Има неща, за които не се чудиш дълго дали да

...
Има неща, за които не се чудиш дълго дали да
Коментари Харесай

Деца усвоиха занаяти в Пловдив

Има неща, за които не се чудиш дълго дали да харесаш или не - сграбчват те на момента. Така се получава към този момент осем месеца в Пловдив в уютната атмосфера на ул. " Стръмна " в Стария град, известна още като Улицата на занаятите. Всяка събота там гъмжи от детски гласове, гълчава, смях, а целият този декор съпровожда нещо напълно сериозно- усвояването на занаяти. Не един и два, а цели двайсет. Проектът на Регионалната занаятчийска камара и община Пловдив, подсилен от Министерството на културата, даде опция да се сътвори същинско Занаятчийско учебно заведение и то да работи добре от началото си до края. Пандемичните ограничавания " натиснаха " старта на плана, само че в последна сметка образованието протече по проект, ковидът не попречи.

Грънчарство, керамика, изобразяване на стъкло, тъкане, плетене на играчки, плъстене, изработка на кукли, готварство, дърворезба, ножарство, направа на оръжие- всички тези необятни и в огромната си част забравени към този момент човешки действия, разкриха писмеността си пред към двеста деца в Пловдив, а сходна активност се прави и на Самоводската чаршия във Велико Търново. Някои действия дават бързи резултати, други изискват по- продължителни старания за преодоляване на инструментариума, само че най-после, след двумесечното образование на всяка група деца, налице са най-различни предмети, които пък вземат участие в благотворителна галерия. Средствата ще се дарят на Детската клиника на УМБАЛ " Свети Георги " в Пловдив. В летните месеци децата отстъпиха мястото си на възрастни и ползата продължаваше да е огромен.
 Отбележи чешма, да има вода Отбележи чешма, да има вода
Чешмите са част от българската просвета и обичаи. В предишното чешмата е било място където млади и остарели се събирали, първите срещи на в...

Старите занаяти не се усвояват за месец- два, само че времето е задоволително да се посее семето на интереса към сходни действия. Дали от децата, които се включиха, ще излязат нови майстори, не е доста ясно, само че пък множеството от тях си харесаха занимание и ще продължат да го упражняват. Същото важи и за възрастните, които отделиха време през лятото да научат нещо ново. Имаше цели фамилии, които се включиха в другите занаяти.

Особено забавна беше тази толкоз работлива част на Стария Пловдив в месеците на плана за туристите. Живата конюнктура с толкоз доста деца, заети с творчество, притегли и български, и непознати туристи. Мнозина отнесоха и сувенири, и фотоси за спомен, а и радостното възприятие, подбудено от тази толкоз шарена среда.

Проектът завършва през октомври, още не е ясно дали ще продължи и следващата година. Участниците в него се надяват той да има по-дълъг живот, тъй като в действителност е нещо потребно и положително.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР