Има доказателства, че инфекцията със SARS-CoV-2 може да доведе до

...
Има доказателства, че инфекцията със SARS-CoV-2 може да доведе до
Коментари Харесай

Проф. Танкова алармира: Внимание! Инфекцията с K-19 може да доведе до страшна болест!

„ Има доказателства, че инфекцията със SARS-CoV-2 може да докара до развиване на захарен диабет. При към 14% от пациенти, приети в болница с COVID-19, в това число и при хора без рискови фактори за болестта, се следи поява на новооткрит диабет. “

Това показва проф. доктор Цветалина Танкова, дмн – шеф на Клиниката по диабетология в Университетска профилирана болница за интензивно лекуване по ендокринология „ Акад. Иван Пенчев ” в изявление за акцията „ +мен “ за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19.
При всички пациенти, които са приети в болница с COVID-19, би трябвало да се изследва равнището на плазмена глюкоза, поучава проф. Танкова.

„ Повишената кръвна захар, без значение от това дали се дължи на прочут захарен диабет, на новооткрит захарен диабет или на остро зародила хипергликемия, би трябвало да се наблюдава и управлява съответно, защото точно тя е обвързвана с неподходяща прогноза при COVID-19 “, прецизира ендокринологът.

Около 500 хиляди са хората с сложена диагноза захарен диабет у нас. „ В клиничната процедура постоянно срещаме хора с открит за първи път захарен диабет по време на боледуване от COVID-19 “, показва проф. Танкова.

Хората със захарен диабет са по-склонни към дълъг COVID-19, защото връзката сред двете болести е двупосочна, споделя още началникът на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ „ Акад. Иван Пенчев ”. По думите ѝ най-често се оповестява за усложнения в дишането, зной, кашлица, лесна уморяемост, мускулна уязвимост, проблеми с паметта и концентрацията, смяна в настроението и така нататък Могат да се следят и мултиорганни увреждания – на сърцето, бъбреците, мозъка, белите дробове, кожата.

Проф. Танкова е безапелационна, че имунизацията против COVID-19 защищава хората със захарен диабет от тежкото протичане и затрудненията, свързани с коронавирусната зараза. „ За страдание се появиха доста подправени вести за имунизациите против COVID-19, които доведоха до отвод на хората да се имунизират.

До тях доближава разнопосочна информация и те се безпокоят дали могат да се имунизират, защото имат съпътстващи болести, а точно тези болести, както и захарният диабет, са с приоритет за слагане на ваксина, защото протичането на инфекцията е по-тежко в тези случаи. “
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР