Има много ограничения пред реалното оказване на военно-техническа помощ за

...
Има много ограничения пред реалното оказване на военно-техническа помощ за
Коментари Харесай

Доц. Георги Цветков: Формулировката "ремонт на военна техника" оставя вратата леко открехната

Има доста ограничавания пред действителното оказване на военно-техническа помощ за ремонт на украинската военна техника в България. Това изясни пред БНР доцент Георги Цветков, политолог и учител във Военната академия „ Георги Раковски “. Той е безапелационен, че решението на Народното събрание от през вчерашния ден слага доста ограничавания .
" Такива благоприятни условия има. Те са мощно лимитирани. Не е несъмнено дали ще се опре до тях. Реално видяно, с цел да се реализира подобен ремонт на територията на нашата страна, първо имаме доста комплицирана интервенция по напредване ", уточни Цветков.  

Основната железопътна линия за България минава през региона на Одеса, преместването на военната техника би трябвало да стане през Западна Украйна и Румъния до България. Друга страна, която е поела ангажимент да ремонтира украинската бойна техника, е Словакия и този вид е доста по-лесно изпълним , означи доцент Цветков.

На последващо място стои въпросът дали отбранителната ни промишленост, която се занимава със руско въоръжение и техника и която е доста подвластна от външни доставки, има запаси и аварийни елементи и дали такива биха могли да бъдат доставени от други страни, като се има поради, че Русия и Беларус отпадат , добави преподавателят във Военната академия.

" Зависи какви са запасите в България и дали от Източна Европа биха могли да бъдат доставени такива. Но би трябвало да си даваме сметка, че действително нашите благоприятни условия са мощно лимитирани . "

Според политолога писмото на украинския дипломат до Народното събрание е било изненада, тъй като е имало упования " за доста по-голям ангажимент от наша страна " и може би се осъзнава, че " явно България желае в доста стеснен смисъл да окаже такава помощ  като страна ".

" С тази дефиниция: " ремонт на военна техника " се оставя вратата леко открехната , като не се приключват опциите, които са употребявани досега, а точно доставка на въоръжение на комерсиална основа ", разяснява доцент Георги Цветков в предаването " Преди всички ". 

Повече по тематиката слушайте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР