Има нагласи за по-бързото придвижване на кандидатурата на България за

...
Има нагласи за по-бързото придвижване на кандидатурата на България за
Коментари Харесай

Джефри ван Орден: Беше постигнат осезаем напредък по приоритета за Западните Балкани

" Има настройки за по-бързото напредване на кандидатурата на България за Шенген ", сподели в изявление за „ Хоризонт “ английският евродепутат и член на външната комисия Джефри ван Орден, който е от групата на Европейските консерватори и реформисти.

Ван Орден, който е и някогашен основен договарящ на Евросъюза за България, даде висока оценка на постигнатото от Българското председателство за Западните Балкани, за гарантирането на сигурността на външните за Евросъюза граници и за решаването на миграционния проблем:

" Тази заран българският министър председател Бойко Борисов направи финален доклад на резултатите от Българското европредседателство и считам, че това беше едно сполучливо председателство, това мнение беше споделено и в пленарната зала и от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, и от водачите на политическите групи. Българското държавно управление и министър председателят Борисов заслужиха големи поздравления, тъй като прогрес бе реализиран ".

Ван Орден даде оценка на напредъка по главните цели за Българското председателство:

" За България водещ приоритет бяха Западните Балкани и сигурността на района, очевидно е, че беше реализиран осезателен прогрес. Станахме очевидци на постигането на съглашение за добросъседство сред България и Македония. Българското председателство беше инструмент в помощ за реализиране на договореност сред Атина и Скопие за смяна на името на Северна Македония. Това, несъмнено, отключи доста значими процеси и благоприятни условия в разнообразни сфери. Видяхме, че Албания и Македония се доближават до началото на договаряния за участие. Имаше позитивно развиване и при останалите страни от Западните Балкани. Всичко това сложи високо в дневния ред на Европейски Съюз тематиката за района. "

Относно решаването на миграционния проблем, Ван Орден разяснява ролята на София за това:

" Смятам, че и тук България реализира триумф. Що се отнася за миграционния напън, страната ви е на фронтовата линия. Смятам, че би трябвало да подчертаем значимостта на двустранните съглашения и възобновяване на положителните връзки с Турция. Неразбирането на ролята на Турция в решаването на казуса с миграционния напън се отрази ма балканския маршрут. България получи помощ, включително и от Англия, за гарантиране на сигурността по границите, и в тази област също беше реализиран прогрес. "

Връщайки се обратно във времето, когато България преговаряше за участие в Европейски Съюз, Ван Орден показа:

" Тогава беше 2007 година, минаха единствено 10 години, а към този момент България беше отпред на председателството на Съвета на Евросъюза. Това не е малко, и продължава да напредва! България е различим и пълновръстен член на европейското семейство, част от демократичните общества. Интересни бяха мненията на евродепутатите и във връзка с приемането на България в Шенген, в това отношение също има незабравим прогрес и ние приветстваме това. Усещането ми от тази заран в пленарната зала на Европарламента е, че има настройки за по-бързото предвижване на София в тази посока ". /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР