Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Една българска проза Как

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Една българска проза Как
Коментари Харесай

Нова книга: Елизабет Костова - "Земя на сенки"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Една българска прозаичност

Как България стана основен воин във към този момент сполучливи и занапред предстоящи англоезични романи
17 авг 2017

Елизабет Костова - " Земя на сенки "
Издателство: " Колибри "
Цена: 25 лева

" Вече беше сама, по-сама от всеки път през своите двайсет и шест години. " С няколко линии Елизабет Костова от първите страници на новия си разказ ни среща с основната героиня – американката Александра, която през 2008 година стартира да преподава британски в София, малко откакто е претърпяла загубата на брат си.

В близо 500 страници " Земя на сенки " споделя за непредвидените срещи, които тя претърпява в страната. Те надлежно я водят към историята на цигуларя Стоян Лазаров и постоянно изтикваната на назад във времето история на трудовите лагери по време на комунизма. Костова написа романа в продължение на няколко години и прави деликатно изследвания по тематиката.

Романът завоюва положителни мнения при премиерата си в Съединени американски щати по-рано тази година. За NPR дълбокият интерес на писателката към българската просвета и история е очевиден, а съгласно USA Today книгата стартира постепенно, само че след това се отплаща за търпението на читателя.

Елизабет Костова изследва българския фолклор още от 80-те години и за пръв път посещава страната в края на десетилетието. Омъжена е за българин и е в основата и на литературната фондация на нейно име, която от години провежда семинари, стратегии и писателски резиденции с присъединяване на български и задгранични създатели.
Преводът от британски е на Надежда Розова.

От началото на тази седмица Елизабет Костова показва книгата в разнообразни български градове. Този петък тя е в Пловдив (в " Капана ", на ул. " Абаджийска " от 18 ч.), а в събота ще се срещне с читатели в Бургас (в книжарница " Хеликон " от 18 ч.).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР