Броят на случаите на морбили в Европа продължава да расте

...
Броят на случаите на морбили в Европа продължава да расте
Коментари Харесай

Броят на случаите на морбили в Европа продължава да расте

Броят на случаите на морбили в Европа продължава да пораства и е допустимо да премине равнищата от 2023 година, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на данни на Световната здравна организация (СЗО), оповестени във вторник.

СЗО подчертава върху потребността от имунизация.

През първите три месеца на 2024 година са регистрирани 56 634 случая на морбили. Смъртните случаи са четири. Данните обгръщат 45 от 53 страни членове на СЗО от европейския район. Това е с едвам пет хиляди случая по-малко, в сравнение с са общо записаните случаи на морбили за цялата 2023 година През 2023 година са регистрирани 61 070 случая, а умрелите са 13 в общо 41 страни. През 2022 година случаите на морбили са били 941.

Дори единствено един случай на морбили би трябвало да бъде повод към деяние, разяснява Ханс Клуге, районен шеф на СЗО за Европа.

Призовавам всички страни да вземат незабавни ограничения, без значение от повишаване на международното равнище на ваксинално покритие, се споделя още в изказването на Клуге. Трябва да се имунизират уязвимите лица и да се попречи на вируса да се популяризира, добавя той.

Морбили е извънредно заразно заболяване, което може да протече леко, само че е допустимо да предизвика тежки затруднения, засягащи дихателната и нервната система. Заразяват се основно децата, само че боледуват и възрастни. През 2023 година към половината случаи са били на деца под петгодишна възраст.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР