Илюстрация Увеличаване Смаляване Владислав Панев, СКАЙ управление на активи АД,

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Владислав Панев, СКАЙ управление на активи АД,
Коментари Харесай

Ще се превърне ли икономиката в гето от зависими хора и бизнес

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Владислав Панев, " СКАЙ ръководство на активи " АД, съпредседател на партия " Зелените "
Промените ще блокират вторичния пазар на приватизирани активи Още по тематиката
Сметката просто не излиза

В България въвеждането на базов приход без да се изключат съвсем всички други обществени системи наподобява фискално невероятно
3 фев 2017 Политиците ще държат притежателите на компании в послушание Осем години след влизането си в държавната власт от ГЕРБ се сетиха да борят приватизацията, като даже считат да го вършат с промени в конституцията. Главен герой евентуално ще бъде министърът на стопанската система Емил Караниколов, който до избирането му на поста в продължение на седем години ръководеше следприватизационния надзор. И откакто не направи нищо в тази посока, явно е получил прояснение. Няма неприятно, по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. Още повече, че в случай че зададем въпроса " Дали приватизацията беше осъществена заслужено ", 99% от запитаните ще отговорят негативно.

Помним и всеобщата приватизация при Жан Виденов, при която околните до Българска социалистическа партия и комсомола приватизационнни фондове родиха предприемачи като Николай Банев. Както и Иван-Костовите РМД-та, в които политически назначени шефове на бордове купуваха предприятия на безценица, разсрочено за 10 години и с компенсаторки. Помним и по-скорошната история, когато същият Емил Караниколов продаде " Булгартабак " на незнайна компания по схемата " ни чул, ни видял ", като Бойко Борисов още се кълне, че няма никаква информация за най-голямата приватизационна договорка по време на своето ръководство. Ние, несъмнено, му имаме вяра. Както и на това, че няма нищо общо с Пеевски, който в последна сметка постави ръка на тютюневия холдинг. Така че приватизацията мина незаслужено. Няма спор за това.

Обаче хайде да помислим до какво може да докара залагането на конституционната бомба с безконечните инспекции на приватизирана благосъстоятелност. Една стопанска система може да се развива добре и в нея да се влага в нови технологии и в каквото още се сетим, в случай че има ясна благосъстоятелност на активите в нея. Заплахата от национализация на към този момент приватизирани компании ще ги сложи в ролята на котката на Шрьодингер. Частни, но не напълно, евентуално държавни, но не чак. Трябва ясно да се подчертае, че неизяснената благосъстоятелност води до съсипия. Ако знаеш, че някой ярък ден някой служител може да реши да ти вземе компанията, едва ли ще си доста податлив да инвестираш в модернизацията й. Нито пък някой ще пожелае да ти купи завода, защото няма да е наясно до каква степен той е твой и дали по-късно собствеността му няма да бъде отнета. Така че измененията могат доста елементарно да блокират вторичния пазар на приватизирани активи. Много фабрики могат да си останат постоянно в нездрави ръце без опция за влизане на нови, читави притежатели.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Неизяснената благосъстоятелност води до съсипия
Именно слабата отбрана на собствеността е измежду факторите, които ни държат на задно място по икономическа независимост. Нека да дадем образец с елементарна къща. По един метод се държите с нея, в случай че сте сигурен, че е ваша благосъстоятелност – може да инвестирате дълготрайно в ново обзавеждане, да я санирате, да ремонтирате покрива, да сложите слънчеви панели. Докато в случай че сте за малко, ще вършиме минимални усъвършенствания, едвам не падне. И в този момент виждаме такива квартали, където хора се самонастаняват и живеят при първобитни условия, тъй като не имат нищо. Затова и претекстът им да влагат в нещо по-трайно е нулев. Общо взето, и с стопанската система е по този начин – в случай че желаеме да имаме стопанска система вид " Факултета " или " Столипиново ", ще държим собствеността да е неизяснена, естествено с благородни и обективни претекстове.

Подобно на жителите на бедните региони, политиците ще държат притежателите на компании в послушание. Въобще не мисля, че рекетът " в случай че не ни дадеш пари за финансиране на предизборната акция или не ни осигуриш еди-колко си гласа, ще те национализираме " няма да се случи. Напротив. Точно за това си мислят политиците от болшинството, като приказват за национализацията. Да управляват всичко и всички. Да няма самостоятелни от тяхната воля хора и бизнес. Политиците ще се трансфорат в " ало измамници " или по-скоро в " ало терористи ", единствено че в доста по-огромен мащаб. Особено в случай че управляват и правосъдната власт.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Това е проектът " Сидеров " за създаване на стопанска система от постсъветски вид. Където ченгетата във властта управляват всичко. Чиновникът ще е всевластен и ще може да прави с бизнеса каквото си пожелае. За това си мечтаят ръководещите. И хората ще ги боготворят, тъй като са обективни и дават обещание да лишават активите на този или оня, жигосан за зложелател на народа. Нищо, че такава неизясненост няма по какъв начин да докара до разцвет, а в противен случай. До все по-големи зависимости от мощните на деня.

Какво другояче може да се направи по този начин, че хем да има по-голяма правдивост, хем стопанската система да просперира? На първо място най-злощастните образци за бандитска приватизация към този момент са в историята. Тези, които получиха голяма благосъстоятелност, само че не знаеха по какъв начин да я ръководят, всеобщо банкрутираха или ще банкрутират. Има и значително сполучливи образци. Една от опциите за възстановяване на бизнес климата е ускоряването на процедурите по неплатежоспособност. За да може активите да минават бързо от болните ръце в здравите, без да стопират своята работа за дълъг интервал от време. Прекратяването на опцията длъжниците да трансферират компании на безимотни и необразовани хора против минимално възнаграждение, с цел да се отърват от отговорност. И ясни правила - тъй че мощните на деня да не могат да трансформират политическата си власт в икономическа. Двете би трябвало да са оптимално разграничени. Тогава и клиентелата няма да бъде толкоз всесилна. Много е наивно да си представим, че, давайки повече власт на Бойко Борисов, ще прецакаме мафията. Няма по какъв начин. Тя ще е удовлетворена от това.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Далеч съм от мисълта, че приватизацията не би трябвало да бъде разследвана. Примерът с Параходство " Български морски флот " е доста добър. Не си изпълняваш контракта, търпиш наказания, в това число и лишаване на компанията. Макар и да виждаме, че сегашните ръководещи в лицето и на Борисов, и на Караниколов не са изключително дейно в това. Но изключително законодателство - да се присетиш за този проблем осем години откакто си пристигнал на власт - е, меко казано, необичайно. И демонстрира остра потребност да се харесваш на 80-те % от хората, без да мислиш какви ще са дълготрайно следствията за стопанската система на страната. Показва голямо его и предпочитание да контролираш цялата страна. Което си е мощно заразно и рисково заболяване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР