Има една забавна хипотеза или земна приказка за това какво

...
Има една забавна хипотеза или земна приказка за това какво
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако всички хора на планетата скочат едновременно

Има една занимателна догадка или земна приказка за това какво би се случило, в случай че всички на планетата скочат по едно и също време. Може ли Земята в действителност да се движи и скоростта на въртене да се забави? Учени взеха решение да отговорят на тези завладяващи въпроси.

Всъщност няма на практика метод да се тества тази догадка и по тази причина откривателите би трябвало да разчитат на математически модели. Научният публицист и водещ Грег Фут организира опит, в който накара навалица от 50 000 души да скочи по едно и също време, в който миг откривателите мериха полученото земетресение на разстояние от километър и половина.

След това откривателите ползват малко математика и мащабират резултатите, с цел да видят какво ще се случи, в случай че не 50 000 души скочат по едно и също време, а всички поданици на нашата планета, пише IFLScience.

Впрочем достатъчно мощните трусове фактически могат да повлияят на скоростта на въртене на Земята. Например през 2011 година земетресението в Япония леко форсира въртенето на Земята, скъсявайки дните ни с към 1,8 микросекунди.

Фут отбелязва, че откакто е опитал от разстояние 1,5 километра, екипът е разкрил земетресение с магнитуд единствено 0,6 по скалата на Рихтер - уви, даже увеличавайки тази цифра, откривателите са заключили, че това просто не е задоволително, с цел да повлияе по някакъв метод на скоростта на въртене на нашата планета.

Факт е, че земетресенията не могат да повлияят на скоростта на въртене на Земята, до момента в който не доближат най-малко 8 точки, а това ще изисква 7 милиона пъти повече хора, в сравнение с живеят сега на планетата. И по този начин, резултатът е, че колкото и хората да се пробват да скочат по едно и също време, ние, уви, няма да можем да преместим планетата или по някакъв метод да повлияем на скоростта на нейното въртене.

Физикът Рет Алън обаче се чудеше дали въобще можем да преместим планетата. По време на проучването ученият жестоко оцени междинното тегло на възрастните и децата и масата на Земята и допусна, че всички ще скочат с към 0,3 метра. Алън се основава на 7 милиарда души, които са живели на планетата по това време. В резултат на това той пресметна, че нашата планета ще се движи към една стотна от радиуса на един водороден атом. Той обаче добави, че откакто всички хора скочат, те безусловно ще " паднат " надолу, през което време Земята ще се издигне още веднъж и всичко ще се върне към естественото - т.е. ще стане такова, каквото е било преди скока.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР