Илюстрация: Reuters.Забраната за износ на преработени нефтопродукти от руски петрол

...
Илюстрация: Reuters.Забраната за износ на преработени нефтопродукти от руски петрол
Коментари Харесай

Бюджетната комисия не одобри забраната за износ на преработени нефтопродукти от руски петрол

Илюстрация: Reuters.
Забраната за експорт на модифицирани нефтопродукти от съветски нефт не бе утвърдена на първо четене от бюджетната комисия в Народното събрание. Тя бе препоръчана от Движение за права и свободи, като преди този момент получи утвърждението на депутатите от енергийната комисия.

Депутатът Йордан Цонев изясни, че сред двете четения ще се наложи доработване на текстовете, защото би трябвало да са в унисон с влязлото от през днешния ден ембарго и изключението до 2024 година, което България има, заяви БНР.

„ Една от главните задания на този законопроект е да спре реекспорта и да стартира да се полза и да се подсигуряват вземанията във връзка с Данък добавена стойност и акцизите

Депутатите от Българска социалистическа партия и от „ Възраждане “,с типичния си разказ да пазят всичко съветско, остро се опълчиха на препоръчаните текстове. Според тях това само ще докара до затваряне на рафинерията в Бургас, от което ще пострада хазната.

Румен Гечев от левицата:

„ Ако Русия спре танкерите през Черно море, тогава „ Нефтохим “ затваря, защото преносът на нефт с цистерни, с туби или с шишета по литър и половина опонира на здравия разсъдък “.

Вчера – на 5 декември 2022 година, влезе в действие европейската дерогация за ембарго върху съветски нефт. Припомняме, че няколко страни желаеха и получиха изключения от петролното ембарго. Това са страните, които получават съветски нефт по нефтопровод. Сред тях е и България, която получи изключение до края на 2024 година. Правителствата на тези страни настояват, че стопанските системи им са подвластни от суровината и не могат да си я набират от другаде.

Възникна обаче въпросът дали България ще наруши ембаргото, в случай че изнася съветски горива. Правителството твърди, че няма, само че от първия ден на встъпването си в служба то не е спирало да прави разнообразни реверанси към съветските компании „ Лукойл “ и „ Газпром “. Експертите обаче са на друго мнение. Според тях, разрешението за експорт ще наруши, в случай че не буквата, то най-малко духа на глобите, а това ще донесе само негативи за страната ни, които няма по какъв начин да не се отразят и в опитите ни за влизане в еврозоната и в утвърждението ни за Шенген.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР