Има непосредствени задачи и отговорности, напълно осъзнавани от държавния глава,

...
Има непосредствени задачи и отговорности, напълно осъзнавани от държавния глава,
Коментари Харесай

Не сме в политическа криза, отсече правният съветник на президента:

Има непосредствени задания и отговорности, изцяло осъзнавани от президента, като сформирането на 45-то Народно заседание, посредничеството за съставяне и на държавно управление, с цел да се изнася сега плана на нова Конституция.

Това съобщи съветникът по правните въпроси на президента Румен Радев - Иванка Иванова в студиото на БТВ в отговор на апела на Бойко Борисов Румен Радев да покаже плана си, когато актуализира концепцията за привикване на Велико национално заседание. Иванова посочи и думата " посредничи " като семейства на консултациите за съставяне на държавно управление. " Това е доста виновна задача, изострена сега от здравната и икономическата рецесия. "

На въпрос за периодите за сформирането на ново държавно управление или надлежно крах на ротацията на мандатите, Иванова не даде съответни дати, само че допусна, че това може да се случи в границите на от месец до 6 седмици. Първо би трябвало обаче да се премине през процеса на конституиране на парламентарните групи.

" Мисля, че всички партии са наясно какъв брой огромен е политическия залог сега. В една народна власт най-нормалното е жителите да гласоподават, да подменят екипа в националното заседание, обикновено е ръководещата партия да губи мандати. "

Би било рисково диалогът за образуване на ново държавно управление да бъде привързан с конституционния спор, предизвести Иванова и добави и че не би трябвало всички дефекти на политическия развой да бъдат трупани на Конституцията, тя е задоволително гъвкава.

Категорично обаче не може, съгласно президентството, да се твърди, че се намираме в политическа рецесия. Случилото се на изборите и това, което следва в идващите дни и седмици е изцяло естествена демократична процедура, която е разказана в Конституцията, уточни Иванова.

Иначе Иванова удостовери, че подобен план за нов Основен закон има в президентството, така е координиран с избрани специалисти и е резултат на публично разискване. Въпросът за смяна на настоящата Конституция или за нова Конституция е задоволително сериозен и не би трябвало да се употребява с конюнктурни цели, настоя Иванова, отказвайки да даде детайлности, само че твърдейки, че планът не предлага единствено промени във връзка с статута за основен прокурор.

Според Иванова не би трябвало да се постъпва с Конституцията насмешка, както и с публичния спор за нея. Направеното от ГЕРБ предишното лято е с тежки последствия за конституционния спор, защото техният план е бил откровена насмешка с правила, заложени в в този момент настоящата конституция, изясни Иванова, съгласно която това на никого не прави добра услуга.

Освен това Иванова уточни, че миналогодишният план (този на ГЕРБ) е предвиждал козметични промени, които не са претендирали Велико народно събрание. " Да не приказваме за единното мнение на юридическата общественост... "

" Велико народно събрание не е самоцел, а средство за реализиране на цели, само че би трябвало да се употребява, когато имаме съответни хрумвания. "

В момента дневният ред е задоволително сериозен и отговорностите на президента са задоволително.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР