Илко Семерджиев пред Моника Гаджанова, tribune.bg: Две неща се открояват

...
Илко Семерджиев пред Моника Гаджанова, tribune.bg: Две неща се открояват
Коментари Харесай

Д-р Семерджиев: Увеличиха леглата в болниците, за да не се запълнят и да не се плащат компенсации

Илко Семерджиев пред Моника Гаджанова, tribune.bg: Две неща се открояват – първото е отвращение да постановат непопулярни ограничения, което съставлява политически популизъм комбиниран с измама, а второто е очевидното отвращение да заплащат обезщетения. Само че тук изпъква с особена тежест здравната и управническа непросветеност, както и цялостната безнаказаност на министър Сербезова, която изоставя българите на всеобщо заразяване.
 

- Д-р Семерджиев, за какво лекарите внимават да не препълнят интензивните отделения?
 
- Според мен не е правилно да се упрекват лекарите, че лимитират приема на заболели в интензивните отделения. За да обясня за какво е по този начин ще изброя някои от настоящите характерности на здравната система свързани с болничния потенциал, а точно – по думите на министър Асена Сербезова към януари тази година в България са разкрити 7 835 кревати за пациенти с неусложнена форма на коронавирусна зараза. От тях заети към 02.02.2022 година са 5 799, което значи, че към ден сегашен имаме 2 036 свободни кревати т.е. потенциала на системата като цяло е ангажиран едвам на 75%.
 
Разкритите интензивни кревати по новия проект бяха увеличени от 916 на 1 268, от които 62 детски. Към през днешния ден заети интензивни кревати са 533, което значи, че имаме 735 свободни кревати т.е. потенциала за интензивно лекуване е ангажиран едвам на 42%. Абсолютно нелогично е повишението на броя на интензивните кревати в новия проект, тъй като разновидността Омикрон беше разгласен за по-лек, а и през предходните сякаш по-тежки две талази заетите по този начин и не доближиха остарелия най-много от 916 кревати – нормално оставаха над 100 свободни интензивни кревати.
 
С това давам отговор еднопосочно, че не лекарите внимават да не препълнят интензивните отделения, а те просто не могат да бъдат запълнени заради доста увеличеният им брой. Това нарастване не беше нужно за лечебните цели, само че явно беше извънредно належащо на министър Сербезова тъй като тя концентрира ограниченията по отношение на 70% претовареност за 3-то равнище и 80% претовареност на 4-то равнище по проекта, които няма по какъв начин да бъдат достигнати т.е. по този начин се икономисва вземането на съответните ограничения, както и изплащането на стопански обезщетения.
 
С едно изречение казано – здравният проект беше трансформиран в лежерно-популистки от позиция на нужните ограничения и в спестовно-икономически от позиция на нужните обезщетения, само че това ще има своите неподходящи здравни последици. Ще има и неподходящи стопански последици, само че това е друга тематика.
 
-Как се спасихме от локдаун и има ли връзка това с ограничавания банкет?
 
- Ограничения в приема несъмнено има, само че повода за това видяхме, че се корени не в неналичието на кревати, а във все по-оредяващия медицински личен състав – известно е, че леглата сами по себе си не лекуват. Драмата с медиците е извънредно тежка, тъй като с изключение на, че те прегарят във към този момент двугодишната борба с пандемията, само че са изложени на риск заради на процедура нулевата грижа на министъра на опазването на здравето Асена Сербезова и страната към тях.
 
Днес да вземем за пример са болни 207 медици, през последните две седмици са към 1 500, а да не приказваме какъв брой от тях излязоха в карантина, в резултат на инфектираните с Ковид деца по учебните заведения и неналожените, неспазвани и неконтролирани ограничения на всички места. Непрофесионалното ръководство на рецесията и цялостната липса на надзор сложи в сериозна обстановка по едно и също време и образованието, и опазването на здравето. За да разберете какво тъкмо значи това за здравната система и ударът върху здравните експерти ще ви изброя единствено заболелите в лечебното опазване на здравето до 01.02.2022 година, а точно – 5 271 лекари, 6 700 медицински сестри, 3 682 санитари, 381 фелдшери и 4 454 други, което прави общо 20 488 индивида личен състав. Отделно от тях са заболелите медицински експерти в системата на публичното опазване на здравето, които към този момент са превърнати в личен състав за всичко.
 
- Каква е крайната цел на тези дейности на ръководещите – да не се заплащат обезщетения?!
 
- Две неща се открояват – първото е отвращение да постановат непопулярни ограничения, което съставлява политически популизъм комбиниран с измама, а второто е очевидното отвращение да заплащат обезщетения. Само че тук изпъква с особена тежест здравната и управническа непросветеност, както и цялостната безнаказаност на министър Сербезова, която изоставя българите на всеобщо заразяване. Макар, че боледуването от Омикрон да е оповестено за клинично по-леко, лонг-Ковид и пост-Ковид следствията ще бъдат фрапантни, а за тях никой не мисли. Вече е ясно, че Ковид не е грипоподобен, че предизвиква съдови провали, които рефлектират с изключение на в локуса на навлизане на вируса – белия дроб, а и в сърцето, перикарда, мозъка, бъбреците, тестисите и други органи включително предизвиква тромбози, емболии, инфаркти и инсулти. В напредналите страни към този момент са потвърдени провалите върху паметта и интелигентността, появяването на тъй наречените мозъчна мъгла, липса на централизация и когнитивни дисфункции. Това е най-яркото доказателство, че фокусирането и извеждането на интензивните кревати като аршин за взимане на ограничения се явява пагубно за самостоятелното здраве. Този аршин е последния в пирамидата на здравните фактори и е основен най-вече за систематичните индикатори, до момента в който витално значимо е да не се стига до заболяване и до болнично лекуване, където към този момент е прекомерно късно от позиция на вероятните превантивни лични и систематични противоепидемични ограничения.
 
- Вашият коментар за нещастието във Враца и държанието на здравната сестра?
 
- Мое предписание е да работя единствено с потвърдени обстоятелства, тъй че досега, в който не се обясни всичко по проблема ще се въздържа да злоупотребявам и да изразя съответно отношение. По принцип, обаче, твърдо разгадавам на хуманното отношение към нуждаещите се от здравна помощ, без което опазване на здравето няма по какъв начин да съществува без значение от техническа, финансова или друга обезпеченост.  
 
Източник: tribune.bg
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР