Има ли и какви ще са опасностите от коронавируса през

...
Има ли и какви ще са опасностите от коронавируса през
Коментари Харесай

Доц. Мангъров: От катастрофи у нас умират повече хора, отколкото от коронавирус. Откажете се от колите, ако ви е страх

Има ли и какви ще са заплахите от ковид през есента, когато учениците стартират учебно заведение, а хората се връщат от отпуски, разяснява доцент доктор Атанас Мангъров пред новини.бг.

Ето какво счита доцент Мангъров:

Развитието на епидемията от март месец до момента върви с равномерни темпове и няма мотив за изключителни стресове. Няма нищо притеснително, тъй като съотношението сред направени проби и позитивни такива, е едно и също. Естествено през есента, когато хората стартират да се събират по-често и по-продължително в едни и същи пространства, а децата тръгнат на учебно заведение и детски градини, ще има повече контакти сред тях и хората ще стартират да се разболяват от всевъзможни вируси и инфекции, присъщи за по-студените месеци.

Симптомите на всички простудни вируси са неразличими от тези на ковид – тогава, когато той протича симптоматично. Ако продължим да действаме като до момента – да се вършат хиляди проби, то системата ще блокира. Трябва да се върнем към естествената медицина – хората, които нямат клинични признаци, би трябвало да живеят обикновено. А инфектираните, в случай че не са доста заболели, да си стоят у дома, а останалите да влязат в болница. Но това са неща, които са известни откогато свят светува. Карантинните ограничения са непотребни.

Ако човек се почувства нерадушен, незабавно да се обърне към персоналния си доктор и да изиска обзор. Важно е да си остане у дома, тъй като всички вирусни инфекции, без значение какви са, са самоограничаващи се болести и човек по тази причина би трябвало да си стои няколко дни у дома. При затруднения и при преценка на лекаря, пациенти могат да се пращат в лечебните заведения. Когато някой доста желае да знае дали има ковид или не, може да си заплати и да го направи.

Дистанционното образование при учениците не е никакво обучение. Всеки, който твърди противоположното, лъже и себе си и останалите. Децата би трябвало да тръгнат на учебно заведение по напълно естествения метод като всяка друга година. Единственото доста значимо нещо т.г. е да се затегнат хигиеничните ограничения в школата – да има топла вода, сапуни, да е чисто, изключително тоалетните, знаете какви са те. Няма по какъв начин да се реализира цялостна изолираност при учениците и който твърди, че тя е допустима, несъмнено не е ходил на учебно заведение. При децата затрудненията от това заболяване са по-малко вероятни, а построяването на колективен имунитет е неизбежно.

Извращение е да карат децата да стоят с маски от самото начало в училище – по този начин считам аз. Освен това маските би трябвало да се сменят на всеки два часа – по какъв начин ще се реализира това и по какъв начин ще се отрази на бюджетите на родителите? Не по-малко безумно ми се коства и предлагането да се тества всеки хлапак, който подвига температура. Това ще докара до цялостен безпорядък. Такъв ще настъпи и в случай че се извърши желанието МОН да дава благоприятни условия всеки шеф на школо да взема самостоятелни ограничения за предотвратяване от болестта. Според мен това ще докара до здравно – педагогическа самоинициатива.

Не се опасявам от пандемията, но се багра от някакви възможни административни ограничения, които могат да се постановат. От началото на тази година от ковид са умряли близо 500 души у нас. Точно толкоз са починали от автомобилни произшествия през тези месеци и миналата 2019 година. Е, какъв брой се отхвърлиха да карат и да пътуват с коли, тъй като се опасяват?

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР