или прекомерно доста се фокусираме върху тях, тъй като е имало лета обратно в годините, които са били също толкоз горещи?
-->
- Работата на климатолозите е да помним освен какво се е случило през предходната година, само че и да изследваме епохи обратно какво е било времето. А то е комплекс от фактори. Първо, кутията на Пандора е отворена. Медиите схванаха, че това са вести, които се четат и започнаха малко да поразкрасяват и да основават повече драматизъм в заглавията. После, когато четеш същината на нещата, разбираш защо става дума. Другата част от въпроса е, че ние живеем през последните 20 година в доста по-топло време. Балканският полуостров остава малко в страни от световното стопляне в Европа и в цялото Северно полукълбо. Ние приказваме за промени в климата, които са значими за интервал от най-малко 30 година Другото са така наречен промени за по-продължителен интервал. Но към този момент е ясна наклонността, че става по-топло. Има дечица на по 5-6 години, изключително в Югоизточна България, които не са виждали сняг пред дома си и би трябвало с мама и баща да вървят по българските планини през зимата на пързалка, на ски, с цел да видят по какъв начин се вършат снежни индивиди. Аз съм израстнал в " Лозенец ", София. Поне няколко години съм скачал от втория етаж на кооперацията в една голяма купчина от изринат сняг. Няма ги към този момент тези зими. Затопляме се, само че от 2000 година насам има най-малко три лета, които са паметни. Едното е през 2000 година, на 5 юли аз бях в Карнобат, а в Пловдив температурата в 17 часа доближи абсолютния най-много, измерен в България - 45 градуса. Времето беше тъкмо като това, което следим през последните дни. Духаше мощен парещ вятър - все едно бяха отворили бабината фурна. 2012-а - паметна година. Тогава беше най-топлото лято, в което изобщо се вършат метеорологични наблюдения. Юни беше убийствено топъл, най-топлият за 150 години. Юли - най-топлият за над 120 години. Август и септември бяха в топ 3 и топ 5 по най-високи температури. Лятото на 2012 година -  няма такова в климатичната история на България. 2016-а също беше топла година. Това, което се случва сега, не е нещо неповторимо и невиждано. Акцентът е върху продължителността на топлата вълна. Имахме 17 дни с анормално топло време. Това основава дискомфорт на организма, защото той даже рано заран не може да получи свежа глътка въздух, с цел да може в следобедните часове да посрещне  високите температури. На младите изобщо не им пука, че е толкоз горещо. Терморегулацията им работи на макс и не изпитват дискомфорт. Трудното е за възрастните хора, а и за дребните деца, които не могат да се оправят с всички терморегулационни процеси.  Това са главните фактора, които ни карат да се вторачваме в тези жеги. Не са незапомнени.

- Наблюдава ли се изменение във времето на сезоните - юни да е по-дъждовен и леден, а септември по-топъл. Защо?

- Това е наклонност, която следим от 10-15 години, не всяка година. Но би трябвало да се повтори за интервал от 30 година, с цел да може да кажем от климатична позиция, че това е изменение на климата. Иначе към този момент се счита, че това може да е интервал, в който има пренасяне на дъждовете от един месец в различен. Балканите не сме подложени на някакви доста страшни промени. По-скоро Западна Европа изпитва много по-големи съмнения, защото лятото там стана много по-топло от нормално, което пък е обвързвано с Атлантическия океан - той стана много топъл. Водата и в Тихия океан стана по-висока, а да не забравяме, че над 2/3 от лицето на земята е океан. Оттам и световното стопляне е безспорен факт.

- Как явлението Ел Ниньо въздейства на Европа и на България по-конкретно?

- Ел Ниньо е естествено събитие, което е особено с температурата на повърхностния пласт на океанската вода в Тихия океан, в региона на екватора. Заема повърхност от няколко десетки милиона квадратни километра. Три години поред беше неговата негативна фаза - Ла Ниня, когато повърхностната вода беше с към 1-1,5 градуса по-ниска температура от елементарното. Това за първи път се случва за повече от 50 година, т.е. от когато се изследва това естествено събитие. За това се счита, че в Северното полукълбо годишните междинни температури за последните три години - 2020, 2021, 2022 година, не са толкоз високи, колкото бяха да вземем за пример годините 2015, 2016, 2017 година Това е охлаждащото деяние на Ла Ниня. Сега етапите се смениха и на мястото на по-ниската температура на морската вода, се появява Ел Ниньо и се чака към октомври той да се развихри брутално и тези няколко десетки милиона километра океанска вода да бъдат с към един градус по-висока температура от естественото. Това ще докара до по-голямо изпарение, до повече влага в атмосферата, до по-висока температура в Северното полукълбо, а в дълготраен проект и на цялата атмосфера. Поради това и един от водещите климатолози на НАСА сподели: " Радвайте се на това лято, тъй като то е последното студено лято във вашия живот ". Предполага се, че температурите на земята ще продължат да се покачват.

А по какъв начин въздейства Ел Ниньо върху климата и времето в България - това е малко като гледане на карти, мятане на фасул, да спиш върху бучки захар. Никой до момента не е потвърдил директна взаимозависимост сред Ел Ниньо и климата на Европа. Знае се, че става по-влажно в южните щати в Съединени американски щати,  че преваляванията се усилват в Колумбия, само че пък понижават в Индонезия. Получават се горски пожари, запрашаване на въздуха, смяна в рибните пасажи в Тихия океан, само че непосредствено да се каже, че когато има Ел Ниньо тук става по-топло, няма кой да го каже съществено. Иначе за някой публицист или, с цел да излезе по-четивен материал, постоянно може да се откри някой " експерт ", който да се опита да притегли вниманието върху себе си. Няма директна взаимозависимост, защото е доста надалеч от нас и нормално това минава през няколко трансгранични среди. Но несъмнено обърква това, което знаем - стандарта в атмосферната циркулация в света и води до преразпределение на преваляванията и надлежно преразпределение на някои съществени температури.

- Какъв август да чакаме?

- Август се обрисува, съгласно двата световни модела - европейския и американския, да бъде малко по-топъл с към един градус междинна месечна температура и с превалявания към и по-малко от нормата. И в случай че би трябвало да се постави заглавие какъв август ни чака, чака ни топъл, безоблачен и относително изсъхнал август.

- Как оценявате туристическия сезон у нас?

- Трудно се движи. От средата на юли доникъде на август е върхът на сезона, морето би трябвало да се пръска по шевовете от туристи. Не е и тъкмо по този начин, тъй като може да влезете в някоя търсачка и да си намерите хотел по българското Черноморие. След 15-20 август западните туристи стартират да се приготвят за първия образователен ден, който стартира на 1 септември. Рязко спада ползата, а септември е превъзходен за море, тъй като и температурата на водата остава много висока, и септември е прекрасен, топъл и безоблачен през последните години. Аз си припомням когато на 9 септември Слънчев бряг опустяваше. Правеше се през социализма манифестация за 9 септември и до 15 септември всичко затваряше, оставаха да работят два - три хотела. Сега не е по този начин, изключително за тези хора, които имат проблем с температурите и на водата, и на въздуха. За тях е доста прелестно да вървят в 10 часа на плажа, прибират се в 16 часа.  Така се отварят крилата на сезона,  удължава се нашият сезон, тъй като той не може да се съпоставя с гръцкия и турския, нито с Италия и Испания. Бихме могли да го съпоставим с албанския, с хърватския.

И нещо доста забавно, на което би трябвало читателите да извърнат внимание. Ако се замислите - къде на Черно море има курорти като нашите? Единствените курорти са Батуми и прочие, само че това е пионерска организация спрямо нашите курорти. Ние имаме неповторима опция да развиваме туризъм в регион, където по природа сезонът е пай и би трябвало да го използваме. Лошото е, че секторът изгони българите. И освен, че не ги приласка, а не желае да ги приласкава още веднъж. Затова и българите желаят да отидат в Испания, в Италия, в Гърция, в Турция, в други топли дестинации.  До 1500 лева можеш да намериш всичко, включено в цената, за по-възрастните има промоциии - пътуваш от през днешния ден за идната седмица. Например за Тунис има за 700 лева За тези пари не знам къде би трябвало да отидеш у нас - и на Тюленово ще ти бъде по-скъпо. Трябва национална тактика, кото да не зависи от мен, от вас или от някой шеф, министър, министър председател. Тази тактика би трябвало да обслужва икономическия интерес на България по отношение на естествените дадености. Това го реализират страните към нас. И с цел да не бъда необоснован, през първите шест месеца в България е имало толкоз туристи, колкото е имало в Албания, а Албания започва половин век след нас в региона на туризма. Тя ни настига по брой туристи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР