Илияна Йотова откри 15-ата Национална археологическа изложба „Българска археология 2021“„Надявам

...
Илияна Йотова откри 15-ата Национална археологическа изложба „Българска археология 2021“„Надявам
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Повече средства за наука и култура не са прищявка, а необходимост

Илияна Йотова откри 15-ата Национална археологическа галерия „ Българска археология 2021 “

„ Надявам се, че болшинството в Народното събрание и държавното управление са просветени хора, уверени какъв брой значима е поддръжката за българската просвета и просвета, тъй като те основават образа на народа и страната. Повече средства за българската просвета, просвета и обучение не са волност, а нужда “, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова.



Експозицията показва най-интересните открития и изследвания от миналия деен археологически сезон.

„ Важно е да отправим това обръщение тъкмо отсам към всички тези, които имат упоритостта да се нарекат държавници, да насочим вниманието им към проблемите на българската просвета и просвета. Надежда ми дават уверенията, че при второто четене на националния бюджет ще има повече средства за Българската академия на науките, за българските музеи “, уточни Йотова.

Тя означи, че е добре осведомена с протестното писмо на музейните експерти.

„ Няма друга страна в Европа, която да отделя толкоз малко средства за музейно дело “, посочи тя.

Йотова поздрави всички музеи в България и още веднъж прикани за реализирането на така наречен културен туризъм, който да обвърже посредством общи планове музеите в цялата страна.



Вицепрезидентът акцентира, че българските археолози са етикет за висок стандарт освен в Европа, само че и в целия свят, а Националният исторически институт с музей при Българска академия на науките е водач в археологическите проучвания в Югоизточна Европа.

В изявлението си Илияна Йотова подчертава и върху опитите за пренаписване на историята, като даде образец с Кирило-Методиевите направления, от които България е изключена.

„ Не спирам да работя по тази тематика и имам вяра, че дружно можем да изправим този безразсъден пропуск “, обърна се вицепрезидентът към учените.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР