Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Бързо развиващата се пандемия от коронавирус

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Бързо развиващата се пандемия от коронавирус
Коментари Харесай

Всички в кухнята

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Бързо разрастващата се пандемия от ковид ни заключи по домовете за неопределен срок и ни лиши свободата да се събираме, в това число да посещаваме кина, театри и заведения. Ресторантите по света затвориха, като доста от тях надали ще се съвземат от тази рецесия. Снабдяването с храна се върна до базовата си градска форма - да пазарим постоянно, рационално и да подготвяме храната си сами.

Далеч не всеки умее или обича да готви, а когато му се постанова да го прави всеки ден, концепциите бързо се изчерпват. За повече ентусиазъм прибягваме до опита на няколко готвачи, които благородно започнаха да готвят онлайн пред гладната за насоки аудитория. Както неотдавна някой означи, когато тая история завърши, всички ще сме подготвени да влезем в Masterchef.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Масимо Ботура (Massimo Bottura), италиански ресторантьор и притежател на наградения с три звезди " Мишлен " ресторант " Остерия Франческана " в Модена, беше един от първите известни готвaчи, които реагираха на обстановката и започнаха да излъчват готварски уроци директно от личната си кухня. Семейството му влиза в ролята на личен състав и оказва помощ - занимателно, шумно и вкусно, напълно по италиански. Едва ли различен път ще ви се удаде опция да се учите, и то гратис, непосредствено от един от най-талантливите и значими готвачи на нашето време.

Дейвид Либовиц ( David Lebovitz), американски сладкар и известен кулинарен блогър, който живее в Париж, прави happy hour онлайн посредством фейсбук сторита. Ако желаете да се научите по какъв начин се прави коктейл " Булевардие " или френски " Манхатън ", и то в приятна компания, това е вашият човек. Клиповете с инструкциите са качени в неговата фейсбук страница или на уеб страницата davidlebovitz.com

Самин Носрат нашумя преди няколко години с книгата си Salt, Fat, Acid, Heat, а неотдавна прави подкаст със препоръки за това какво да сготвим с базови артикули от килера. Първият епизод излезе преди дни, може да го чуете тук homecooking.show

The Wednesday Chef , или Луиза Вайс, е известна кулинарна блогърка и авторка на книгите My Berlin Kitchen и Classic German Baking. Живее в Берлин със брачна половинка си и двете си дребни момчета. Трудно понася карантината и по тази причина пуска сторита в инстаграм, в които споделя всекидневните си положения (на тревога, скука, от време на време радост), както и предписания, които вървят с всяко от тези настроения. Ако към този момент прегрявате от непрестанен контакт с цялото си семейство едновременно и грижата за него и имате потребност от малко схващане и взаимност, посетете профила й в инстаграм.

Кристина Този (Christina Tosi) е американска сладкарка и собственик на пекарната Milk Bar в Ню Йорк, нашумяла с истинските си предписания. Преди няколко години тя взриви сладкарската сцена в Америка, като стартира да прави десерти с така наречен cereal milk, или мляко, в което са киснали корнфлейкс. Ако желаете да се научите на А и Б в сладкарските печива, посетете един от безплатните уроци, които тя преподава в инстаграм. Денят и часът на уроците, както и продуктите са авансово оповестени, с цел да дойдете готови.

От локалните професионални кулинари дотук сме чули само Джун Йошида да прави сходно нещо. Преди дни той показа клип по какъв начин да сготвим нещо забавно от спешен артикул като русенското варено. Заявката е да пуска клиповете постоянно в партньорство с неговата брачна половинка Рене Йошида, която също готви добре. Изглежда, единственият метод да ги следите е, в случай че последвате профила му (Jun Yoshida) във фейсбук.

Интересна е и промяната на фокуса на от дълго време съществуващи кулинарни общности във фейсбук. Популярната група Sofia Foodies , в която до неотдавна българи и чужденци споделяха рекомендации за заведения за хранене в България и по света, се трансформира в платформа за продан на предписания. Това, което прави особено тази група забавна, е разнообразието на националностите на членовете й, а оттова и на рецептите.

Ако в този момент прохождате в готвенето и ви се постанова да започнете от А и Б, предлагаме следните източници:

Pro Home Cooks (или някогашните Brothers Green)

Прости, непретенциозни предписания, които ще ви научат на съществени умения и ще ви дадат самочувствие да експериментирате.

Binging with Babish

Binging with Babish е един от по-старите кулинарни канали в YouTube и съдържа богат репертоар от най-разнообразни предписания. Подсекцията Basics with Babish ще ви научи с какви базови артикули да заредите кухнята си и по какъв начин да ги употребявате.



Alton Brown

Алтън Браун е създател на голям брой книги и излъчвания на кулинарна тема. Каналът му в YouTube има над половин милион почитатели и предлага изпитани предписания, поднесени с приятна доза невротичност. Oтскоро съществува специфична графа, отдадена на " каквото има в килера ".

И няколко предписания: Ако сте постъпили както множеството хора, евентуално сте се заредили със сухи храни и варива за известно време напред. Какво да ги вършим обаче? Ето няколко остарели предписания, които нашумяха още веднъж поради това, че са лесни, вкусни и разчитат на артикули от килера.

Паста с нахут: Oще преди седмица разнообразни кулинарни издания излязоха със своите предписания за паста с леща или нахут. Представяме ви тази от списание Bon Appetit, която ни се стори най-вкусна.

Продукти:

3 с.л. зехтин, още за поръсване
1 дребна глава лук, нарязана на ситно сол
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 филиз розмарин
щипка пикантен пипер
1 огромна консерва домати - 430-450 грама
1 чаша сварен нахут, леко намачкан
170 г къса паста
магданоз
пармезан
прясно надробен черен пипер

Приготвяне:

Загрейте зехтина в огромна тенджера на сдържан огън. Добавете лука и посолете. Оставете лука да се сготви до омекване, като разбърквате понякога, към 5 минути. Добавете чесъна, разбъркайте и оставете да омекнат изцяло, още 5-6 минути. Прибавете розмарина и лютия пипер и изчакайте да пуснат аромата си, към 30 секунди, след което сложете доматите и нахута и разбъркайте, до момента в който сосът леко се сгъсти, за към 8 минути. В същата тенджера прибавете пастата и 4 чаши вода. Усилете огъня до приблизително висока степен, оставете да заври и след това да къкри, до момента в който пастата е ал денте съгласно инструкциите на пакета. Добавете ситно нарязания магданоз и настъргания пармезан, доовкусете със сол, в случай че е нужно. Сервирайте в дълбоки чинии, като поръсите готовите порции с още зехтин, пармезан и черен пипер.

[Shutterstock]
Доматеният сос на Марчела Хазан

Това е евентуално най-известната рецепта за доматен сос в целия интернет. И сигурно е най-лесната за осъществяване. Върви с всичко - печени чушки, паста, кюфтета или просто филия самун.

Продукти :

2 чаши нарязани консервирани домати дружно със сока
5 лъжици масло
1 приблизително огромна глава лук, обелена и срязана на две
сол

Сложете доматите, маслото и лука в тенджера на сдържан огън и ги оставете да заврат. Когато това стане, намалете огъня и оставете соса да къкри 45 минути или до момента в който се сгъсти задоволително и мазнината се отдели от доматите. Разбърквайте понякога, като натискате по-големите части домати с дървена лъжица, с цел да стане сосът по-гладък. Преди сервиране подправете със сол и разбъркайте. Авторката на рецептата поучава да извадите лука, само че това не е наложително. Ако го сервирате с паста, прибавете прясно настърган пармезан.

[Shutterstock]

Хляб без месене

През 2006 година пекарят от Ню Йорк Джим Лейхи разгласява в " Ню Йорк таймс " рецептата за самун без месене, приспособена към домашни условия. Рецептата е извънредно елементарна - смесвате с лъжица брашно, вода, сол и минимално количество квас в огромна купа, оставяте да престои задоволително време, оформяте надве-натри и печете в загрят съд с похлупак. Това е и рецептата, която отприщи всеобщ интерес към печенето на занаятчийски самун у дома. С простотата на осъществяването си и неналичието на условие за специфични умения, и с ненадейно положителните си резултати тази рецепта завоюва милиони хора по света. Ако обичате миризмата на топъл самун с хрупкава коричка и мека сърцевина, в този момент е време да се научите по какъв начин се прави. Имате задоволително време.

Продукти:
3 ч.ч. бяло брашно и в допълнение за поръсване
1/4 ч.л. суха инстантна квас
1/4 ч.л. сол
Царевично брашно или пшенични трици за овалване

В огромна купа смесете брашното, маята и солта. Добавете чаша и половина +2 супени лъжици вода на стайна температура и разбъркайте с лъжица или с ръце добре. Сместа би трябвало да стане много лепкава и да стои свободно, а не на топка. Покрийте купата със стреч фолио и оставете да втаса най-малко 12 часа, а още по-добре 18, на стайна температура.

Ще познаете, че тестото е готово, когато видите доста мехурчета по него. Поръсете чиста повърхнина с малко брашно и изсипете сместа върху нея. Поръсете я с още малко брашно от горната страна и с бързи придвижвания я сгънете надве-натри. Покрийте от горната страна със стреч фолио да не изсъхва и оставете да си почине 15-ина минути.

С помощта на още малко брашно, само че единствено толкоз, че да не залепне за ръцете ви, с деликатни, само че бързи и решителни придвижвания оформете тестото на топка. Щедро поръсете памучна забрадка с брашно, пшенични трици или царевично брашно и поставете тестото с ръба надолу. Поръсете с още малко брашно, покрийте с друга забрадка и оставете да втаса още 2 часа. Ще познаете, че тестото е готово, когато е удвоило размера си и не възстановява бързо формата си, в случай че го натиснете с пръст.

Поне половин час преди тестото да е готово, загрейте фурната до 220 градуса, като вътре поставите огромна чугунена тенджера, гювеч или стъклен съд с капак, с цел да се загрее с нея. Когато тестото е готово, деликатно извадете нагорещения съд от фурната. Поставете ръката си под кърпата, в която стои тестото, и го обърнете в нагорещения съд. Може би ще наподобява раздърпано и безформено, само че това е в реда на нещата. С ръкохватки хванете горещия съд и го разтресете деликатно, с цел да се разпредели тестото отмерено. Сложете похлупак и печете 30 минути с него, а след това още 15-30 минути без него, до момента в който хлябът хване златист тен.

Принципи при извършване на покупки

Звучи явно, само че едно хранене е уравновесено тогава, когато съдържа зеленчуци, мазнини, въглехидрати и протеини (животински или растителни). Каквото и да готвите, гледайте да спазвате това предписание. Ако съумеете да разнообразите типовете протеин в границите на един ден и вместо единствено месо да включите яйца, сирене или риба , печелите бонус точки. Метаболизмът ви ще оцени разнообразието. Ако не консумирате месо, наблегнете на бобовите култури, ядките и соевите артикули . Принципът на разнообразието важи и за тях.

Когато пазарувате зеленчуци, купувайте такива, които стават за готвене, като картофи, лук, целина , само че и свежи зеленчуци за бърза консумация. Така ще имате избор и няма да се постанова да готвите за всяко хранене.

[Shutterstock]
Направете си седмичен проект за готвене

Звучи като огромно изпитание, само че в случай че отделите 30 минути да помислите какво да сготвите през седмицата, ще оптимизирате качеството на извършването на покупки си неведнъж и ще си спестите ежедневното главоблъскане, обвързвано с храната. Полезен метод при седмичното обмисляне е да тръгнете от това какъв протеин да сготвите . Например, в случай че опечете едно пиле и изядете половината на вечеря, с другата половина ще може да извършите нещо друго за идващото хранене, като да вземем за пример салата със свежи зеленчуци и пиле или пък паста с пиле. Същото важи за тенджера с нахут или фасул - в случай че просто ги сварите, имате опцията да ги комбинирате с други подправки и артикули според от това с какво разполагате и какво ви се яде.

Сухи артикули

Когато пазарувате, правете обособен лист за продуктите, които всекидневно има в килера - ориз, паста, бобови, консерви . Не подценявайте тези артикули, тъй като, макар че наподобяват по-малко вълнуващи от свежите, те са гръбнакът на доста делнични ястия, а постоянно можете да приготвите нещо вкусно единствено от такива артикули. Следете наличностите и попълвайте, когато нещо липсва, даже да не влиза в проекта ви за готвене тази седмица.

Примерен лист за седмичен пазар за двама

Свежи зеленчуци (домати, краставици, салата, авокадо) - 2-3 кг
Картофи - 1-2 кг
Замразен зелен боб, грах или броколи - 1 пакет
Зеленчуци за основа на супи и яхнии - моркови, целина - 0.500 кг
Ароматни зеленчуци - лук, чесън, джинджифил (особено потребен за чай в този момент) - 0.500 кг
1 пиле, 1 кг месо за готвене или подобаващи вегетариански други възможности като тофу, темпе, сейтан
Леща, фасул, нахут - 1 пакет от 500 г
Ориз или паста - 1 пакет
Хляб (пълнозърнест или ръжен) - 1
Домати консерва - 1 бр.
Банани - 1 връзка
Ябълки - 1 кг
Лимони - 0.500 кг
Масло - 1 пакет
Сирене - 500 г
Кисело мляко - 3 бр.
Яйца - 12 бр.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР