> ИлюстрацияЖената обясни, че въпреки ясната симптоматика за коронавируса, не

...
> ИлюстрацияЖената обясни, че въпреки ясната симптоматика за коронавируса, не
Коментари Харесай

Пациентка с COVID-19: Подложени сме на здравен геноцид, болниците изнемогват

 > Илюстрация
Жената изясни, че макар ясната симптоматика за ковид, не са си правили PCR проби, само че с персоналния им доктор са взели решение тя, брачният партньор ѝ и щерка им да се лекуват у дома и да вземат антибиотици, които са им били предписани от фамилния им доктор.  " Човешката логичност е да останеш у дома и да пазиш другите, вместо да отидеш на опашка и да чакаш с други хора, които може да не са толкоз заболели, колкото теб ", разяснява Боряна Николова.

Състоянието на брачна половинка на Николова се е влошило на 9-ия ден и персоналният им доктор е предложил той да бъде приет в болница.

" Тогава се потегли по тъгите, тъй като се оказа, че нито една болница няма да го одобри без PCR тест. Обадих се в 16:14 часа на Бърза помощ, тъй като това се оказа единственият път, по който той може да стигне до болнично заведение - с кола за спешна помощ. Предупредиха ме, че системата е претрупана и не могат да ми кажат дали ще пристигна кола за спешна помощ и по кое време. Мъжът ми се утежняваше пред очите ми. След 3 часа звъннах още веднъж, само че те ми обясниха доста общително, че са в невъзможност и, че имат деклариран пациент с Covid-19 от 9:00 часа, само че не знаят по кое време ще стигнат до него.

В 21:15 часа една лекарка, да е жива и здрава, толкоз бях шашната, че забравих да я попитам за името ѝ, се обади и ми даде консултация по телефона. Какво и по какъв начин да направя, предложи ми да откажа колата за спешна помощ, тъй като нямаше вяра да пристигна в обозримо време. А можеше да пристигна през нощта и да откара мъжа ми в някакъв буферен, сборен пункт, което ми прозвуча като склад ", описа потресената Боряна.

Николова акцентира, че упрекът ѝ е към бюрокрацията, а не е към Спешна помощ, тъй като сега и лекарите, и пациентите не знаят какво да вършат, " макар че имахме 8 месеца, в които да се подготвим ".

" Това, което се случва сега, а не се споделя, е, че българският жител е подложен на здравен геноцид. Аз трябваше да реша дали да изпратя мъжа си в болница, или да го оставя у дома. Тежко на този, който би трябвало да вземе такова решение, тъй като обричаш някого на орис, която не знаеш каква е ", сподели още Николова.

Пред БНР Катя Сунгарска, представител на Спешна помощ, заяви, че над 380 са повикванията на всяка промяна в Центъра за незабавна здравна помощ в София. Тя посочи, че екипите в столицата са най-много от 25 екипа.

" Колегите идват и работят изключително, с цел да можем да откликнем на все по-тежката обстановка, която се основава ", сподели Сунгарска.

От Центъра за незабавна здравна помощ в София към този момент оповестиха, че търсят шестима студенти по медицина за работа на телефон за сигнали, свързани с Covid-19.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР