Има финансова връзка между австралиеца Брентън Тарант, който уби 50

...
Има финансова връзка между австралиеца Брентън Тарант, който уби 50
Коментари Харесай

Нападателят от Крайстчърч дарил пари на крайнодясно движение в Австрия

Има финансова връзка сред австралиеца Брентън Тарант, който умъртви 50 души при безразборна пукотевица в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, и австрийското крайнодясно Движение за еднаквост, съобщи през днешния ден канцлерът Себастиан Курц, представен от Ройтерс.

Ханс-Йорг Бахел, представител на прокуратурата в Грац, сподели, че водачът на придвижване Мартин Зелнер е получил при започване на 2018 година 1500 евро от донор със същото име като мъжа, упрекнат за терористичните офанзиви в Крайстчърч.

" Можем към този момент да потвърдим, че е имало финансова поддръжка, а затова и връзка сред нападателя в Нова Зеландия и Движението за еднаквост в Австрия ", сподели Курц. Движението се бори за опазване на европейската еднаквост.

Зелнер пусна видео в ЮТюб, в което споделя, че е получил подаяние от мъжа и че полицията е направила в понеделник обиск в дома му във Виена, търсейки възможни връзки с нападателя в Крайстчърч, с изключение на паричното подаяние.

" Аз не съм член на терористична организация. Нямам нищо общо с този човек, като се изключи че пасивно съм получил подаяние от него ", сподели той, като добави, че " рутинно " е благодарил с имейл на донора.

Бахер сподели, че сега тече следствие дали са налице престъпни връзки сред Зелнер и нападателя. Австрийското вътрешно министерство отхвърли коментар.

Канцлерът Курц означи, че Австрия има намерение да разпусне Движението за еднаквост. " Нашата позиция е доста ясна - никакъв екстремизъм, без значение дали става въпрос за радикални ислямисти или за крайнодесни екстремисти фанатици, няма място в нашето общество ", сподели Курц.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР