Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване През последните две години

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване През последните две години
Коментари Харесай

Как цената на лекарството стана по-важна от това дали лекува

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Надежда Чипева Смаляване
През последните две години ръководещите упражниха върху фармацевтичния пазар и пациентите сериозен, невиждан напън да управляват бюджета за медикаменти на здравната каса. Това се случи посредством опит за мораториум върху новаторската терапия в края на 2017 година, въвеждане на механизми за следене на резултата, с нови ремонти в законите и наредби, с които се вкара механизъм фармацевтичните компании да възвръщат на здравната каса цената на медикаменти, изписани от лекарите над лимита, с корекция, която задължава фирмите да подаряват на касата новите медикаменти, и с въвеждането на механизма за разходоефективност, съгласно който се изписват най-евтините лечения.

" Човек остава с усещане, че по-добрият резултат от лекуването към този момент не е от чак толкоз огромно значение. Това, което е от голяма важност, е да няма преразход за медикаменти и е най-високата цел, която се преследва сега ", счита Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.Той добавя, че през последните години страната в действителност е нараснала обществените разноски за медикаменти, само че България продължава да е измежду страните в Европа с най-нисък разход за опазване на здравето на глава от популацията, включително и за медикаменти. Освен това 20% от заплащанията на касата за медикаменти в действителност са налог добавена стойност, който се връща в страната.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Да, има растеж на заплащанията за медикаменти, само че в България има основни непосрещнати медицински потребности и достъпът до иновация е доста стеснен, тъй че имаме доста да наваксваме. Въпреки това задачата не е наваксване, а надзор на бюджета. И какво се случи? Основен фокус на управляващите във връзка с ограниченията за орязване на разноските продължава да бъде фармацевтичната иновация. За благополучие след публичните реакции мораториумът беше анулиран. Това не значи, че фокусът на здравните управляващи без оглед на това какъв резултат ще има върху пациентите не продължи ", отбелязва Денев.

Механизъм за липса на медикаменти

Основното предизвикателство пред лекарственото доставяне през тази и идващите години е използването на така наречен механизъм за предвидимост и резистентност на бюджета на НЗОК. Целта на този механизъм няма нищо общо с резултата от лекуването на пациентите, главната му цел е да охранява бюджета на здравната каса и да не допусне преразход. Начинът, по който счита касата да реализира това, е посредством въвеждане на отплата, при която фирмите връщат всички средства над избрана годишна стойност – предел за заплащане на медикаменти в три групи – онкологични медикаменти, медикаменти за домашно лекуване с протокол и медикаменти за домашно лекуване без протокол. Годишната стойност на лимитите се дефинира от здравната каса.

" Какъв е казусът при използването на този механизъм? Фокусирането върху охраняването на бюджета на касата без оглед на никакви други фактори, като да вземем за пример потребността от това фирмите да оперират в среда, в която има предвидимост и правна сигурност. На процедура това значи, че защото бюджетът за медикаменти се дефинира от Народното събрание всяка година и е неразбираем, фирмите би трябвало да попълнят на касата празен чек за обезщетения, който все още те не могат да плануват на каква стойност ще бъде и по какъв начин ще бъде разпределен. Липсата на предвидимост и правна сигурност носи съществени опасности за лекарственото доставяне ", отбелязва Денев. Според него това може да се преодолее, в случай че здравните институции поемат ангажимент за съответно бюджетиране.

" Компаниите не могат да поемат ангажимент да покриват цялото повишено ползване, тъй като то не зависи от тях. Пациентите боледуват, а лекарите им изписват медикаменти. Това, което би трябвало да създадат управляващите, е да поемат ангажимент, който дава отговор на растежа на потреблението. Липсата на подобен ангажимент ще трансформира механизма от концепция за надзор на бюджета на касата в детонатор за доставката на медикаменти в България ", счита Денев. Според него здравните институции би трябвало да предвиждат в средносрочен проект какви ще бъдат потребностите от медикаменти, да вземем за пример най-малко за интервал от три години.

Според Денев е извънредно значим методът, по който се пресмятат отстъпките, които фирмите би трябвало да заплащат на здравната каса.

" Ние считаме, че той е антиконкурентен. Веднага давам образец. Ако нов лекарствен артикул бъде въведен в страната, компанията производител ще би трябвало да възвърне на НЗОК 100% от цената му, т.е. на процедура да й го подари. И то без никаква правна гаранция, че през 2020 година здравната каса ще поеме заплащането за нуждаещите се пациенти. Това няма по какъв начин да бъде резистентен модел ", счита Денев.

Той не знае дали част от фирмите ще се откажат да подпишат контракти при тези условия, което би отворило нови ниши на изчезнали медикаменти. През последните три години към 1500 медикамента престанаха да се създават или внасят в България поради ценовия напън.

" Индивидуално решение на всяка компания е да подпише контракт по този механизъм, аз няма по какъв начин да знам дали ще има неподписали ", отбелязва Денев.

Според метода, по който са утвърдени нормативната уредба и проектодоговорите, в случай че компания откаже да подпише контракт по механизма, с който ще се задължи да връща пари на касата, в случай че потреблението излезе от лимита, касата няма право да изключи медикамента от листата, който заплаща. Само че касата е обединила договорите, с които фирмите дават 10% наложителна отстъпка от цената, и този, че ще връщат пари при превишение на предписването, в един контракт. Ако компанията откаже да подпише единния контракт, това значи, че отхвърля да върне 10% от цената на артикул, който е самичък в група. За това обаче касата има право да изключи продукта от реимбурсация.

" В последна сметка задължението за обезпечаване на достъп на пациентите до лекуване е на страната, на здравната каса. Ангажиментът за посрещането на медицинските потребности, за които все още няма решение, също е на страната. Ние като промишленост можем да оказваме помощ в тази посока, само че не можем да поемем заплащанията. Фармацевтичните компании не са здравноосигурителна институция и не събират доходи от здравни вноски ", споделя Денев.

Разходоефективност, или по какъв начин да се лекуваме на ниска цена

През октомври 2018 година здравната каса вкара правилото на разходоефективност, т.е. лекарите да изписват най-евтиното лекарство на новозаболелите от ревматоиден артрит, псориазис, улцерозен колит, болест на Крон и други Тогава касата се намеси жестоко в правото на лекарите да дефинират най-хубавото лекуване, а по какви критерии здравната каса реши кои са най-разходоефективните медикаменти остана неразбираемо.

Тъй като опитът на здравните институции не срещна всеобща опозиция, разумно разходоефективността се разпростря върху всички медикаменти с протокол, или така наречен скъпоструваща терапия. Изписването на най-евтините медикаменти е препоръчано на уеб страницата на здравното министерство в проектонаредба, чието публично разискване тече сега. Този метод обаче към този момент планува да се изписва най-евтиното освен за нови пациенти, само че и за такива, които към този момент се лекуват.

" Отново не е ясно по каква процедура касата ще дефинира кои са лечебните други възможности и кои от тях са най-разходоефективни. Отново разходоефективността се подхожда извънредно лимитирано. За касата разходоефективна терапия значи терапия евтино. Това, че съответната терапия може да е на по-висока цена, само че да икономисват от престой в болница, от болнични дни вкъщи, не се регистрира. Ако бъде признат, този текст ще понижи до най-малко свободата на лекарите да избират вярното лекуване на своите пациенти, а за самите пациенти – опциите за лекуване ", разяснява Денев. Според него би трябвало да се търси много по-научен и професионален метод към правенето на рекомендации към лекарите кои лекарствени лечения са преференциални за касата, би трябвало извънредно интензивно да се включат европейските рекомендации за лекуване и самото здравно съсловие да разяснява кои са най-хубавите други възможности.

Каква ще бъде скоростта на нахлуване на нови медикаменти?

От началото на април комисията за оценка на здравните технологии беше влята в Националния съвет по цени и реимбурсиране със задачата съветът да прави оценка за икономическа и лечебна успеваемост на новите лечения. През предходната година комисията имаше голям брой провалени съвещания и част от новите медикаменти по този начин и не стигнаха до оценка и надлежно до покриване от здравната каса.

" Надяваме се в този момент съветът да се оправи в плануваните от закона периоди за разглеждане на заявки за включване в реимбурсация, тъй че пациентите да не останат без иновация през 2020 година, да няма закъснение и имам вяра, че всички компании ще оказват помощ това да се случи в период ", споделя Денев.

Той отбелязва, че въведеното през предходната година следене на резултата от действието на новите лекарства от съвета по цените единствено по себе си е вярна посока, само че за жалост не е била основана никаква инфраструктура да се случва.

" В резултат единственото нещо, което се случи, е, че медикаментите, които бяха сложени на този режим, се изписваха доста лимитирано. Тази година към този момент НЗОК има опция и евентуално ще изиска да подписва контракти, при които да заплаща избрани медикаменти, откакто болничното заведение регистрира резултата от действието им. При неналичието на инфраструктура за следене на резултата това на процедура значи, че тези медикаменти в никакъв случай няма да бъдат платени. Те лекуват и усъвършенстват положението, само че откакто липсва система, която да го регистрира, няма да се стигне до заплащане. Така че за нас въвеждането на сходно законодателство преди основаване на инфраструктурата и нейното използване е безспорен парадокс ", отбелязва Денев.

Той добавя, че промишлеността неведнъж е правила съответни оферти по какъв начин да се построи и употребява системата за събиране на данни за резултата от новите лечения, само че досега те не са признати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР