Илиян Василев посочи, че от министър Дьонмез сме разбрали какво

...
Илиян Василев посочи, че от министър Дьонмез сме разбрали какво
Коментари Харесай

Илиян Василев: От турския министър на енергетиката Дьонмез разбрахме какво са се разбрали двете страни

Илиян Василев уточни, че от министър Дьонмез сме разбрали какво са се разбрали България и Турция.

 

Ето целия текст на позицията на Илиян Василев:

 

Експертът Илиян Василев написа в своя профил в обществената мрежа Facebook, че турският министър на енергетиката Дьонмез и организация Анадолу, с цел да разберем какво са се разбрали двете страни. Защото през днешния ден Росен Христов през днешния ден сподели, че няма никакво съглашение за доставки на пироден газ, единствено за наемане на потенциал.

" Ние предоставяме нашата инфраструктура, а те своята - с цел да си предоставим взаимни услуги. Годишно ще се трансферира към 1.5 кубични метра газ. Като се има поради 13-годишния период на деяние на съглашението, преносът и търговията с газ ще доближи до 20 милиарда кубични метра. Обърнете внимание на " взаимно даване на услуги ", т. е. ние сме поели по това съглашение, само че какво тъкмо като страна е Булгаргаз, а не Булгартрансгаз е станало, и по какъв начин ще стане, като всички потенциали в Европейски Съюз се дават на наложително на тръг? Кой е заречен нещо, което не може да даде? Единственият отговор е, че в схемата ще включи Газпромекспорт, който държи потенциалите по 2 и 3 линии на Трансбалканския газопровод.

 

Ето какво споделя Дьонмез: " Естествено тази линия (Трансбалканския газопровод) беше деактивирана след стартирането на Турски поток. Тя е празна от две години и в този момент имаме опция да осигурим обслужване на членовете на Европа в този район, изключително в България, като пуснем и експлоатираме същата линия в противоположна посока. Христов мълчи по тематиката, тъй като в случай че проговори ще лъснат нарушаванията на Европейски Съюз регламентите.

 

Министърът Дьонмез съобщи, че " Когато изискванията са изпълнени, елементарно можем да кажем, че в този миг можем да задоволим потребностите на други страни. Това значи, че в случай че маджарски, румънски, сръбски компании желаят да купят газ, който не е съветски, а турски - могат да го създадат.

 

Турският министър продължава: " Турция, изключително през последните години, работи за превръщането си в търговски център и за основаването си за център на търговия в този район. До огромна степен бяхме приключили физическата си инфраструктура. Сега с това съглашение мога да заявя, че започнахме да берем първите плодове от него. Не единствено България, само че и други прилежащи страни, ще могат да придвижват газ през България.

 

За мен остава към момента неразбираемо за какво няма съглашение за междусистемна съгласуваност, което може да се подпише единствено сред ТСО на двете страни - Булгартрансгаз и Боташ. Отговорът е, че за турската и българската страна е да се обезпечат изключителни условия за държавните търговци. Това праща сходно съглашение непосредствено в Генерална Дирекция " Конкуренция " на Европейска комисия.

 

Въпрос е на малко време заинтригуваната страна да го поправи, тъй като в случай че имаше междусистемноспоразумение, всички компании можеха да се възползват. Сега са единствено дарлингите на властта в Турция и в България.

 

 

.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР