- Има ли яснота каква втора пенсия ще вземат първите

...
- Има ли яснота каква втора пенсия ще вземат първите
Коментари Харесай

Чудите се дали да прехвърлите в НОИ? Първо проверете

- Има ли изясненост каква втора пенсия ще вземат първите дами, които получат това право след септември 2021 г?
- Ние сме привикнали в първия дирек да имаме административно установяване на размера. Но във втория дирек всичко е резултат от насъбраните осигурителни вноски - колкото по-голяма е вноската, толкоз по-голяма ще е пенсията. Няма горна или долна граница. Има хора, които 20 година са правили осигуровки, други - 5 година Затова картината е шарена. Но в случай че някой се е осигурявал към тавана в продължение на 20 година, би трябвало размерът на пенсията му от втория дирек да е към 200 лева
- Има три съществени разновидността, от които можем да изберем по какъв начин да получаваме пенсията си. Според Вас кой е най-удачен?
- Да, има опция пенсията да се изплаща пожизнено, на няколко транша или парите да се изтеглят вкупом. Вероятно множеството хора ще решат да получават пожизнена пенсия. Но когато става дума за дребна сума или когато хората имат някакви житейски проекти и им трябват пари, може да изискат да си ги изтеглят. Има една специфичност - човек може да стартира да получава пенсията от втория дирек преди тази от първия. Защото при втория дирек условието на закона е да има възраст, само че го няма условието за стаж. И в един миг може да се окаже, че от първия дирек още не е придобил право. Това трансформира обстановката за доста хора.
- Таксите, които ще прибират пенсионните фондове при изплащането на пенсията, всеки месец ли ще се удържат?
- Тези такси ги дефинира законът. Те са за разноските, които пенсионните сдружения вършат за ръководство на парите за втората пенсия. Защото парите не престават да се ръководят и откакто стартира изплащането на втората пенсия. 
- Т.е стартира изтегляне от партидата, само че в това време пенсионното сдружение продължава да влага парите от нея?
- Да, тъкмо по този начин. Докато човек получи и последната си пенсия, тези пари се ръководят и носят рентабилност. Има една визия, че във втория дирек има такси, а в първия - няма. Това не е по този начин. Около 3% годишно от всички пари, които постъпват в Национален осигурителен институт - т.е. в солидарния дирек, отиват за прехрана на Института.
- А какъв брой са таксите на фондовете?
- Има законова граница, само че съответният размер е записан в самостоятелния контракт сред индивида и пенсионно-осигурителното сдружение.Аз мисля, че размерът на таксите в този момент още веднъж ще бъде коментиран с измененията в Кодекса за обществено обезпечаване /КСО/.
- След като парите в партидите ни ще не престават да бъдат ръководени и вложени, допустимо ли е те да се усилят или понижат?
- Да, от доходността те нарастват. Има и риск - при една финансова рецесия може да има негативни резултати. Затова в този момент се разисква при най-лошия случай, в случай че доходността е негативна, размерът на пенсията да бъде изчислен въз основата на номиналната осигуровка - т.е. на парите, които хората са внасяли. Дори и ръководството им да е било с негативен резултат заради неприятен пазар, не може пенсията да е по-ниска от абсолютния размер на вноските, които са направени. По този метод се дава спомагателна гаранция за хората, че едно ръководство, което не е довело до увеличение на техните пари, а до понижаване, не може да се отрази на размера на пенсията им. Ако индивидът е жив и свършат парите в неговата партида, пенсионното сдружение е длъжно да продължи да му изплаща пенсията до момента в който е жив въз основата на запасите, които е длъжно да сътвори.
- А размерът на пенсията същият ли ще е?
- Да, не може да бъде намалявана пенсията.
- Вашият съвет какъв е - да трансферират ли хората парите си от пенсионните сдружения в Национален осигурителен институт?
- Този въпрос е доста значим за всеки човек. Затова е правилно на хората да се даде опция до последния миг преди да излязат в пенсия да имат право да вземат решение, а не да им споделяме - имате 6 месеца или 1 година.  Няма повсеместен отговор на въпроса - какво да върша. За да вземе решение, човек би трябвало да направи следното: да отиде в пенсионното сдружение, където се обезпечава и да каже: вижте ми партидата и ми кажете - в случай че на следващия ден се пенсионирам, каква пенсия ще ми дадете. След това да отиде в Национален осигурителен институт и да пита там каква пенсия ще получи от първия дирек. После да попита: " Ето толкоз пари имам във втория дирек, в случай че ги трансферира - какъв брой ще стане пенсията ми? " И чак откакто има цялостната информация, да вземе своето решение. Защото има доста хора, които в случай че си трансферират парите без да са събрали тази информация, рискуват това да не се отрази на размера на пенсията от Национален осигурителен институт.Ще дам два образеца:Ако човек има дребни осигуровки, малко години ги е внасял и пенсията му от Национален осигурителен институт е под 300 лв., той ще получи минимум 300 лв., тъй като административно беше вдигнат минималният размер. Ако този човек има изчислена под 300 лв. пенсия от първия дирек, това значи, че има малко пари и във втория. Например пенсията от Национален осигурителен институт е 270 лв., с прехвърлянето на парите става 290 лв.. Но той по този начин или другояче ще получи 300 лева В този случай не бих посъветвал индивида да не си трансферира парите, тъй като ще ги загуби. Другият образец - в случай че индивидът има огромни осигуровки в първия дирек и получава оптималната пенсия - 1440 лв., в случай че реши да си трансферира парите от втория дирек в първия, той няма да получи повече от 1440 лв., тъй като има таван. В този случай индивидът също ще загуби, тъй като ще си даде парите, само че няма да получи по-висока пенсия. Затова желая да насочва обръщение - проверявайте! Поискайте и от Национален осигурителен институт, и от пенсионното сдружение да изчислят. Чак тогава вземете решение.
- Но дали в Национален осигурителен институт ще създадат такава услуга? Чувала съм, че процедурата за пресмятане на пенсията е много дълга и мъчителна.
- По принцип би трябвало да го вършат, само че постоянно имат доста работа. Едно от нещата, които би трябвало да се направи сред първо и второ четене на измененията в КСО или да го свърши идващият парламент, е да задължат и пенсионните сдружения, и Национален осигурителен институт при поискване от да вършат тези калкулации. Става дума за права на индивида. И не е правилно една администрация да каже - имам друга работа и не мога да ревизира какви са твоите права. 
- А какво се случва с с коефициента от 20%, който намаляваше първата пенсия на хората, които би трябвало да получават и втора?
- С изменението в КСО едно от значимите неща, които би трябвало да бъдат признати, е поправяне на този коефициент - в случай че бъде признато предлагането, коефициентът за понижаване на пенсията от първия дирек ще е сред 7 и 9%. Това е към този момент правилно пресмятане. Намалението на първата пенсия е по причина, че хората, родени преди 1 януари 1960 година, имат по-голяма осигуровка в първия дирек, в сравнение с тези, родени след тази дата, защото една част от нея отива във втория дирек.
- Ако този коефициент се понижи, равноправни ли ще са хората родени преди и след 1 януари 1960 година?
- Да. В големия брой случаи, в случай че човек се е осигурявал най-малко 15 година във втория дирек, в действителност двете пенсии ще са по-големи от едната в Национален осигурителен институт. Тези хора, които имат малко застрахователен стаж, били са безработни, работили са в чужбина и т. н. - за тях парите във втория дирек са малко и е допустимо, в случай че ги трансферират в първия дирек, да са в по-добра обстановка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР