Илюстрация Увеличаване Смаляване Международните журналистически организации Репортери без граници и

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Международните журналистически организации Репортери без граници и
Коментари Харесай

Международни организации подкрепиха разследващия журналист Росен Босев

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Международните журналистически организации " Репортери без граници " и " Европейски център за независимост на медиите и пресата " разгласиха позиции в поддръжка на проверяващия публицист Росен Босев. Съдебният кореспондент на " Капитал " беше наказан да заплати санкция от 1000 лв. в наказателно дело, заведено от някогашния ръководител на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев. Причина са две негови изявления в утринния блок на " Нова телевизия " от януари 2015г., с които той коментира рекордните по мярка санкции, наложени тогава от КФН на компанията, издател на " Капитал " и Дневник " - " Икономедиа ". Босев споделя, че: " Стоян Мавродиев употребява КФН, с цел да репресира " Капитал " и " Дневник " и " Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която обвиняем е Евелин Банев. Чрез свои дейности той е улеснил изпирането на сума, добита от наркотрафик. " Съдебният състав, управителен от Петя Крънчева, наложи санкция на журналиста, макар че не оспори обстоятелствата, съдържащи се в двете изявления. Важен миг в развиването е фактът, че арбитър Крънчева отхвърли да си направи отказ от делото, макар, че подобен беше пожелан от отбраната. Причината за поискания отказ е, че арбитър Крънчева участва в голям брой сериозни изявления на " Капитал " в интервала 2010 - 2015 година, огромната част на които създател е Росен Босев.

Според " Репортери без граници " присъдата основава рисков казус за проверяващата публицистика в страна, която към този момент е с най-лошата независимост на медиите в Европейския съюз.
Ръководителят на отдела на организацията за Европейски Съюз и Балканите Полин Адес-Мевел, разяснява, че " въпреки размерът на санкцията да е алегоричен, считаме това решение за спънка за проверяващата публицистика и евентуално ще сътвори казус ". Тя прибавя, че е " под въпрос безпристрастността на арбитър Петя Крънчева, която няколко пъти е била подложена на критика от Босев в изявления в " Капитал " и не си е направила самоотвод макар настояването на отбраната му. "

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В известието се припомня още, че това не е първото дело за клюка против публицисти от " Капитал ", само че че до момента не се е стигало до наказателно дело. И се напомня, че в показателя на организацията за независимост на медиите България заема треможното 111-то място от общо 180 страни.#Bulgaria @RSF_inter appalled that journalist @CapitalBg Rossen Bossev’s @rbosev was sentenced in a #defamation case against the ex-chairman of the FSC S.Mavrodiev. State officials use the judiciary system as a tool for pressure against journalists and sets a dangerous precedent
— pauline ades-mevel (@paulinenoemi) May 31, 2019
Европейският център за независимост на на медиите и пресата " (Еuropean centre for press and the media freedom (ECPMF) също изрично застана зад сътрудника ни Росен Босев и разгласява на уеб страницата си позицията на " Асоцицията на европейските публицисти - България " (АЕЖ) по проблема. " Български публицист бе санкциониран, откакто се появи в телевизионно шоу ", написа организацията, а в Twitter добави, че " държавните чиновници употребяват институциите като инструмент за напън против публицисти. "
#Bulgaria: Investigative journalist @CapitalBg Rossen Bossev’s @rbosev, Board member of @AEJBulgaria, was sentenced to a fine of 1,000 BGN [500€] in a #defamation case. State officials use institutions as tools for pressure against journalists! #MapMF https://t.co/o725WY8WKO
— ECPMF (@ECPMF) May 30, 2019

АЕЖ-България първа осъди обществено присъдата на един от своите членове (Росен Босев е член на Управителния съвет на организацията - бел.ред.), уведоми интернационалните си сътрудници за случая и изиска от Европейската комисия да му обърне внимание в границите на Механизма за съдействие и инспекция.

Казусът провокира вниманието и на редица неправителствени организации, измежду които фондациите " Конрад Аденауер " и " Фридрих Науман ", които споделиха известието за присъдата му в уеб страниците си и в обществените си канали. Солидарност с журналиста показаха публични персони и сътрудници публицисти, а подписката в негова поддръжка на уеб страницата на " Капитал " продължава да пораства, като до този миг под нея са се подписали 239 души.

Росен Босев и неговият юрист ще търсят правдивост пред Европейския съд за правата на индивида в Страсбург.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР