Има икономически риск за въглищните тецове заради скъпите квоти за

...
Има икономически риск за въглищните тецове заради скъпите квоти за
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Риск за въглищните тецове заради скъпите квоти за вредни емисии

Има стопански риск за въглищните тецове поради скъпите квоти за нездравословни излъчвания, съобщи в Благоевград министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той беше безапелационен, че димитровградският Топлоелектрическа централа " Марица 3 " няма да работи до момента в който не бъдат осъществени нужните поправки за централата да не замърсява въздуха.

Не са правени взаимни отстъпки към компаниите-замърсители, само че всеки акт, натрапен от министерството, се апелира. Единственият метод беше да затворим Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", до момента в който не извърши предписанията, сподели Борислав Сандов:

" За замърсяването на този стадий заплаща притежателят, въпреки че апелира всеки един акт. Държавата към момента не заплаща на Европейската комисия, само че следва, тъй като имаме към този момент неоправдателно решение в съда на Европейския съюз, което е обвързвано и със наказания ".

Не е по-различно ситуацията и с другите въглищни централи в региона, сподели екоминистърът:

" Рискът е стопански, тъй като заплащането на квотите на излъчвания съставляват една сериозна част от разноските на тези предприятия и е допустимо във времето те по чисто стопански аргументи да би трябвало да затворят, с цел да не изпаднат в доста съществени задължения. Сега цената на силата е висока, само че имам вяра, че в идващите месеци те да се върнат на малко по-ниски равнища. Тогава тези предприятия мъчно ще устоят чисто стопански ".
 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР