Има голям интерес към ваксинациите срещу COVID-19, заяви министърът на

...
Има голям интерес към ваксинациите срещу COVID-19, заяви министърът на
Коментари Харесай

Здравният министър: Сега Covid-19 протича леко, но има голям интерес за ваксинация

Има огромен интерес към имунизациите против COVID-19, съобщи министърът на опазването на здравето Христо Хинков.

„ Специалистите споделят, че в този момент протича леко, не дава затруднения, няма смъртност, хоспитализациите не са увеличени, изясни той за заболеваемостта от новия вид на вируса пред Българска национална телевизия.

„ До този миг 18 800 души са се ваксинирали, разширяваме опциите за имунизация. Към това включваме и имунизациите против грип “, добави той.

Министър Хинков изясни, че премахвайки COVID-19 от Закона за здравето, това автоматизирано значи, че и карантинните ограничения ще бъдат други. В Закона за здравето COVID-19 е включен като изключително рискова зараза, само че ще го махнем оттова с всичките последствия, тъй като когато е включен в закона, това допуска избрани дейности – карантина и така нататък, уточни той.

Министърът на опазването на здравето разяснява и тематиката за неналичието на някои медикаменти. Като аргументи той уточни търговски взаимоотношения, индустриални неналичия или пазарни условия, ниски цени на импорт на медикаменти, които по-късно съставляват интерес за реекспорт. „ Проблемът е сложен, назначил съм среща на специалисти, с които да намерим общи решения. В момента, това, което направихме, е първо да има 100% удовлетвореност от медикаменти и тогава да се изнасят “, сподели още Христо Хинков.

Той заяви още, че планът за медицински хеликоптери за незабавна помощ върви по проект и няма закъснение. Обучени са 110 души – екипи, които ще бъдат на наряди, на местата, където домуват хеликоптерите, ще има опция да се стартира с един хеликоптер, който ще бъде като пилотен за незабавната въздушна помощ. Другата седмица събираме екипи и от наземната незабавна помощ и диспечери, които ще бъдат локализирани в Центъра на хигиена, сподели още министърът на опазването на здравето Христо Хинков.

Той означи, че е сложил период до Нова година да се даде съответна дата за първа копка на Националната педиатрична болница.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР