Илюстрация Увеличаване Автор: Юлия Лазарова Смаляване Още по темата Теодор

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Юлия Лазарова Смаляване Още по темата Теодор
Коментари Харесай

Реалността според Теодор Ушев

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Юлия Лазарова Смаляване
Още по тематиката
Теодор Ушев: Хаосът и арогантността, които царят сега, ме въодушевяват
от Дневник,17 фев 2018
Една брутална приказка, апелирам

Писателят Владислав Тодоров за дистопичния си разказ " Пумпал ", поддържането на връзките си с България и политическите събития в Съединени американски щати
25 май 2017
Физика на триумфа

Теодор Ушев за номинирания му за " Оскар " късометражен анимационен филм " Сляпата Вайша "
3 фев 2017 След номинацията на " Сляпата Вайша " за " Оскар " в категорията за най-хубав късометражен анимационен филм през 2017 година, любознанието към Теодор Ушев стана по-осезаемо. Колкото по-навътре влизаме в творчеството му, толкоз повече разбираме, че кариерата му напълно не се лимитира до функциите на аниматор и художник.

Най-новият мотив да приказваме с него е изложбата " Като в мрачно огледало ", която откри в СГХГ – първият му огромен план в България отвън киното и графичния дизайн.

В " Като в мрачно огледало " той показва рисунки върху термични одеяла, видеоарт, апаратура, която посетителите ще преглеждат посредством очила за добавена действителност, цифрови 3D картини, облици, които взаимодействат със заобикалящата среда. Част от наличието е само очевидно с ултравиолетови фенери, част от концепцията на Ушев всеки да може да види от нея колкото желае.

" Това е апаратура, основана in situ - особено за пространството, мястото (СГХГ), територията (София, България) и времето (зимата на 2018) ", споделя Теодор Ушев пред " Капитал ". За него е от решаващо значение една работа да дава отговор на момента на основаването й и да не стои като украса. " Не бих си разрешил да рециклирам остарели работи за първия ми план от подобен мащаб в България. "

Заглавието идва от чувството на Теодор Ушев, че виждаме действителността през днешния ден все едно виждаме себе си в мрачно огледало – накриво, не изцяло ясно, неспособни сме да забележим цялата картина. Сегментите на изложбата символизират обособените " пашкули ", на които обществото се разделя.

Проектът е изцяло ново тестване за Ушев като образен актьор. " Използвам напълно новата технология на миксираната действителност, която съществува от по-малко от година. Софтуерът, който употребявам, е в етап на closed beta - още го развиваме. Това е пионерска работа, която е толкоз рискована, че от седмици не ми дава мира дали всичко ще сработи. Но даже да сгрешим, то отново ще бъде част от изобретателния развой. "

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Юлия Лазарова Смаляване

Заиграването с immersive технологиите не е знак, че обичайните форми на изложение са по-малко привлекателни за него. " По създание този план си е чиста форма " Платонова пещера ", на правилото на първобитните рисунки. Отражение на живота на открито. Подобен е на първите вдъхновяващи образци на покадрово описване на истории - по стените на пещерата. " Инсталация с миксирана действителност направи музикантът и продуцент Брайън Ино в колаборация с дизайнера Питър Чилвърс в Trafo House в Амстердам. Blood: Open Space е отворена за визити единствено до края на тази седмица.
За плана той няма съответни източници на въздействие. " Никога не съм се опитвал да последвам модели, а да сътворявам лични, пробни ", безапелационен е Ушев, само че показва новаторската апаратура Carne y arena на режисьора Алехандро Иняриту и работата на монреалското студио Felix&Paul като забавни образци за работа с миксирана действителност. Заедно с Felix&Paul той е измежду номинираните на Канадските кино награди в категорията за immersive storytelling.

За Ушев изложбата е провокация да се търси повече от очевидното, да се надникне в скритото обръщение. Какво одобряваме за истина и по какъв начин пазиме разбиранията са някои от тематиките под прицел: " Диктатурата на персоналната истина, произлизаща от безпросветната надменност. Абсолютна истина не съществува и няма по какъв начин да бъде материализирана. "

" Като в мрачно огледало " е в Софийска градска художествена изложба до 11 март.На идния " София филм фест " ще забележим дебюта на Теодор Ушев в игралното кино с един от сегментите в " 8`19 " - филм-омнибус, основан на разкази на Георги Господинов. Междувременно, Теодор Ушев продължава работа по екранизациите на романите " Физика на тъгата " на Георги Господинов като среднометражен анимационен филм и " Пумпал " на Владислав Тодоров като съчетаваща игрално и анимационно кино продукция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР