Има глобална заплаха от морбили, предупреждават от Световната здравна организация.

...
Има глобална заплаха от морбили, предупреждават от Световната здравна организация.
Коментари Харесай

Задава се бум на морбили, лекари винят родителите

Има световна опасност от морбили, предизвестяват от Световната здравна организация. 40 млн. деца по света са пропуснали имунизацията си през 2021 г. В България двойно са скочили неимунизираните деца против заболяването през първата година на Ковид пандемията.

" Имаме закъснение в имунизационното покритие, това е наклонност, която върви в целия свят. Реални са епидемиологичните опасности поради дупките в имунизационните календари. Повечето от имунизациите са с намалено покритие през 2020-2021 година Все още нямаме зараза от тези ваксинопредотвратими болести - спадът е до към 90% по другите позиции от Националния имунизационен календар. Но рискът е осезателен, тъй като подобен спад не сме имали ", сигнализира ръководителят на фондация " Астра Форум " доктор Момчил Баев пред телевизия България он ер.
-->
Като една от аргументите за спада той уточни прекъсването на женските и детските съвещания по време на пандемията от Ковид-19. Друга причина е спирането на доставките на ваксини. Но като максимален проблем уточни антиваксиналните настроения.

" Това е световно публично здравно предизвикателство. Морбили е доста заразно заболяване. Чувам настройки на родители, които считат, че детето е по-добре да прекара и да придобие по натурален път имунитет. Това основава риск от тежко боледуване, предизвиква страдалчество на децата, което може да се предотврати с имунизацията ", уточни доктор Баев.

Той прикани общопрактикуващите лекари да наблюдават за имунизациите, само че прикани за по-голяма отговорност и родителите. Друг проблем, който уточни, е изтеглянето от българския пазар на производители на ваксини. 

" България е дребен пазар, което от време на време е предизвикателство. Липсват моноваксини за Хепатит А, за полиомиелит, моноваксина за морбили ", посочи събеседникът.

Последно взрив на морбили у нас е имало през 2019 година Другото терзание на медиците е обвързвано с идването на украинските бежанци. Голяма част от децата не са ваксинирани и това крие риск от епидемиологични гърмежи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР