Илюстриран пощенски плик с печат в лимитирана серия от 551

...
Илюстриран пощенски плик с печат в лимитирана серия от 551
Коментари Харесай

Филателисти отбелязаха с плик юбилея на списание „Кавал“

Илюстриран пощенски плик с щемпел в лимитирана серия от 551 броя отбелязва годишнитата от излизането на първото музикално списаниие в България. Инициативата за основаването на колекционерската поредност принадлежи на  филателното сдружение „ Димитър Дончев “ в Силистра и в чест на 125-годишнината от  отпечатването на първия брой на списание „ Кавал “ в крайдунавския град.

Дизайнът на пощенския плик е направен от художника Тахсин Ахмед. Пликът влиза в  приложимост в пощенската станция в Силистра, където ще се продава свободно три дни, след което неизкупените екземпляри ще се предадат на предпазване в министреството на превоза, осведомителните технологии и известията. Това изясни шефът на пощата в крайдунавския град Хюсеин Хамди, който дружно със заместник-областния шеф Стоян Бонев и секретаря на локалното филателно сдружение Христо Христов удариха първия щемпел на образец от  юбилейната серия.

Пликът припомня за събития от началото на 1894 година, когато възпитаникът на Пражката консерватория Карел Махан основава в Силистра  първия всемирски хор в България. Маестрото е  основател и за издаването на списание „ Кавал “, което излиза за първи път в града преди 125 години. Делото на чешкия диригент продължава и до през днешния ден с певческите изяви на хор „ Седянка “, който е правоприемник на музикалната групировка, основана от Махан в България.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР