Има едно свидно място високо в Стара планина - местността

...
Има едно свидно място високо в Стара планина - местността
Коментари Харесай

Пътешествие до центъра на България

Има едно свидно място високо в Стара планина - местността Узана. „ Узун ” на турски значи „ дълъг ”. Това е най-дългата поляна в Балкана. А най-емблематичното място в местността Узана – като изключим, че тук е географският център на страната, е хижа „ Узана “ - една от най-старите в България и първата издигната там още при започване на 30-те години на предишния век.

До местността Узана има асфалтов път, който се изминава за към половин час с автомобил. Пътят потегля от Габрово, минава през красивото малко селце Зелено дърво и клати все по-дълбоко през горите на Стара планина, с цел да изскочи внезапно на най-просторната поляна, по която на места се гушат дребни хижи и хотели. Точно преди хижа „ Узана “ пътят минава в дълга няколкостотин метра права

алея, обхваната от чутовно високи борове, създаващи чувство за мистика.

Не може да се приказва за това място, без да се спомене хижарката Милена. От 10 години, неуморна и сладкодумна, облечена в национална носия, тя посреща всеки новопостъпил по остарял български бит с вкусна питка с шарена сол.

След закуската с вита баница, пръхкави понички и домашно кисело мляко

поемаме на идващия ден към връх Исполин. Пътят за 1524-метровия връх стартира зад хижата, по сенчеста асфалтирана алея. След няколко метра се отбиваме вдясно по дребна пътека, която се потапя в гората. Още първоначално от дясната страна виждаме красиво дърворезбована табела, указваща посоката за връх Исполин. През няколко метра по стъблата на дърветата има цветни табели, описващи какво е дървото, къде се среща, какъв брой дълго живее, какъв брой огромно става. Маркировка е сложена на съвсем всяко дърво и е просто невероятно човек да се заблуди.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР