Има една добра и една лоша новина за всички в

...
Има една добра и една лоша новина за всички в
Коментари Харесай

Mastodon: Алтернативата на Twitter, която напомня за времето на mIRC

Има една добра и една неприятна вест за всички в интернет след нервността, която Илон Мъск внесе в Twitter след договорката за $44 милиарда

Добрата вест е, че светът е огромен и избавление дебне отвред.

Вече има много различни безвъзмездни услуги за връзка, в които няма заплаха да вдигнете кръвно за 60 секунди поради рекламен спам, дезинформация или скандално глупави мнения, които се популяризират като пожар.

Mastodon e един от най-популярните заместители на Twitter и припомня повече за чатовете в mIRC от преди 20 години, в сравнение с кошмарното прекарване от актуалните обществени мрежи.

Преселението на хора от Twitter към Mastodon - в това число на доста българи - се случва с десетки хиляди дневно, и разтърсванията към Мъск са главната причина за търсенето на нова платформа за основаване на общественост.

Лошата вест? Гигантският триумф на централизирани платформи като Фейсбук и Twitter не се е случил без причина.

Огромната инфраструктура, която разрешава на стотици милиони, даже милиарди хора да бъдат във връзка между тях във всяко време на денонощието, е нещо, което не може да се подцени. И това си проличава, когато извършите опит да мигрирате към Mastodon.

Mastodon е програмен продукт, основан от немски разработчик, и съществува от няколко години, като задачата му постоянно е била да е свободна от " властнически надзор " опция на Twitter. Слоганът на Mastodon е " другарство в обществена мрежа, което не се продава ". Затова и Илон Мъск подейства като реактив за бягството към Mastodon.

По какво си наподобяват?
и двете са услуги за шерване на отзиви, линкове, клипове и снимки; мненията в Mastodon са с предел до 500 символа;вертикалното меню на Mastodon e огледален облик на това в Twitter - има полета за известия, директи известия, " харесани " мнения, непокътнати изявления, описи с хора, както и " Trending now ", където може да се наблюдават тематики по хаштаг;много от най-интересните консуматори, които следвате в Twitter, към този момент са и в Mastodon и може да се открият по търсене на никнейма;има правила за държание, само че те не се дефинират на централно равнище, а от админа на съответната общност;Mastodon си има собствен " език ", който доста припомня на Twitter - туитовете се споделят " toots ", каналите за връзка са " instances ", ретуитването е " boost " и така нататък
За разлика от Twitter - в Mastodon няма реклами.

За разлика от Twitter - Mastodon не е централна платформа, която се модерира от притежателя на компанията-майка.

Това е мрежа от обособени сървъри (сайтове) под обединен протокол, в които хората могат да се включват като членове или да напущат по желание.

Българската общественост в Mastodon

Не е доста огромна, само че към този момент съществува и пораства - е направил селекция с трите съществени сървъра, където можете да си говорите със сънародници:

Други места, в които има по-разнообразна интернационална общественост са: c.im, mastodon.social, mstdn.io, и други Можете да изберете своето място при регистрацията, като сървърите са подредени по ползи: общи тематики, национални/регионални, технологии, LGBT, музика, игри, животни, активизъм, храна, изкуство.

За да влезете във всеки от тях, би трябвало да поискате да ви пуснат - някои интернационалните сървъри към този момент са толкоз огромни, че не одобряват нови членове.

Регистрирането се прави с мейл и с избор на nickname. Името ви ще наподобява по този начин:
@ <псевдоним по ваш избор> @ <име на сървър, в който желаете да членувате>
 Какво виждате, когато влезете в канала си в Mastodon?

Потоците с информация са три:
Home - известия, написани от персонално подбрани, следвани хора - това, което нормално се вижда при влизането в Twitter,Local - всички известия на членовете на канала X, в това число на тези, които персонално вие не следвате;Federated - хаосът в деяние... това е река от известия, написани от консуматори в канали Y, Z и други, които са следвани от членовете на вашия канал X.
" Каналите " ( " instances " ) са независими сървъри, чиято вътрешна връзка е Federated-функцията. Това е последно, най-рехаво равнище на мрежата от ползи, за която се допуска, че сплотява дадена общественост.

Това са непознатите " другари на общите ни другари ". С някои от тях евентуално нямате какво да си кажете, с други евентуално ви свързват сходни усети и е допустимо да откриете нещо забавно в споделените им мисли. Но в случай че не се събирате с тях (във " федерацията " ), няма по какъв начин да разберете за съществуването им.

Хубавото е, че никой не може да ви принуди да ги четете - за разлика от Фейсбук, да вземем за пример, където проруска агитация може да пробие даже в областта на върли съперници на Путин.

Още по-хубавото е, че админите на канала могат да филтрират какво влиза във " федерацията ", тъй че в нея да не попадат идиотски мнения.

Mastodon има и платени услуги, в които против месечен абонамент е допустимо да си извършите независим канал, в който персоналните ви известия да не се четат от админите.

Какъв е казусът с Mastodon?

Mastodon не е за всеки.

Най-доброто пояснение за тази услуга беше обещано от човек в Twitter: това е като " да поръчате пържола в ресторанта, а келнерът да ви връчи карта на пасбище и пушка ". Сами би трябвало да положите старания, с цел да достигнете до оптимално прекарване.

Със сигурност изисква време, с цел да се ориентирате в ситуацията, която е много по-разхвърляна от това, с което сме привикнали в огромните платформи.

Заради повишения интерес напоследък сървърите на Mastodon се претрупват, стопират да одобряват хора или падат - нещо, което помним от ранните години на Twitter. От друга страна, услугата се създава непрекъснато и по-скоро ще се приспособява към ползите на потребителите си, в сравнение с да се утежни до неприложимост.

Изисква и време, с цел да разберете кое е вашето " място " - т.е. кой от сървърите предлага най-голямо количество смислени хора за следване, а към този момент това е най-трудната част.

Тук нищо не е наготово, не е интуитивно и желае воля от страна на потребителите.

И въпреки всичко си заслужава да се опитва от хората, които повече не желаят да бъдат третирани като артикул в конкуренцията за кликове. Не желаят общуването им с другари или познати да бъде опитно поле за опитите на милиардерите. Mastodon е за хората, на които им е писнало от безумна модерация или от логаритми, които насърчават споровете и омразата - тъй като те се трансферират като болест върху цялото общество.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР