Има ли предпоставки да се твърди, че ще има рецесия

...
Има ли предпоставки да се твърди, че ще има рецесия
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов пред novini.bg: Икономиката ни е повалена, може да имаме и рецесия с двойно дъно

Има ли предпоставки да се твърди, че ще има криза с двойно дъно и по какъв начин това ще се отрази на българите в идващите месеци? Колко време ще е нужно стопанската система ни да проработи и реализира най-малко равнищата от м.г.? Как ще се отразят на хората продължаващи изолации и ограничавания поради международната болест. По всички тези въпроси беседвам с самостоятелния финансов специалист Румен Гълъбинов.

Икономиката продължава да се намира в невиждана обстановка след първата вълна на инфекцията от Ковид 19 през март и април, когато имаше карантина. Сега още веднъж в доста страни по света се постанова за повторно изолираност, поради утежняване на здравната картина, само че са така наречен от експертите "меки затваряния ". Отново има блокажи на някои граници, ограничавания във опциите за работа, в учебните заведения и университетите и огромно натоварване на здравната система, само че всичко това се случва освен в България.

Със сигурност връзката сред Ковид 19 и стопанската система е налична.

При една продължаваща рецесия, заради вируса, увеличението на случаите, напън върху публичното опазване на здравето, ще окажат огромно въздействие върху икономическата ни интензивност през идващите месеци, както и върху заетостта в близко бъдеще. Има опасности за икономическото ни възобновяване, тъй като няма криза, от която стопанската система да не се е възстановила, само че въпросът, който занимава икономистите в този момент, е какъв брой ще са дъната на рецесията. Дали ще имаме второ дъно, откакто първото го наблюдавахме в средата на т.г., когато излязоха докладите за третото тримесечието. Сега е значимо дали като излязат сметките за четвъртото тримесечие, няма да се окаже, че имаме второ дъно, само че по-плитко. Въпреки това в идващите 6 месеца има веоятност Брутният вътрешен продукт още веднъж да се намали. Досега се обуславя, че възобновяването на случаите на инфектирани с Ковид 19 и последващото закъснение на бизнес дейностите, към този момент стартира.

Ние към този момент сме ударени от втора вълна

тази есен и е добре към този момент да си признаем това, след последните две седмици, в които броят на инфектираните внезапно скочи, на смъртните случаи също. Бързото разпространяване на заболяването ще повлече непредвидими стопански и обществени неблагополучия и последствия. Когато ни се коства, че стопанската система ни стартира да възвръща своят напредък, още веднъж може да се потопи и по този начин за премине през двойна криза. Това се е следило и преди, при други рецесии и условия.

Сериозно са наранени обществените финанси

и се чака да имаме покачване на бюджетния недостиг както тази, по този начин и идната година. Това се вижда напълно ясно в средносрочната прогноза, която се прави при разискването на главния ни закон за 2021 година Също, взехме външни заеми - две облигационни излъчвания тази година за 5 млрд.лв. и имаме опция идната година да вземем още за 4,5 млрд.лв. в границите на лимита, който имаме. Бихме могли да си подсигурим финансиране и за обществени разноски, в това число при такова развиване, че имаме второ, по-плитко дъно, че имаме опасения да не получим задоволително доходи в републиканския бюджет, а ще ни се отворят още разноски по линия на обществени стратегии, на компенсиране на бизнеса и опазване на работни места. Защото в този момент се усилва натиска върху пазара на труда, защото доста служащи, заети по стратегиите за летния туризъм бяха освободени неотдавна. В други години те си намираха работа в заведенията на зимните курорти. Но сега върху тях също тегне неопределеност, тъй като някои са затворени и това визира всички хора, в това число и работодателите в този отрасъл. Те се чудят от кой момент да наемат хора, които пък са включени в обществените системи и в допълнение ги натоварват.

Второто проваляне е допустимо да се случи след месец,

тогава ще имаме резултати. И ще можем да стартираме с прогнозите дали при започване на идната година 2021 ще е допустимо възобновяване, или пък не и ще го отложим за второто и третото тримесечие следващата година. В рамките на съвсем две години ние може би няма да успеем да възстановим равнищата на стопански напредък от 2019 година.
Икономиката ни е повалена от невижданото блокиране поради битката с Ковид 19. Световната стопанска система също продължава да е уязвима, тъй като всеки един идващ интервал на нарастване на броя хора, инфектирани с рисковия вирус, води до непрекъснато стопиране и потегляне на процесите, което е доста рисково.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР