Има голям потенциал да направим единен пазар за търговия на

...
Има голям потенциал да направим единен пазар за търговия на
Коментари Харесай

Премиерът Петков в Белград: Имаме потенциал за създаването на общ пазар за търговия на газ

" Има огромен капацитет да създадем обединен пазар за търговия на газ. Връзките ни със Сърбия, с Република Северна Македония и с Гърция могат да бъдат обединени под един общ пазар за търговия за газ ". Това съобщи министър-председателят Кирил Петков на взаимна конференция с премиера на Сърбия Ана Бърнабич. Премиерът Петков е на публично посещаване в Белград по покана на сръбския си сътрудник.

 Българският министър председател Кирил Петков и сръбският министър-председател Ана Бърнабич Българският министър председател Кирил Петков и сръбският министър-председател Ана Бърнабич Източник: Министерски съвет
" Трябва да обединим старания и в посока оптималната диверсификация - това ще ни даде по-добри цени и по-голяма самостоятелност, както и евентуални взаимни вложения в нуклеарни мощности ", уточни българският министър-председател. Премиерът Петков бе безапелационен, че енергийната съгласуваност в района, изключително газовата, ще бъде главен приоритет за държавното управление. Едновременно с това е належащо и икономическото развиване да бъде задълбочено.

" Газовата ни връзка с Гърция е огромен приоритет за България, построяването й ще даде опция посредством връзката със Сърбия да имате пряк достъп до втечен газ, както и азерски газ ", обърна се Кирил Петков към Ана Бърнабич. Българският министър-председателят подчертава още, че довършването на градежа на автомагистрала " Европа " става главен приоритет за България. Премиерът Петков добави, че със сръбския си сътрудник са разискали и модернизирането на други пътни връзки сред двете страни като пътя Видин-Зайчар, който ще помогне за развиването на Северозападния район.

 Кирил Петков и Ана Бърнабич Кирил Петков и Ана Бърнабич Източник: Министерски съвет
По време на конференцията Кирил Петков акцентира, че ще бъде задълбочено двустранното съдействие и в региона на вложенията, нововъведенията и туризма сред България и Сърбия. Кирил Петков удостовери поддръжката на страната ни за европейската интеграция на Сърбия. " В наше лице имате освен другари, само че и подкрепящ сътрудник ", безапелационен бе българският министър-председател.

" Ще имате цялостно подпомагане на държавното управление на Република Сърбия да работим взаимно, с цел да създадем връзките сред нашите две страни още по-силни и още по-добри ". Това съобщи сръбският министър-председател Ана Бърнабич по време на взаимната конференция. Премиерът на Сърбия подчертава, че двустранното политическо и икономическо съдействие е чудесно, само че може да се развие още повече изключително в сферите на търговията, стопанската система и взаимните вложения.

Бърнабич благодари на Петков, че Сърбия е една от първите страни, в която той е на публично посещаване след встъпването му в длъжността министър-председател на България. А дружно с към този момент извършената аудиенция на Петков в Скопие, българският министър председател дава явен знак за вниманието към европейската интеграция на Западните Балкани. Сръбският министър председател заяви, че с българския си сътрудник през днешния ден са разискали опциите за организирането на двустранен профилиран бизнес конгрес, който може да се организира през септември т. година в Пирот или в Димитровград. Събитието ще даде опция за показване на капацитета за взаимни вложения и за стеснен контакт сред бизнеса от двете страни на границата.

Много значимо е да подчертаем, че през 2021 година макар пандемията от короновирус, имахме рекордно равнище на двустранния ни търговски продан, посочи сръбският министър председател. Бърнабич благодари също за поддръжката, която България оказва на Сърбия по пътя й към европейската интеграция.

 Среща на Кирил Петков с Александър Вучич Среща на Кирил Петков с Александър Вучич Източник: Министерски съвет
В рамките на визитата си в Белград министър-председателят Кирил Петков организира среща и с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата разискаха построяването на автомагистралата от Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина до София, работата за Катедра по български език в Белградския университет, правата на българите в Западните околности, съдействието в енергетиката, превоза, насърчаването на предприемачеството.

Петков благодари на сръбските управляващи за напъните за консолидиране на българското национално малцинство. В формалната делегация, съпътстваща премиера Петков, са министърът на енергетиката Александър Николов, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова и заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР