Има немалко полезни билки при менструални нарушения. Здравето на жената

...
Има немалко полезни билки при менструални нарушения. Здравето на жената
Коментари Харесай

Полезни билки при менструални нарушения

Има значително потребни билки при менструални нарушавания. Здравето на дамата може да се дефинира по нейния менструален цикъл. Редовната менструация би трябвало да е покрай времето на пълнолуние, протичаща безпрепятствено, без болежка или напрежение, с баланс на страстите. Повечето дами изпитват менструални усложнения в някакъв миг от живота си. Мимоходом означаваме, че в случай че има болести на матката и нейните органи (придатъци, тръби, яйчници, вени, артериални съдове), тогава заболяването наложително визира положението на гърдата и назад.

Нека се спрем единствено на най-честите нарушавания на потока на менструацията и да забележим кои са потребните билки при менструални нарушавания.

Дисменорея: мъчителни конвулсии

Дисменореята е протичане на менструация, нормално усложнена от мъчителни конвулсии. Най-често дисменореята се появява при дами с отегчителен характер, което може да се дължи на сухота на матката, незадоволителна секреция или конвулсия на гладката мускулатура на матката. Дисменореята при тях се демонстрира с мъчителни конвулсии, запек, отичане на корема, метеоризъм, суха кожа, болежка в долната част на гърба и долната част на корема, главоболие, бодърствуване, тревога и сърцетуптене. Болезнените чувства постоянно се появяват преди началото на менструацията. Менструалното течение нормално е нищожно.

За нормализиране на положението се употребява диета за меланхолици. Необходимо е да се изключи „ студената “ храна и да се ядат „ затоплящи “ блюда. Можете да приемате по 1 ч.л. сок от алое с две щипки черен пипер, три пъти дневно, до прекъсване на спазмите. Вземете куркума, индийско орехче, асафетида, джинджифил, валериана. Тези билки се одобряват най-добре с омекотяващи треви, като женско биле, които имат успокоителен и хормонален (подобен на кортизон) резултат. Полезни са също по този начин лайката и вечерната иглика. За хармонизиране на темперамента може да се пие инфузия от лавандула.

Ето още предписания в този случай:

1 с. л. цвят от глог се запарва с 200 мл вряла вода, увива се в забрадка, оставят се за 2 часа и се прецежда. Вземете 2-3 с.л., 3-4 пъти дневно при мъчителна менструация. 1 с. л. натрошен корен от оман се залива с 200 мл вряла вода, вари се 10-15 минути на слаб огън, оставя се за 4 часа, прецежда се. Вземете 1 с.л., 3-4 пъти дневно при мъчителна и нередовна менструация. Обелете портокал, нарежете го напречно, залейте с вряла вода, оставете за 15 минути. Пие се по 1 доза при мъчителна менструация. Препоръчителни са компреси от топла инфузия на лайка. Долната част на корема се затопля и се маже с топло сусамово или рициново масло. Избягвайте половите контакти.

Дисменореята при дами със жизнерадостен и холеричен характер се дължи на застоялост на кръвта и е съпроводена от горещи талази и нестимулирана нервност, мъчителна сензитивност на млечните жлези, чувство за парене по време на уриниране, неоформени изпражнения или диария. Менструалното течение може да бъде доста щедро.

Избягвайте пикантната храна.

Изисква се потреблението на билки, които укрепват нервната система с охлаждаща сила, като шлемник, пасифлора и хмел. При щедро менструално кървене оказва помощ чай от малинови листа и цвят от хибискус (по равни количества, по 1-2 ч.л.). 2 ч.л. листа и 2 ч.л. плод от малини се запарват 500 мл гореща вода, престояват 4-6 часа в затворен съд, прецеждат се. Пие се топло, 0,5 чаша, 4 пъти дневно. Два до три пъти дневно е добре да се ядат по 10-20 пресни малини. 1 с. л. суха трева овчарска торбичка за 200 мл вряла вода, оставете за 2 часа, прецедете. Вземете 1 с.л., 4 пъти дневно. 15 г суха билка планински пипер на 200 мл вряла вода, настоявайте, увити за 30-40 минути, прецедете. Вземете 1 с.л., 3-4 пъти дневно. 1 с. л. смлени листа от горска ягода се запарват с 200 мл вряла вода, престояват 30 минути, прецеждат се. Вземете 1 с.л., 3-4 пъти дневно. Пийте чай от сушени черешови листа при менструално кървене. 2 с. л. пресни листа от къпина се заливат с 400 мл вряла вода, оставят се за няколко часа, прецеждат се. Приемайте по 100 ml от топлия чай, 2-3 пъти дневно. 50 г нарязани сухи краставици (събрани след беритбата на краставиците и изсушени) в 500 мл вода. Оставете да ври 5 минути, настоявайте, увити за 1 час, прецедете. Вземайте по 0,5 чаша, 3 пъти дневно. Желателно е да има постелен режим за 2-3 дни. 4 ч.л. натрошена кора от калина се заливат с 200 мл вода, вари се 30 минути, прецежда се, прибавя се вода до първичния размер. Вземайте по 1 с.л., 3 пъти дневно, 30-40 минути, преди хранене.

Смеси:

Бял равнец (трева) – 5 елементи, овчарска торбичка (трева) – 5 елементи, тинтява (коренище) – 5 елементи, дъб (кора) – 2 елементи. 2 с.л. от тази примес изсипете в 200 ml вряла вода, оставете да се вари 5 минути на слаб огън и да се охлади за 15 минути, прецедете. Приемайте заран и вечер, по 1 чаша запарка при изобилна менструация.

Бял равнец (трева), тинтява (трева), валериана (корен), взети по равни количества. 2 ч.л. от сместа варете в 200 мл вода, оставете за 20 минути, прецедете. Пийте по 0,5 чаша, 4 пъти дневно при тежка менструация.

Валериана (корен) – 3 елементи, мента (листа) – 3 елементи, лайка (цветове) – 4 елементи. Прави се запарка от 1 с.л. от сместа на 200 ml вода. Пие се заран и вечер по 1 чаша.

Кокосовото масло има успокоителен резултат, когато се ползва върху долната част на корема.

За хармонизиране на тези темпераменти са потребни също по този начин: настойки от пелин, листа от бреза, листа от сена, листенца от алена роза, сокове от пъпеш, тиква, сливи.

Как да си извършите самомасаж на корема?

С кръгови придвижвания на дланите в една посока, по едно и също време от двете страни, масажирайте страните за 5 минути, повторете самомасажа в противоположна посока за още 5 минути. Правете самомасажа два пъти дневно.

Дисменореята при дами с муден характер се дължи на застоялост на слуз и е съпроводена от оток. Болката в по-голямата си част се появява в края на менструалния цикъл и е съпроводена от бяло течение, отичане на корема, задържане на вода в тялото, възприятие на тежест, унесеност и незаинтересованост.

Това изисква потреблението на билки с нервно-укрепващо и антиспазматично деяние, като аир, джинджифил, канела и индийско орехче.

Смеси:

Ароматна целина – 2 елементи, аир – 2 елементи, невен – 1 част, риган – 2 елементи, маточина – 3 елементи, ливадна детелина, алена детелина – 2 елементи. 3 ч.л. от сместа налейте в 1000 ml вряла вода, варете 30-60 секунди, оставете за 1 час, прецедете. Приемайте по 100 ml, 6 пъти дневно (натоварваща доза).

За хармонизиране на темперамента са потребни сок от нар, ябълков сок, сок от кресон, отвара от дъбови или брезови листа, отвара от карамфил. Лекове за смечене: счукано синапено семе с мед; корени от оман, смлени с мед; черен пипер с мед.

При менструален дискомфорт оказва помощ използването върху долната част на корема на рициново и синапено масло, смесени в равни елементи.

Печените семена от кимион обезпечават известно облекчение при менструални болки. Запържете малко семена от кимион в тиган, без масло за няколко минути. Когато стартират да излъчват остра миризма, отстранете от огъня, охладете. 1 ч.л. семена постепенно дъвчете усърдно и по-късно вземете 1 супена лъжица сок от алое.

Превантивни препоръки. Седмица преди предстоящото начало на менструацията, с цел да предотвратите менструални болки и дискомфорт, започнете да приемате 1 с.л. сок от алое. Спазвайте изключително деликатно диетичните рекомендации за вашия характер.

По време на менструация упражненията не се предлагат. По това време би трябвало да си почивате повече, да се отпуснете, да вземем за пример да отделите време за четене.

Аменорея: аргументи и лекуване

Аменореята е закъснение или липса на менструация. Типична е за дами с отегчителен характер. Причините могат да включват хипотермия, хормонален дисбаланс, изместване на матката, запек, прочувствена контузия и други Аменореята може да възникне вследствие на тежко или инвалидизиращо заболяване, като диабет.

Менструалните билки за лекуване на аменорея са: копитник, вратига, рута. Те се употребяват най-добре в композиция с такива омекотяващи и подхранващи билки, като аир, бяла ружа, черен оман (корен), женшен. В множеството случаи смирната е ефикасна, изключително под формата на смес.

На първо място се предписва тонизираща диета: млечни артикули, месо, ядки, фурми, сусам, масло, пълнозърнести храни и други артикули за меланхолични хора. Добавките с желязо са от огромно значение. Могат да се употребяват леки лаксативи, като рициново масло в дребни дози. Препоръчва се да се употребява „ затопляща “ храна, изключвайки „ студената “.

При аменорея, породена от простуда, се употребяват пикантни билки: джинджифил, черен пипер, канела, розмарин, куркума. Можете да си извършите чай от свеж джинджифил, приемайте по една чаша, три пъти дневно.

Друга рецепта е: фурми – 100 г, нерафинирана захар – 100 г, джинджифил – 25 година Изсипете всички съставки в 250 мл вода, варете на слаб огън 5 минути, прецедете. Пийте като чай в продължение на две седмици.

Също по този начин е потребно да се вземат по 10-15 капки масло от маточина вътрешно. Ефективен е масленият масаж на долната част на корема с рициново масло.

Причината за забавянето на менструацията при флегматичните темпераменти е тапите в тялото и общата уязвимост. За лекуване се употребяват мощни загряващи подправки: джинджифил, канела, червен и черен пипер.

Закъсняването на менструацията при холерици и сангвиници се повлиява добре от лекуване с куркума и шафран, признати в топло мляко (1/3 кафена лъжица от подправката в чаша мляко). Роза, глухарче, маточина, алое и други охлаждащи средства също са положителни.

1 с.л. корени от репей упорстват 2 часа в 400 мл вряла вода, прецеждат се. Приемайте по 100 ml, 2-4 пъти дневно. 2 ч.л. майчина билка (Motherwort билки) упорстват за 6-8 часа в 400 ml охладена преварена вода. Приемайте по 50 ml, 3 пъти дневно, 30-40 минути преди хранене. 1 ч.л. шафранов цвят се залива със 100 мл гореща вода, киснат 15 минути на водна баня, прецеждат се, разделят се на 4 приема. Пийте денем. Курсът е не повече от 7 дни. Полезно е да се яде лека храна, състояща се от бобови растения, извара, плодове от нар. Ефективен е масленият масаж на долната част на корема с розово и сандалово масло по едно и също време.

В националната медицина при аменорея се употребяват:

4 ч.л. пресни или сухи корени от магданоз упорстват 8-12 часа в 1 чаша вряла вода, в запечатан съд. Приема се отвара от 1 с.л., 4 пъти дневно, 30-40 минути преди хранене. 10 г листа от магданоз се запарват с 200 мл вряла вода, оставят се да заври на слаб огън. Пие се като чай на три приема. Започнете приема 2-3 дни преди предстоящата дата на менструацията. Не приемайте непрекъснато, може да докара до развиване на анемия. Нарежете 100 г корени от целина и зелените й листа, залейте с 1 литър топла и преварена вода. Настоявайте за 4 часа, прецедете. Приемайте по 1 ч. чаша, 2 пъти дневно, 30-40 минути преди хранене, при нарушаване на менструалния цикъл. Курсът е най-малко 2 месеца. 1 ч.л. натрошени семена от копър упорстват 2 часа в запечатан съд в 200 ml вряла вода, прецеждат се, подслаждат се. Пийте отварата с чай от лайка и цвят от безсмъртниче на равни дози. Прах от коренища на оман, разбъркан с мед, вземете 5 ч.л. дневно със слаба менструация. Вземете гореща седяща вана със сол (500 г на баня). Поставете краката си в съд с топла запарка от билката маточина.

Както виждате националната медицина има цялостен боеприпас от потребни билки при менструални нарушавания.

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР