Има много причини за косопад и една от тях е

...
Има много причини за косопад и една от тях е
Коментари Харесай

Как влияе диетата върху появата на косопад

Има доста аргументи за косопад и една от тях е погрешно подбраната диета. Лошото положение на косъма може да е резултат от дефицит на съществени хранителни субстанции като витамини, минерали и ненаситени мастни киселини. Разберете какво да ядете, с цел да подобрите положението на косата си и да спрете косопада.

Гъстата и лъскава коса е голямо преимущество, за жалост не всички могат да се гордеят с това. Въпреки обстоятелството, че употребявате най-хубавите препарати за възобновяване им, постоянно се оказва, че това не е задоволително. Ето за какво е толкоз значимо да подхранвате косата си от вътрешната страна, тъй като красивият тип постоянно се дължи на вярното хранене.

Какво поврежда косата?

Продуктите, които въздействат неподходящо на положението на косата, включват, наред с другото: кафе и мощен чай, алкохол, бял самун, захар и сол. Трябва да премахнете от менюто си сладкото и мощно модифицираните храни. Тези артикули съдържат консерванти, оцветители и балсами, които изхвърлят минералите от тялото ни и водят до отсрочване на отрови.

Също по този начин си коства да запомните, че диетите за намаляване с ниско наличие на витамини, макро- и микроелементи водят освен до загуба на тегло, само че и до огромно количество коса.

Ако в организма ни липсват витамини и минерали, косата става тънка и чуплива. Лишени от пълноценни строителни материали, косъма изтънява и стартира да пада прибързано. Смяната на диетата сигурно ще го укрепи и ще обезпечи скъпи съставки, които ще го създадат по-силен.

Подобно на космите по цялото тяло, косата непрестанно се обновява. Всяка здрава коса минава през цялостен витален цикъл, който продължава към 2-6 години – по-късно пада и на нейно място израства нова. Всеки път към 80-85% от косата е във фаза на напредък, а загубата на 50-100 косъма дневно е изцяло естествена и на практика незабележима.

В някои случаи обаче можем да следим несъразмерен косопад – космите остават на гребена, във ваната или върху облеклата. Има доста аргументи за оплешивяване и те са свързани главно с генетични, хормонални и фактори на околната среда. Понякога несъразмерната загуба на коса е резултат от рестриктивна диета, защото храненето е извънредно значимо за здравето на косата ви.

Други аргументи за косопад

1. Алопеция от недохранване

Много хора изпитват забележителна и неочаквана загуба на коса месеци след започване на рестриктивна диета. Това събитие е тип телогенен ефлувиуми затова свързани със скъсяването на етапа на напредък на косата, породено от външни фактори и нормално обратимо.

Тя е дифузна – най-често обгръща цялата област на главата. В този случай причинният фактор е неправилното хранене – недохранване значи отнемане на организма от скъпи хранителни субстанции, нужни за вярното действие на тялото и неговия баланс (това се отнася и за цикъла на напредък на косата, протичащ в космения фоликул). Обикновено, след доставяне на тялото с нужните витамини, микро- и макроелементи, косата стартира да пораства още веднъж след известно време (след 2-3 месеца).

2. Хранителни дефицити, породени от рестриктивни диети

Неправилното хранене може доста да отслаби косата и да докара до косопад, трошливост или даже по-бавен напредък. Най-неблагоприятните са рестриктивните диети за намаляване (основно диети с ниско наличие на въглехидрати или протеини) – лимитираната гама от артикули и ниското предложение на всички съставки значи, че тялото би трябвало да избира къде дефицитните съставки са най-необходими в даден миг, и косата остава в края на листата с цели. Отслабваме, само че цената е косопад (а в близко бъдеще евентуално и йо-йо ефекта).

3. Хранителни разстройства и косопад

Загубата на коса се свързва и със съществени хранителни разстройства, като анорексия и булимия, които засягат най-вече юноши и младежи. Те засягат цялото тяло и имат съществени дълготрайни последствия, освен за здравето, само че и психосоциални. Те дават забележими дерматологични признаци, като несъразмерна сухота и лющене на кожата, косопад и поява на особено окосмяване по тялото под формата на пух (лануго).

4. Загуба на коса след бременност

Косопадът след бременност се свързва най-вече с ненадейно намаляване на равнищата на естроген след раждане на бебе. Ако една жена кърми, нейната диета също може да окаже огромно въздействие. От една страна, доста млади майки, в името на здравето на детето си, по-късно употребяват елиминационна диета, което на процедура нормално значи обедняване на ежедневното меню с доста скъпи хранителни субстанции. От друга страна, кърменето е доста уморителен развой за тялото на майката във връзка с потреблението на хранителни субстанции. Ето за какво е време, в което всяка жена би трябвало да се погрижи особено за уравновесена и пълноценна диета – за себе си и детето си.

От какви съставки се нуждае косата?

Храненето играе основна роля за здравето на косата ви, защото непосредствено обезпечава всички детайли (протеини, витамини и минерали), нужни за растежа на косата. Ето за какво е толкоз значимо да осигурим здравословна и уравновесена диета, даже когато се опитваме да свалим непотребните килограми. За здравето на косата са изключително значими следните:

  • витамини от група В , изключително B2, B3 (ниацин), B5, B7 (биотин), B8 и B12;
  • витамини А, С и Е със мощно антиоксидантно действие;
  • – синтезира се в кожата под въздействието на слънцето;
  • желязо – най-хубавият му източник са скотски продукти;
  • цинк и селен – нужни са за вярната конструкция на кожата и нейните придатъци;
  • здравословни Омега 3 и Омега 6 мастни киселини в верните пропорции (в диетата не би трябвало да има прекалено много Омега 6 по отношение на Омега 3, в противоположен случай се ускорява възпалението в тялото).

Какви храни да ядете, с цел да подобрите положението на косата си?

Основните витамини и минерали, които би трябвало да бъдат включени в ежедневната ви диета са: витамин Е, А, Ц, витамини от група В, цинк, мед, желязо и есенциални мастни киселини. Много значими за положението на косата са и сярните аминокиселини, които са главните им градивни детайли.

Преди всичко би трябвало да допълните диетата си с пълноценни протеини. Аминокиселините са виновни за структурата на скалпа – техният недостиг може да докара до по-бързо стареене на косата и надлежно до косопад. Така че яжте месо и млечни артикули.

В менюто ви би трябвало да има и морска риба. Те съдържат омега-3 ненаситени мастни киселини, протеини, витамини А, D и витамини от група В. Продукти като зехтин, растителни масла, тиквени семки, слънчогледови семки и авокадо също са отличен източник на минерали и ненаситени мастни киселини.

Струва си да си припомните за яденето на храни богати на желязо, защото неговият недостиг води до намаляване на косата. Той е основна съставна част в производството на кератин и в регулаторния развой на мастните жлези в скалпа. Не забравяйте да включите в диетата си цвекло, агнешко, сушени кайсии, броколи, елда и просо.

Бобовите растения съдържат нужните протеини, желязо, цинк и биотин, чийто недостиг се демонстрира в чуплива и суха коса. Струва си да ядете и ядки, които са отличен източник на омега-3 мастни киселини и цинк. От друга страна, спанакът и броколите са отличен източник на витамин С.

Менюто ви би трябвало да включва и храни богати на селен, витамини Е, А. Витамин Е уголемява кръвоносните съдове, които подхранват косата и я защищават от увреждане, витамин А възвръща клетките и кератина, до момента в който селенът защищава кожата от стареене.

Медта, цинкът и манганът са минерали, които играят основна роля за положението на косата– инхибират косопада. Правилната конструкция на косата зависи от медта, а неговия недостиг предизвиква тяхното намаляване и нарушение на равнищата на желязо в организма. От друга страна, цинкът задейства ензими, които управляват метаболизма на протеините, съдържащи дисулфидни връзки за тяхната конструкция. Можем да намерим цинк, апропо в джинджифил, нахут и ядки и мед в риба, тиквени семки, слънчогледови семки, бадеми, овес и бобови растения.

Диетата за здрава и красива коса би трябвало да бъде вярно уравновесена и да съдържа всички хранителни субстанции в верните пропорции

  • Протеини – главният артикул на здравословната диета за коса са протеини, богати на аминокиселини, които са главните градивни детайли на косата. формиране на кератин. Протеините би трябвало да съставляват 10-15% от енергийната стойност на дневната диета. Неговите източници са главно: млечни артикули, риба, бобови растения, зърнени храни, ядки, зърнени артикули и месо.
  • Мазнини – от тях се образуват стероли, фосфолипиди и мастни киселини, виновни за вярното действие на защитната преграда на кожата и доста метаболитни и хормонални процеси, протичащи в тъканите. Липидите също участват в структурата на косъма. Дефицитът на мазнини предизвиква сухота на косата и скалпа и нарушава цикъла на напредък на косата в космените фоликули. Мазнините би трябвало да съставляват 25% -30% от калорийната стойност на дневната ви диета. Струва си да обогатите диетата със здравословни мастни киселини от растителни масла, ядки, семена и авокадо.
  • Сложни въглехидрати – участват най-вече в пълнозърнести храни , кафяв ориз и зеленчуци, те са главният източник на сила за растежа на косата, съдържат също доста витамини от група В и желязо. Освен това те обезпечават на клетките нужната за работа сила. Въглехидратите би трябвало да съставляват 55-65% от калорийната стойност на дневната диета. Прости захари, които могат да влошат проблемите с косата, причинявайки например нараснала секреция на себум и инфектиране на космените фоликули.
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР