Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния мозъчен

...
Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния мозъчен
Коментари Харесай

Илон Мъск: Ще вградим чип в човешки мозък до 6 месеца

Илон Мъск чака клинични проби върху хора на безжичния мозъчен чип, създаден от неговата компания " Нюралинк ", да стартират до шест месеца, съобщи Ройтерс. Фирмата към този момент изостава от периодите, по-рано избрани от бизнесмена.

Компанията създава интерфейс за мозъчни чипове, които могат да разрешат на пациенти с увреждания да се движат и да поддържат връзка още веднъж, като Мъск добави, че ще се насочи и към възобновяване на зрението.

Базирана в региона на Сан Франциско и Остин, щата Тексас, в последните години " Нюралинк " организира проби върху животни, до момента в който чака утвърждение от Управлението за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати, с цел да стартират клинични изпитвания при хора.

" Искаме да бъдем извънредно деликатни и сигурни, че ще работят добре, преди да слагат устройство в човек “, сподели Мъск по време на дълго чаканата обществена актуализация на устройството.

Говорейки пред определени посетители в презентация в централата на " Нюралинк ", траяло близо три часа, Илон Мъск акцентира скоростта, с която се създава устройството.

" Напредъкът първоначално, изключително що се отнася до човешки същества, ще наподобява може би агонизиращо муден ", добави той.

Управлението за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати не отговори на питане на Ройтерс за коментар. 

Първите две приложения на устройството на " Нюралинк " при хората са ориентирани към възобновяване на зрението и ще разреши придвижването на мускули при хора, които не могат да го създадат, изясни Мъск. 

" Дори и в случай че някой в никакъв случай не е имал зрение, роден е кьорав, имаме вяра, че към момента можем да възстановим зрението ", сподели той.

Първоначално събитието беше планувано за 31 октомври, само че Мъск го отсрочи дни преди провеждането, без да уточни причина.

Последното обществено показване на " Нюралинк " беше преди повече от година, като включваше маймуна с мозъчен чип, която играеше компютърна игра, като мислеше сама.

Мъск, който управлява производителя на електрически транспортни средства " Тесла ", галактическата компанияа " СпейсЕкс " и обществената медийна платформа " Туитър ", е прочут с високите си цели като колонизиране на Марс и избавяне на човечеството. 

Неговите упоритости за " Нюралинк " която започва през 2016 година, са със същия мащаб. Той желае да създаде чип, допускащ на мозъка да управлява комплицирани електронни устройства и в последна сметка да основат опция за възобновяване на двигателните функционалности на парализирани хора и лекуване на мозъчни болести като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също по този начин приказва за обединение на мозъка с изкуствен интелект.

" Нюралинк " обаче изостава от графика. През 2019 година Илон Мъск сподели, че се стреми да получи утвърждение от регулаторите до края на 2020 година След това съобщи на конференция в края на 2021 година, че се надява да стартира тествания върху хора тази година.

Компанията неведнъж пропуща вътрешно избраните крайни периоди, до момента в който чака утвърждение от Управлението за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати за изпитвания върху хора, споделиха сегашни и някогашни чиновници. 

Мъск се обърна към съперника " Синкрън " ( " Synchron " ) по-рано тази година за евентуална инвестиция, откакто изрази отчаяние от чиновниците на " Нюралинк " за бавния прогрес, съобщи Ройтерс през август.

През юли " Синкрън " вгради свое устройство при пациент в Съединени американски щати за първи път. Компанията получи регулаторно позволение от американските управляващи за проби върху хора през 2021 година и извърши проби върху четирима души в Австралия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР