Има индустриални роботи, които работят в производството. Има и .

...
Има индустриални роботи, които работят в производството. Има и .
Коментари Харесай

Роботите навлизат в офиса

Има индустриални роботи, които работят в производството. Има и. Сега обаче ще си поговорим за трети тип роботи – действителни машини от електроника, метал и пластмаса, които навлизат в работните пространства на хората. Те съществуват от години, само че пандемията внезапно усили интереса към тях, заради всеобщата отдалечена работа, потребността от обществено разграничаване и безупречна хигиена. Ще разгледаме няколко нови типа роботи, които ще срещаме в офисите през идващите години, показани съгласно тяхното предопределение.
Почистване


Почистващите роботи са на пазара към този момент две десетилетия, само че 2020 година ги изпрати в стратосферата с неведнъж увеличено търсене от страна на бизнеса. Става дума не за известните робо-прахосмукачки и подочистачки, като тези на iRobot, а за роботизирани професионални почистващи машини, като тези на Kärcher. Компанията Brain Corp е един от огромните производители на програмен продукт с за ръководство на така наречен AMR (Autonomous mobile robots – самостоятелни мобилни роботи). Компанията работи с сътрудници като Kärcher, ICE Robotics, Nilfisk и Tennant, които употребяват нейната платформа BrainOS за почистващите си роботи. През отминалата пандемична година Brain Corp означи над 300% нарастване на своя бизнес, както и над четирикратно нарастване в броя на поддържаните от нея роботи. Всички сме виждали тези почистващи машини, с които се мият подовете по летища, молове и огромни магазини. Е, в бъдеще ще ги виждаме да правят тази работа без човешка интервенция. Роботите са бъдещето на хигиената в офиси, индустриални халета, хранилища, изложбени зали и всевъзможни затворени публични пространства.
Дезинфекция
Специализираните роботи за стерилизация са различен тип самостоятелни машини, които се появиха в офисите през последната година. Преди те бяха нишов артикул, предопределен за лечебни заведения. Сега търсенето е от всевъзможни бизнеси, които ги употребяват за своите офиси, шоурумове, хранилища, магазини и индустриални пространства. Най-често роботите за стерилизация работят като облъчват всяка налична повърхнина с ултравиолетови лъчи. Някои машини комбинират бактерицидните лъчи с течен дезинфектант. Много компании оферират свои " санитарни ботове " на пазара. Сред тях са както нови играчи, по този начин и одобрени производители като датската компания UVD Robots. През последната година роботи за стерилизация показаха компании като Fetch Robotics, компанията за телероботи Ava Robotics (отделила се от iRobot), както и корейския колос LG.
Доставки


Роботите за доставка съществуват отпреди пандемията, само че направиха първите си съществени стъпки таман през миналата година. Причина за това е както удобството, по този начин и фактът, че робо-куриерите са идеалните средства за " безконтактна " доставка. Те са дребни симпатични електрически колички с товарно поделение, най-често с 6 колела. Тяхната функционалност е да придвижват подготвена храна или други артикули до крайния консуматор. Създадени са да се движат независимо по тротоари и алеи, заобикаляйки минувачи и неподвижни трудности. Това ги прави идеални за доставки в границите на академични градчета и бизнес паркове. На този нов пазар работят редица започващи компании, както и Amazon, чийто робот Scout прави доставки към този момент в 4 американски щата.

Показателен за целия бранш е образецът на Starship Technologies – стартъп основан от двама от създателите на Skype в Естония. Компанията започва услугите си едвам преди 3 години в британския град Милтън Кийнс. През май тази година компанията означи 1,5 млн. осъществени доставки с нейните роботи, след растеж от 900% сред август 2019 година и януари 2021 година Процесът на доставка с робот е доста елементарен. Поръчките се вършат посредством мобилното приложение на Starship към някой от доставчиците, употребяващи услугата. Клиентът избира време и място за доставка и получава известие, когато поръчката дойде. Потребителят отключва капака на робота благодарение на приложението и намира поръчаната пица или покупките за вечеря. В момента услугата на Starship е налична за над 1 млн. клиенти в целия свят, в това число в Съединени американски щати, Обединеното кралство, Германия, Дания и Естония.
Отдалечено наличие


Роботите за отдалечено наличие (телеприсъствие) са различен тип машини, които ще виждаме по-често в бъдещето. Това са отдалечено ръководени мобилни устройства на колела, оборудвани с безжична интернет връзка и с опция за двустранна аудио и видео връзка. Иначе казано, става дума за преносима видеоконферентна система " с екстри ". Идеята е потребителят да получи оптимално чувство за наличие, в това число опцията да вижда, да чува, да се вглежда, да се придвижва и да се оглежда на отдалеченото място.

В най-простия си тип телероботът съставлява просто таблет, прикован на стойка с колела. По-усъвършенстваните системи обезпечават доста високо качество на връзката, в това число 4К видео, което разрешава на " телеприсъстващия " да чете написаното на бяла дъска или на книжен документ. Сред известните компании в този бранш са Ava Robotics, Suitable Technologies, Double Robotics и OhmniLabs. Телероботите имат доста вероятни приложения. Те са употребявани да вземем за пример за рутинни бизнес срещи, за инспекции и консултации; от екскурзоводи и охранители; в образованието и медицината.

Преди всичко обаче, телероботите наподобяват като значим детайл от новия тип хибридни офиси, в които някои чиновници работят на място, а други от домовете си.

 

Автор: Начо Стригулев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР