Има ли вероятност за криза в еврозоната догодина? Доколко мерките

...
Има ли вероятност за криза в еврозоната догодина? Доколко мерките
Коментари Харесай

Какво казват икономистите за глобалната икономика

Има ли възможност за рецесия в еврозоната следващата година? Доколко ограниченията на Европейската централна банка (ЕЦБ) могат да я предотвратят? Какви са рисковете пред световната стопанска система през 2020 година? На тези въпроси потърсихме отговор от необятен кръг непознати икономисти и представители на промишлеността в България. Ето какво споделят те: Еврозоната е на ръба на криза
Д-р Амат Адаров, Vienna Institute for International Economic Studies

Не бих планувал, че световна криза е неизбежна. Световната стопанска система към този момент се забави до най-слабите темпове след международната финансова рецесия и има редица сигнали, сочещи към изключително нежна обстановка и нараснал риск от криза. Множество фактори към този момент унищожават доверието на бизнеса в систематичните стопански системи: комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, влияеща неподходящо на международната търговия, вложенията и световните вериги на стойност, напрежението сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, несигурността към Brexit, продължаващите провокации в еврозоната, забавянето в Китай с риск от твърдо приземяване, както и общо увеличение на антиглобализацията и антиинтеграционните настроения в доста страни. Предвид тази нестабилна обстановка доста фактори биха могли да бъдат последнaта капка, която да провокира стопански срив.

В допълнение на някои систематични пазари има признаци на финансови балони, които могат да се спукат. Особено притеснителна е обстановката на пазара на облигации в Съединени американски щати. Това е значимо, защото Съединени американски щати са систематична стопанска система и държавните й облигации са световен актив - като цяло доходността е на исторически доста ниски равнища и главен сигнален знак е следената инверсия на кривата на рентабилност, защото спредът сред 10-годишната и тримесечната рентабилност на книжата се оказа негативен. Отново всичко това не значи, че рецесията е неизбежна, само че рисковете сигурно са високи и се чака да останат нараснали най-малко в близко бъдеще.

ЕЦБ понижи референтния лихвен % от -0.4 на -0.5%, възобнови програмата за количествени облекчения и вкара облекчение негативните лихви да не важат за всички свъхрезерви на банките (tiered interest rates).

Предвид че еврозоната е на ръба на криза, по-разхлабената парична политика сигурно е оправдана и мечтана. В същото време успеваемостта на тези дейности не е ясна по ред аргументи. Като цяло обсегът на паричния инструментариум и тласъците на ЕЦБ са изчерпани през всички тези години на разхлабена парична политика, все пак икономическият напредък към момента е под упованията, до момента в който инфлацията е слаба и под задачата на ЕЦБ. Предоставянето на свръхликвидност в действителност може да усили рисковете от финансова неустойчивост, изключително като се има поради, че банковият бранш господства като метод на финансово ходатайство в Европа. Следователно паричната политика сама по себе си не е задоволителна поради главните провокации, пред които е изправена еврозоната. Необходими са спомагателни макроикономически ограничения, като да вземем за пример обществени вложения в инфраструктура, макар че не всички страни в Европа разполагат с нужното фискално пространство.

Редица фактори, които оказват неподходящо влияние върху вероятностите за напредък на еврозоната, също са отвън обсега на региона на паричната политика - да вземем за пример негативите от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, въздействието на Brexit, комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, както и дълго неглижираните структурни проблеми в границите на еврозоната изискват по-всеобхватен метод оттатък явните антициклични макроикономически политики. Очакваме ниския растеж на Брутният вътрешен продукт в Европа да продължи
Анхел Талавера, основен икономист, отговарящ за еврозоната, в Oxford Economics

Към момента не чакаме криза в еврозоната, а по-скоро продължение на настоящата икономическа обстановка на невисок растеж на Брутният вътрешен продукт. Секторът на услугите продължава да нараства с допустим ритъм в Европа. Затова считаме, че ще са нужни един или повече външни шокове, с цел да се стигне до криза. Като да вземем за пример Англия най-сетне да напусне Европейски Съюз без договорка или Съединени американски щати да наложи мита върху европейския импорт. Макар рисковете някое от тези събития да се случи да нарастват, а с тях и вероятността за криза, към момента не считаме, че това не е най-вероятният сюжет.

Обявеният пакет тласъци от ЕЦБ би трябвало да подтиква стопанската система на еврозоната. Въпреки това, в случай че най-лошите външни опасности се материализират, централните банки няма да могат да избегнат сами криза без помощта на фискални тласъци. Монетарната политика има лимитирани качества да предотвратява стопански закани като колапс на световната търговия или огромен геополитически прелом като Брекзит без договорка. Този път може да е друго
Кристофър Дембик, началник на макроикономическите разбори в Saxo Bank

В края на бизнес цикъла сме, което значи, че вероятността за криза нараства доста. Въпреки това този път може да е друго вследствие на програмата за количествени облекчения на ЕЦБ и изкривяването на цените на пазара. Не споделям, че няма риск от криза. Някои страни механически ще влязат в криза през третото тримесечие на тази година. Но стартирам да се запитвам дали комбинацията от намалени лихви/количествени облекчения и фискални тласъци няма да успее да удължи бизнес цикъла. Ключов знак за наблюдаване е световната ликвидност на $. Изправени сме пред дефицит през днешния ден, само че можем да станем очевидци на усъвършенстване през идващите тримесечия с помощта на разхлабването на паричните политики. Според мен някои страни към този момент механически са в криза, само че още е рано да се афишира световна криза.

Марио Драги първо увеличи пазарните упования за нови парични тласъци и разумно разгласи ограничения. И въпреки всичко всички знаем, че паричната политика доближи лимита си. Според мен паричната политика може да поддържа удобни условия за финансиране и да подтиква ликвидността. Но имаме потребност от фискални тласъци - както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект, с цел да увеличим капацитета на Брутният вътрешен продукт.

Не мисля, че влошаващите се прогнози ще се отразят на вероятността за разширение на еврозоната. Към момента свиването на интензивността в индустрията не се е отразило на вътрешното търсене в еврозоната. Можем да кажем, че казусът се популяризира, в случай че стигне до бранша на услугите в Германия. Но в останалите страни прогнозите са по-добри. Вътрешното търсене е стабилно с помощта на ниската инфлация и растящите заплати. Еврозоната има доста недостатъци, само че за множеството страни това не е вест. Така че не виждам за какво би трансформирало фрапантно вероятностите за Източна Европа. Мерките на ЕЦБ към този момент не могат да повлияят на стопанската система
Даниел Грос, шеф на Centre for European Policy Studies

Най-новата прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и раз не е за криза, а единствено за закъснение на растежа. За Германия (и множеството останали страни от Северна Европа) това закъснение идва на фона на цялостна претовареност, в доста случаи даже дефицит на работна мощ. Освен това бюджетът на Германия е на дребен остатък. Следователно самото закъснение на растежа не би трябвало да има съществени последствия за по-голямата част от Северна Европа. Италия може да се окаже в по-несигурна обстановка, само че по този начин или другояче и тя отбелязва доста слаб растеж.

Мерките на ЕЦБ към този момент не могат да повлияят на стопанската система. Намаляването на 10 базисни точки в депозитната ставка явно не може да има огромно въздействие. Повторното пускане на програмата за количествени удобства (QE) с 20 милиарда евро на месец също няма да окаже огромно въздействие, в случай че и QE в размер на 80 милиарда евро на месец имаха малко влияние. Очакваме нормализиране следващата година
Антон Петров, ръководител на Българската асоциация на металургичната промишленост

Предвижданията за стоманодобивния бранш за идната година на Eurofer - европейската браншова организация на стоманодобивните предприятия, както и на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, са за лек растеж, или за малко по-добра година, в сравнение с е тази. Тези предвиждания значително са условни, тъй като и за тази година се очакваше лек растеж, който се трансформира в спад за Европа. По-негативно от упованията повлия пренасочването на търговски потоци, от страни, които не могат да осъществят продукцията си в затворените пазари като Съединени американски щати, както и поради редица ограничавания, наложени от други страни, с цел да предпазят своите пазари. На районно равнище наранени са потоците от Турция като максимален производител в района, както и Украйна и Русия. Те имат квоти, само че квотите им според решенията на европейско равнище бяха увеличени един път с 5% и след това още с 5%, от следващата година влизат 3%, след много мощна битка квотата да не бъде с още 5%, само че обикновена сметка демонстрира, че това са над 10%, а потреблението действително се е нараснало с 1-2%. Тоест отворили сме пазар за повече импорт. Разбира се, това става под сериозния напън на автомобилната промишленост, която търси по-евтини артикули. От цифрите е видно, че вносът в Европа се усилва и в същото време Европа е единственият континент, който има спад на локалното произвеждане като директен резултат от този факт.

Има и различен фактор - автомобилостроенето. Предвиждаше се лек растеж от 1.2% за 2019 година, само че тези прогнози се оказаха неточни и редица компании, изключително в първокласния сегмент, означават доста сериозен спад. Моето персонално мнение е, че тук става дума и за лека суматоха в стокистите (посредническите компании, които поддържат стокови наличности), които стартират да понижават своите стокови наличия и да се приготвят за възможна спешна обстановка, което незабавно рефлектира, и то тежко, върху производителите. Нашите консуматори също понижават своите стокови наличия. Запасите могат да падат до несъмнено равнище, след което те отново ще би трябвало да се върнат на пазарите. Но неналичието на поръчки в този момент ще повлияе на последното тримесечие на тази година и то ще бъде по-слабо. Аз споделям мнението, че следващата година нещата би трябвало да се възстановяват. Може би на малко по-ниско равнище.

Два бранша са главните консуматори на стомана в България. Единият е строителството - инфраструктурно, жилищно и така нататък, което към този момент няма спад, дори се чака да има и растеж, тъй като се чака да започват редица инфраструктурни обекти, които бяха обжалвани и забавени. Другият сегмент са металите за машиностроенето, за другите типове производства. Тези браншове са мощно експортно насочени и по тази причина се чака спад на поръчките през последното тримесечие на тази година. Шансът за криза в Европа следващата година е 35%
Джоузеф Гегнън, специалист по интернационалните финанси и парична политика, Рeterson Institute for International Economics

Глобална криза е допустима, само че не изключително евентуална. Може би 25% късмет за Съединени американски щати и 35% късмет за Европа през идващите 12 месеца да има криза.

Мерките на ЕЦБ имат дребен подтикващ резултат върху стопанската система, а и по принцип тя действително не е в положение да направи повече, в случай че не е подготвена да предприеме нещо спорно, като да вземем за пример да изкупи доста италиански и гръцки дълг или да изкупи доста корпоративни акции. Не чакам нищо от ЕЦБ, в случай че в действителност няма криза.

Тъй като ЕЦБ към този момент няма пространство за маневри, това няма да има резултат върху Фед. Дълбоката криза в Европа би навредила на Съединени американски щати и ще накара Фед да продължи с паричните тласъци, без значение дали ЕЦБ прави нещо спорно. Ние планираме напредък
Александър Миланов, изпълнителен шеф на BMW - България

Темповете, с които се обновяват продуктите, министър председателите на коли с различни двигателни концепции, разширението на функционалностите за самостоятелно придвижване дружно с разширението на търсене на коли, изключително в премиум сегмента, докара до обилни растежи в автомобилния бранш след международната финансова рецесия. Факторите за напредък като цяло се резервират, само че не във всички райони по света ще следим подравнен напредък. Все по-строгите ограничения за надзор на излъчванията, както и динамичността в обновяването на хомологационните условия ще доведат до висока нужда от обновяването на автомобилния флот по света. Разбира се, рисковете от закъснение на икономическия напредък и разширеното налагане на търговски бариери противодействат на този тренд. Според мен международната финансова система е по-добре готова за шокове, в сравнение с през 2008 година, само че дълготрайното използване на финансови тласъци за напредък на стопанските системи по света води до струпване на несъответствия и рисковете от криза остават високи.

В BMW Group ние планираме напредък. Нашето очакване е в световен мащаб да реализираме растеж на нивото на 2019 година Фактори за това са разширението на продуктовата гама, разширение на гамата и увеличение на търсенето на plug-in хибридни коли, battery electric (BEV) колите и усилването на наличието на BMW Group както в първокласния сегмент, по този начин и обновяването на палитрата в компактния клас.

При нас делът на корпоративния бизнес продължава да пораства. Тук роля имат ускорените задгранични вложения, растежът на стопанската система като цяло и несъмнено, разширението на набра от финансови принадлежности за покупка или прилагане на коли. Важен тренд тук е увеличението на каузи на оперативния лизинг.

През последните години мрежата от оторизирани дилъри и автосервизи за BMW и MINI беше разширена целеустремено и сега съгласно нас тя е оптимална спрямо позирания капацитет на районите в България. Нашият фокус сега е по-скоро върху интензивното развиване. Потенциалът на мрежата, с която работим на българския пазар, е по-висок, в сравнение с пазарния капацитет сега, тъй че ние сме готови за продължаващ напредък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР