Илюстрация Увеличаване [Капитал] Смаляване - Извън сигурните сделки за Нова

...
Илюстрация Увеличаване [Капитал] Смаляване - Извън сигурните сделки за Нова
Коментари Харесай

Защо Келнер купува "Нова"

Илюстрация
Увеличаване
[Капитал] Смаляване
- Извън сигурните покупко-продажби за " Нова " и " Теленор " вероятни други цели за групата на Келнер са " Булсатком " и bTV

- Големият въпрос е по какъв начин промяната на собствеността в двете най-гледани малките екрани ще се отрази на медийната независимост
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Петр Келнер е определен за покупател на " Нова телевизия " *

Чешкият му фонд PPF ще придобие 95% от бизнеса на медийната група, оценен на 185 млн. евро
19 фев 2018
Кой кой е и какъв брой губи в българските медии

Извън двете огромни малките екрани съвсем всички други български медийни компании са на загуба или доста ниска облага
16 фев 2018
Г-н Недосегаем

Кой е Петр Келнер, който купува " Теленор " и вероятно " Нова Телевизия "
8 фев 2018
Чешки " Теленор ", след това и " Нова тв "

Милиардерът Петр Келнер е определеният от Telenor нов притежател на българския телеком и измежду любимците и за малкия екран
8 фев 2018
Най-богатият чех купува най-голямата медийна група в България. Накратко по този начин звучеше новината от тази седмица, при която MTG продаде " Нова телевизия " в договорка, оценяваща компанията на 185 млн. евро. Купувач е PPF - чешкият фонд на локалния милиардер Петр Келнер, вложител, който не обича публичността, не желае да бъде сниман и доста рядко дава изявленията.

Сделката е единствено една частица от надалеч по-голям ход на Келнер в района, обвързван с придобиването на различен доста по-едър бизнес - интервенциите на норвежкия телеком Telenor в България, Сърбия и Черна гора. Действията на новия вложител демонстрират, че той най-вероятно възнамерява да сплоти медийни и телекомуникационни платформи и услуги в една група с концепция за бъдещата й продажба на по-голям състезател. На чисто българско равнище промяната на притежателя на " Нова " е първата стъпка към предстояща радикална смяна на телевизионния пазар, защото напълно скоро другият огромен народен състезател, bTV, също може да бъде продаден. Така 10 години откакто дружно смениха собствеността си, двете огромни медийни групи още веднъж с разлика от няколко месеца ще имат нови акционери. Техните нови тактики ще се отразят както на рекламния и медийния пазар, където двете малките екрани към момента дефинират посоката, по този начин и на свободата на публицистиката в България.

Чешкият притежател

Келнер е третият подред непознат притежател на основаната през 1994 година " Нова " след гръцката Antenna и MTG. Но за разлика от предходните два купувача, за които телевизионният бизнес беше главен фокус, сегашният е капиталов фонд с ползи в доста промишлености (вижте инфографиката). Макар преди две седмици първо да излезе новината, че PPF е предпочетен за покупател на бизнеса на Telenor в България, Сърбия и Черна гора, съгласно източници на " Капитал " още през предишното лято Келнер е декларирал интерес към " Нова ". При подаването на окончателните предложения за малкия екран през януари чешкият претендент към този момент е знаел за съвсем сигурната договорка с Telenor. Точно комбинацията евентуално е довела до великодушното предложение на Келнер за " Нова ". Макар да не е имало голяма конкуренция, въпреки всичко офертите са били над три съгласно източник, непосредствен до договорката.

PPF получава и интернет компанията " Нетинфо ", в която " Нова броудкастинг груп " държи 70%. Останалите 30% са на Радосвет Радев и Христо Христов, като съгласно два източника договорка за техния дял все още няма. Но по информация на " Капитал " договаряния са водени и са стигнали до стадий цена.

" Най-богатият чешки предприемач " (подобно изказване, несъмнено, постоянно е противоречиво, само че единствено за ориентир - положението му се прави оценка от Forbes на 16 милиарда долара) може да завърши договарянията с Telenor до края на това тримесечие и след всички нужни утвърждения от регулатори да получи надзор през лятото. Сделката за " Нова " също би трябвало да мине през Комисия за защита на конкуренцията. Така ще е въпрос на месеци Келнер да държи най-големия мобилен оператор (по доходи от тази дейност) и най-голямата медийна група в страната, състояща се от седем телевизионни канала и " Нетинфо ".

Комбинацията от тези активи - телеком, телевизия, която основава наличие, платформи за видео по поръчка като Diema Xtra (с права за британското и българското футболно първенство), онлайн услугите на " Нетинфо " и други, дава доста благоприятни условия за основаване и разпространяване на наличие дружно с достъп до милиони консуматори, както и до данните и навиците им. Тенденцията на доближаване сред телекоми, медии и кабелни и интернет оператори бързо трансформира всяка от тези промишлености по света и съгласно източници на " Капитал " е доста евентуално Келнер да заложи точно на подобен проект освен с " Нова " и " Теленор ", само че и в целия район.

Пълна композиция

Разпространението на наличие през мобилни устройства като смарт телефони и таблети претърпява взрив през последните години. В същото време доста млади консуматори въобще не гледат обичайната телевизия и за медийните компании става жизненоважно да си партнират с телекомуникационните колоси, с цел да доближават до публиката. Телекомите пък навлизат в промишлеността на платена телевизия през платформи като интернет телевизия и стрийминг услуги. Третият значим състезател в уравнението - кабелните оператори, пък също подписват партньорства с телекомите. Така три разнообразни промишлености се припокриват и сближават. Пример са мегасделки от последните години - операторът Comcast се трансформира в медиен колос с придобиването на NBC Universal през 2011 година В момента пък телекомът AT&T чака разрешението на американските управляващи да купи Тime Warner Inc. за 85.4 милиарда $. Очакват се и други сходни сливания и придобивания. Преминава се от тройна услуга - така наречения triple play (глас - видео - данни) към четворна - quad play, в която добавката е, че устройството е мобилно. Така че видео по поръчка (Video-on-demand) е новата норма за телекомите, кабелните оператори и медийните компании.

Нещо сходно, наподобява, се пробва да реализира и Келнер, естествено в по-малък мащаб. (От централата на PPF отхвърлиха да разясняват детайлности за тактиката си или да кажат друго отвън формалното известие.) Според някои анализатори посредством обединяване на платформи и услуги той може да затвори бизнес цикъла на телекома, който изостава от съперниците си точно тъй като в пакетите му не се оферират видеосъдържание и закрепен интернет. Ексклузивното наличие в офертите на " Теленор " в бъдеще може да се появи с развиването на pay per view услуга, да вземем за пример каналите " Диема " са подобаващи за такава услуга - съдържат правата за британското и българското състезание, сериали и филми.

От веригата ще липсва едно звено - интернет и сателитен или кабелен оператор. Такъв бизнес имат и БТК, и " Мобилтел ", а " Теленор " ту искаше, ту не. Най-големият дистрибутор на тв и интернет, който може да е цел на придобиване, е " Булсатком ". Засега твърда информация за интерес на PPF към оператора няма, само че може да е въпрос на време и дотъкмяване на започнатите две покупко-продажби. Българският сателитен оператор изпитва финансови проблеми с обслужването на дълга си, по тази причина продажба е доста вероятен сюжет.

От досегашните вложения на Келнер не може да се вършат безапелационни заключения за проектите на вложителя. Той държи оператора О2 в Чехия и Словакия и през него предлага телевизионни услуги и наличие при поискване и с абонамент, само че няма медии. Единственият опит на Келнер в малкия екран е собствеността преди години на чешката NOVA, която продаде на американската Central European Media Enterprises (CME), настоящия притежател на bTV.

Според източници на " Капитал " най-малко първоначално Келнер не възнамерява радикални промени в мениджърския екип на медиата.

Новата тактика на MTG

И до момента в който идването на Келнер е ненапълно изненада, излизането на MTG от България си има повече от разумно пояснение. След като закупи " Нова " за 620 млн. евро през 2008 година, основаната в Швеция група развиваше бизнеса си тук в продължение на 10 години. Но макар релативно положителните финансови резултати на " Нова Броудкастинг груп " (консолидирани доходи от 194 млн. лева и 38 млн. лева оперативна облага за 2017 г.), шведите по този начин и не съумяха да си върнат инвестицията. Това беше ясно през цялото време. Първите години от наличието им тук минаха под знака на международната финансова рецесия. Рекламният пазар се срина и стартира да пораства едвам преди година, само че от доста ниска база, което в допълнение осуети връщането на инвестицията. При сходни темпове на развиване на бранша за MTG оставането тук просто не е разумно.

От предходната година скандинавската група стартира поетапно да продава медийните си активи в Европа, с цел да развива цифровия си бизнес за произвеждане на наличие. Накратко, тя остава в бизнеса с медиа наличие, само че се освобождава от платформите за дистрибуцията му. Дружеството към този момент се раздели с каузи си от 50% в чешката медийна група FTV Prima Holding, а през третото тримесечие на годината завърши и продажбата на бизнеса си в Прибалтика. През януари тази година MTG стартира процедура по продажба на каузи си от 75% във френския канал Trace Partners. Групата разгласи, че продава и скандинавския си развлекателен бизнес на датския телеком TDC, въпреки след това купувачът да се отдръпна от договорката. Така отвън " домашните " си пазари групата остана само с българския медиен бизнес.

След завършването на договорката за " Нова " MTG желае да се трансформира от пропагандатор напълно в основател на разнообразни типове медийно и цифрово наличие. " Инвестициите на MTG са фокусирани в развиването на нашите скандинавски развлекателни студиа и световни цифрови вертикали. Продажбата на " Нова " ще докара до затваряне на интернационалните ни развлекателни интервенции и ще направи MTG по-фокусирана група ", разгласи изпълнителният шеф на MTG Йорген Линдеман в известие.

Рекламният пазар

Продажбата на " Нова " идва в миг на повишаване на приходите от телевизионна реклама на българския пазар. Миналата година за първи път от много време " Нова " и bTV усилиха цените си, което значително беше резултат от пренасищането на рекламните им блокове и докара до превишаване на рестриктивните мерки в медийния закон. Базата, от която цените за реклама започнаха да порастват, обаче беше ниска, по тази причина играчите на пазара се надяват измежду целите на новия притежател да бъде и дълготрайно нарастване. " Не чакаме промени в границите на тази година – първо, тъй като занапред се чака утвърждение на договорката от Комисия за защита на конкуренцията и второ, тъй като огромна част от рекламните покупко-продажби към този момент са завършени или са на финалната права ", разяснява пред " Капитал " Александър Бирцоев, изпълнителен шеф на Zenith, част от Publicis One.

Сериозен проблем остава съществуването на двете пийпълметрични системи. ГАРБ работи с bTV и дава по-високи рейтинги на bTV, Nielsen Admosphere - България, работи с " Нова " и й дава по-високи рейтинги. В края на 2016 година, когато австриецът Флориан Скала стана изпълнителен шеф на групата на bTV, заемайки мястото на Павел Станчев, пазарът имаше вяра, че това би могло да докара и до прекосяването към обединен измерител на зрителския интерес. Повече от година по-късно очаквания за решение на казуса се разпореждат и на новия притежател на " Нова ". " Дано покупката се отрази добре на пазара – да има нови вложения и групата да се развива още по-добре в идващия интервал ", споделя Татяна Лозович, шеф на организацията MediaS Com.

Защо е значимо кои са притежатели на малките екрани

Конкуренцията сред " Нова " и bTV промени изоснови освен стратегиите на огромните канали, само че и рекламния пазар и продуцентския бизнес. Навлизането на Келнер, а след време и на новия притежател на bTV ще докара до напълно нов стадий в развиването на телевизионната промишленост тук.

Компанията майка на bTV - Central European Media Enterprises (CME), също търси покупател на бизнеса си в България, Чехия, Словакия и Румъния, оценен на към 2 милиарда евро. Името на Петр Келнер беше посочено и в тази възможна договорка, като чешки медии оповестиха в края на ноември, че той се готви да наддава в консорциум дружно с други локални и словашки вложители в композиция с китайската енергийна компания CEFC. За всички тези вложители главният интерес от целия пакет е към чешката телевизия NOVA и словашката TV Markíza, само че упованията са договорката да е блокова и да включва целия районен бизнес, т.е. и bTV. Впоследствие Reuters твърдеше, че Келнер се е отказал от присъединяване в договарянията, а любимец за CME към този момент е чешката група Penta в партньорство със CEFC. Ако тези информации се потвърдят, различен чешки вложител ще навлезе в българския ефирен бизнес. Въпреки това името на Келнер не трябва да бъде изключвано напълно и от тази договорка - през годините той е имал бизнес връзки с Penta, а има и топли връзки с китайски вложители и публични представители на Пекин. Засега Келнер е отвън договорката, тъй като не желае да се конкурира с китайците, само че в случай че никой различен не пожелае bTV, може да се окаже покупател, разяснява източник, осведомен с медийните продажби. При мощна антимонополна комисия, каквато българската не е, такава покупка следва да е невъзможна, тъй като ще се конструира цялостен монополист.

Има най-малко две основни аргументи, заради които е значимо кои са купувачите на " Нова " и bTV. Каналите са двата най-влиятелни в България и като дял от пазара на реклама и на публика (виж графиката). Това автоматизирано ги трансформира във значим инструмент за въздействие както върху феновете, по този начин и върху цените на рекламния пазар. Практиката от миналите години демонстрира, че при придобиването на огромни национални малките екрани в страната постоянно се е желало утвърждението на властта, въпреки и мълчешком. При договорката за " Нова " липсват обществени сигнали да е имало връзка покупател - ръководещи (каквато няма и за " Теленор ", а до момента договорка в бранша не е ставала без премиерско утвърждение на новия собственик). Първият знак за отношението на страната ще пристигна през утвърждението на договорката в Комисия за защита на конкуренцията - дали ще се бави, или ще мине бързо в границите на законовия период.

От новия притежател се чака и да даде гаранции за медийната независимост в " Нова ". През последната година в малкия екран имаше няколко знакови случая, които демонстрираха, че медиата се преценява извънредно доста по какъв начин тъкмо се разясняват чувствителни тематики като банкрута на Корпоративна комерсиална банка, бизнеса на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, корупцията. Достатъчно е да се напомни по какъв начин малкия екран се раздели с шефа на новините Дарина Сарелска, която бе забъркана в политически скандал. От ефир бе свалена и Анна Цолова, а тя и екранният й сътрудник в утринния блок Виктор Николаев бяха подложени на данъчни инспекции.

Властта няма по какъв начин да се откаже да следи какъв ще е тонът на един от двата най-влиятелни канали и евентуално ще откри метод да го покаже и на новия притежател. Засега обаче политиката в ефир надали ще се промени поради обстоятелството, че най-малко първоначално не се чакат промени в локалния мениджмънт.

По тематиката работи и Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР