Има ли бъдеще специализираното правосъдие у нас – търсенето на

...
Има ли бъдеще специализираното правосъдие у нас – търсенето на
Коментари Харесай

Тежък сблъсък между Гешев и правосъдния министър в „Бояна“

Има ли бъдеще профилираното правораздаване у нас – търсенето на отговор на този въпрос събра в „ Бояна “ магистрати и политици от България и Европейски Съюз. Още с първите си две изявления интернационалната конференция се трансформира и в поле на следващ спор сред основния прокурор Иван Гешев и държавното управление, представлявано от правосъдния министър Иван Демерджиев.

Обвинител №1 енергично отбрани сегашните спецструктури, като видя в апелите за закриването им политически удар против законността и правата на жителите, до момента в който министърът уточни с съответни образци и данни, че успеваемостта на този тип правораздаване у нас към този момент десетилетие остава ниска и мощно подвластна от това дали разследваните лица са близки до мощните на деня.

Чии проблеми решаваме?

Според Гешев законовите промени се случват „ без градивен и професионален спор, лишен от персонални ползи “: „ За страдание сме изправени пред политически опит за пробив в правото и законността, маскиран като промяна и битка с престъпността. Трябва да си отговорим като общество желаеме ли правила за всички или желаеме те да не се отнасят за шепа богоизбрани. Искаме ли революционно изключително законодателство, което да заличи напредъка, реализиран след влизането в Европейски Съюз, което може да заплаши разпоредбите на жителите? “.
Снимка: Ладислав Цветков
Главният прокурор разпростра тезата си, като от думите му се разбра, че закриването на спецправосъдието значи „ да решим проблемите “ на избрани преследвани от него лица. Той акцентира, че прокуратурата е подготвена да взе участие в диалози за промени и те би трябвало да включват освен правосъдната система, само че и Министерство на вътрешните работи, контролните органи, спецслужбите и така нататък

Има ли смисъл от спецправосъдие?

Следващото одобрение беше от Демерджиев. Той даде съответни данни за прилежаща Румъния – през 2016 година 1273 представители на високите етажи на властта са били упрекнати, 870 присъди са влезнали в действие. „ Всички знам какъв брой са упрекнатите и наказаните в България – сравнението не приказва добре за успеваемостта на българските институции “, означи правосъдният министър.

Той подсети и отчетите за върховенството на закона от Европейската комисия, които акцентират дребния брой дефинитивни присъди за корупция във властта. Демерджиев означи и че санкционирането от Съединени американски щати на български жители, измежду които – държавни чиновници, се показва от Държавния департамент като най-голямата му антикорупционна акция.
Снимка: Ладислав Цветков
„ В тази обстановка българската спецпрокуратура не оправда своето битие, като сподели друг стандарт към уличените в корупция, без значение дали са в близки отношение с представители на властта, или са в спор с такива “, акцентира министърът на правораздаването.

Какво може да се направи?

Иван Демерджиев уточни, че мнението на самите магистрати от двете профилирани съдилища е, че при настоящата нормативна уредба компетентността им е прекомерно разширена и вместо това тя би трябвало да се ограничи до избран жанр каузи. Такава е позицията и на правосъдното ведомство.
Снимка: Ладислав Цветков
Той очерта два разновидността за деяние – профилирани отдели към апелативните и окръжните съдилища или прокурори със специфична подготовка към общите съдилища.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР