Има обстоятелства, които потребителите сами не биха могли да установят

...
Има обстоятелства, които потребителите сами не биха могли да установят
Коментари Харесай

Туроператорите нямат право да ограничават реда и срока за рекламация | Сключването на писмен договор и издаване на ваучери е задължително

Има условия, които потребителите сами не биха могли да открият при избора на уредник на пакетно пътешестване, което възнамеряват. Затова взаимните инспекции на разнообразни контролни органи са положително начинание и дават опция на всяка институция, от позиция на своите пълномощия, да ревизира налични и законни ли са наложителните условия, лицензи и удостоверения за реализиране на активността, контракти с контрагентите, документи за провеждането на съответно проведено туристическо пътешестване и други

Това разяснява създателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова във връзка почналите инспекции за нелоялни практики при проведените туристически пътувания на страната и началото на дейния летен сезон.

Пред БНР Руменова уточни, че измежду нарушаванията на туроператорите са опити за ограничение на правата на туристите, дадени им със закон. Тя даде образец със случаи, в които при зародил проблем потребителите са били насочвани да изчакат завръщането си от екскурзията или почивката и едвам тогава да оповестят публично за него.

„ Съгласно закона обаче, срокът за предявяване на претенция за некачествена услуга е 14 дни от установяването на несъответствието. Така хората могат да го пропуснат и да не съумеят да получат полагащата им се отплата “, изясни специалистът.
В други случаи, при разминаване сред предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е имало опити от страна на представители на уредника да се лимитират методите за подаване на претенция – единствено по телефона. По закон обаче потребителят има право да предяви претенция по всички канали за връзка с търговеца.

Други постоянно срещани през годините нарушавания са откритите и при пилотните инспекции – липса на уверение за осъществяване на туроператорска и/или турагентска активност, несключване на контракт за проведеното пакетно пътешестване, неиздаване на ваучери за предплатените услуги и други

Затова Габриела Руменова предложи хората постоянно да ревизират туроператора в регистъра на Министерството на туризма, да четат деликатно контракта и при подозрение за повече права на оператора за сметка на техни да договарят и едвам след премахване на неравновесието да поставят подписа си, да изискват издаване на ваучери за предплатените услуги, а при проблем да пазят всички доказателства и да предявят писмена претенция.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР