Илиана Беновска направи интрвю с вицепремиера и министър на отбраната

...
Илиана Беновска направи интрвю с вицепремиера и министър на отбраната
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Аз, Сидеров и Симеонов сме различни, с Борисов се разбираме добре

Илиана Беновска направи интрвю с вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов. То бе излъчено през днешния ден в „ Радио К2”, а по-късно и в предаването „ Беновска пита” по „ Канал 3”.

Илиана Беновска: Правим това изявление на 2 май 2018 година, по отношение на идния празник на армията 6 май. Ето го господин Каракачанов, който сме поканили в градината на Министерския съвет. Здравейте, господин Каракачанов!

Красимир Каракачанов: Здравейте, г-жо Беновска!

Илиана Беновска: Добре пристигнал!

Красимир Каракачанов: Добре заварили, добре пристигнала!

Илиана Беновска: Как ще отпразнуваме 140-тата годишнина на българската войска?

Красимир Каракачанов: Започваме с Гергьовденския церемониал. Ще бъде малко по-пищен, по този начин да се каже. Малко повече техника, малко повече армия, с цел да видят българите, че макар компликациите, последните 28 години, българската войска си извършва отговорностите.

Илиана Беновска: Мечтаете ли си да имаме подобен огромен церемониал, както прави Путин, да вземем за пример?

Красимир Каракачанов: Е, Вие ме питате, дали, си бленувам България да отиде на три морета, тогава? За да имаш подобен огромен церемониал, би трябвало да си 120-130 милиона страна, каквато е Русия и разноските за защита да са доста повече от тези прословути 2% от брутния вътрешен артикул.

Илиана Беновска: По Вашата карта, на Вътрешна македонска революционна организация, сме били на три морета!

Красимир Каракачанов: Според историята на България, България е била на три, че дори на четири морета, до Карпатите, до делтата на Дунава и по този начин нататък, само че това е историята.

Илиана Беновска: Дайте да седнем, да ви поразпитам още някои неща. Мечтал ли сте си в миналото да станете вицепремиер и министър на защитата?

Красимир Каракачанов: Мечтал – не съм, само че когато човек се заема с политика и чака, че в случай че си свърши добре работата, може би, в политиката ще се издига. Точно да съм си мечтал – не съм.

Илиана Беновска: Как станахте водач на Вътрешна македонска революционна организация?

Красимир Каракачанов: Аз съм един от дребното водачи в България, които са тръгнали от кота нула в политиката. Всъщност, от студентската организация на Вътрешна македонска революционна организация, 1989 година, ръководител на студентската организация, до момента в който завърша университет, по-късно учредителен секретар, след което съпредседател и чак далечната 1997 година, т.е. след 8 години ходене по стълбичката, станах ръководител.

Илиана Беновска: Баща Ви Дончо Каракачанов, който също е политик, беше народен представител във Великото национално заседание, той болести ли Ви, както споделяше Гиньо Ганев с „ елан “/вдъхновение- б.а./, към политиката?

Красимир Каракачанов: Не, той беше във Великото национално заседание 1990-1991 година, само че с политиката съм инфектиран от историята още, тъй като още от 10 клас, четейки историята, в действителност цялата история е доста, по този начин..., става за сериал. До края на 9 клас бях нормално, буйно момче, което най-вече се занимаваш със спорт. Тренирал съм волейбол, футбол. По тези времена – цигарите, алкохола бяха непознати за поколението на 15, 16, 17 годишните. Имаше в 10 клас, първоначално, тогава едни бригади, в случай че си спомняте, имаше и есенни, и летни. Нашата гимназия...

Илиана Беновска: Коя гимназия сте приключил?

Красимир Каракачанов: 15-та гимназия „ Адам Мицкевич”, в София. Нашата гимназия ходеше на есенна бригада в Пазарджишко и береше грозде. Живеехме на квартири, като беше безусловно неразрешено момчетата да вървят в женските квартири.

Илиана Беновска: Тъкмо щях да попитам.

Красимир Каракачанов: Или противоположното.

Илиана Беновска: А, Вие, правихте ли го?

Красимир Каракачанов: Направих го, в смисъл, актуалното потомство не би трябвало да си го показва по този метод, както се случва в този момент. Тогава нещата бяха доста по-романтични. Ухажване, свалки...

Илиана Беновска: Кошница грозде?

Красимир Каракачанов: Е, кошница грозде – не, само че отидохме трима съученици в квартирата на четири девойки, с една бутилка вино, забележете, една бутилка вино за седем индивида.

Илиана Беновска: Което си беше доста алкохол за това време, да Ви кажа почтено!

Красимир Каракачанов: Не, в противен случай, като съпоставям сегашните критерии на младото потомство за алкохол – просто е несериозно, нищо. И по този начин си говорихме, като сме създали една доста комплицирана скица, при която, в случай че мине инспекция от учителите, да не могат да ни заловен. Външната врата на двора сме я подпрели с една лопата и като отворят – лопатата да падне и да издрънчи.

Илиана Беновска: А, Вие, къде щяхте да се скриете?

Красимир Каракачанов: Е, ние сме си...маршрутът за „ отдръпване “, както се споделя, беше „ прогонен”. Къщата беше на два етажа. Това беше полувтори етаж подобен – през прозореца, в градината, в другия двор и излизаш на другата улица. Обаче, очевидно се бяхме заприказвали повече, наблягам, заприказвали. Едната бутилка вино не беше изпита, само че пушихме цигари, по две-три цигари в един буркан от компот. В момента, в който чухме учителите, те бяха към този момент на вратата.

Илиана Беновска: А те бяха разбрали ли, че сте се събрали?

Красимир Каракачанов: Не, те просто си вършат регулярни инспекции. Когато започнаха да чукат на вратата – ние тръгнахме по аварийния маршрут за оттегляне, през прозореца. Първият скочи и избяга, вторият..., аз бях третият. Обаче сега, в който аз с качах, те влязоха в стаята и ме видяха.

Илиана Беновска: Сам, с четири девойки?

Красимир Каракачанов: Не, видяха и този преди мен. Първият съумя да се скрие, тъй като прескочи. На другия ден ни вика директорката и споделя – по този начин и по този начин, нощес... Викаме, няма такова нещо, ние си бяхме в квартирата, спяхме, тъй като незабавно по-късно пристигнаха в нашата квартира и ние се вършим на заспали.

Илиана Беновска: Успяхте ли да се съблечете или се завихте до...

Красимир Каракачанов: Естествено! Е, две-три минути, бързо... Казаха: „ Добре тогава, намерихме вино, намерихме цигари, значи девойките са ги консумирали, затова тях ще изгоним от бригадата.

Илиана Беновска: Ужас!
Красимир Каракачанов: Ние, с другия юноша, Георги се споделяше, взехме решение да си признаем, тъй като в последна на краищата – да отидеш на посетители и да пострадат домакините поради тебе, не върви, и си признахме, че ние сме били. Изгониха ни от бригадата естествено, за наставление, пред строя, за нарушаване на правилника и по този начин, и ни изгониха, и аз се прибрах в София.

Илиана Беновска: А успяхте ли най-малко да целунете някое от девойките?

Красимир Каракачанов: Не, за жалост, прекъснаха ни. Може би, щеше да стане.

Илиана Беновска: А имахте ли и „ по-други “ замисли?

Красимир Каракачанов: Е, най-вероятно! На 17 -годишна възраст – стартират да ти се въртят тези неща в главата. Всъщност, най-вероятно, въртят ти се такива неща в главата, само че отново наблягам – в онази далечна, може би 1982 година, нещата не бяха такива, каквито са в 2018-та. Прибрах се в къщи, естествено – наказване, никакви джобни пари и няма къде да вървиш. Нито на кино можеш да отидеш, нищо не може да правиш. Тогава започнах да дълбая в библиотеката на татко ми. Знам, че от дядо ми, той имаше остарели книги, от преди 9 септември, някои от които ги бях виждал, само че по този начин, от нямане какво да правиш по цялостен ден… Нямаш учебно заведение, другите са на бригада, на тебе ти е скучно.

Илиана Беновска: Тоест, хормоните доведоха Каракачанов до историята?

Красимир Каракачанов: До македонския въпрос.

Илиана Беновска: Да.

Красимир Каракачанов: Попаднах на втория том от спомените на Иван Михайлов. Нещо, което ме шокира!

Илиана Беновска: Ванче?

Красимир Каракачанов: Да, Ванче Михайлов,ВМРО. Тогава, по тогавашните разбирания за история, това е една фашистка, великобългарска, шовинистична организация. Тъй като са били антикомунистически настроени.

Илиана Беновска: Че тази книга не беше ли неразрешена?

Красимир Каракачанов: Беше неразрешена, само че в България попадаше. Това беше ксерокопие, само че подвързано, направено и ми беше доста забавно. Там гледаш събития, които са се случвали 1921, 1922, 1923, 1925, тридесет и някоя година. Виждаш по какъв начин едно население …българско, за което в нашите учебници не се говореше… По това време – формалната политика на комунистическа България беше, че ние нямаме териториални искания към Югославия и не търсим даже права на българите в Македония, само че ти виждаш нещо, което го няма в учебниците по история. Защото в учебниците по история – нещата бяха до 1912 година. Илинденското въстание, по какъв начин България изгубила Македония. Оттук нататък пада мъгла и няма нищо. Ти в действителност научаваш истината, след този интервал какво се е случило. Виждаш хиляди убити, изнасилени дами, запалени села, едно придвижване, съпротивително, тъй като ги виждаш на фотоси, което като обсег и като мощ, и като концепция, заряд е многократно по-голямо от по този начин нареченото партизанско придвижване, с което ни набиваха главите, че било огромната работа. Това те възпламенява за историята. И по този начин, изпъден от бригадата, нямайки пари за кино, лишен от джобните си финанси, нямайки какво да правиш – попаднах на тези неща, които ме заинтригуваха и почнах да ги чета. Още от 10 клас започнах да чета сходна литература и бях решил, в 11 клас, че макар мераците на татко ми да ме прави икономист като него или да завърша право, тъй като това са били влиятелни специалности, съгласно неговите разбирания, аз взех решение да изучавам история. Когато се занимаваш с история, когато падна комунизма, беше ясно, че, в действителност, тези исторически обстоятелства и данни, които си научил, тази идея, за която искаш ти да се посветиш на историята като просвета – могат да бъдат осъществени по различен метод, посредством политически живот.

Илиана Беновска: Какво ще напише историята, актуалната история за Вас? Какво изречение можете, в този момент, да кажете, от днешна позиция, че би имало в учебника по история?

Красимир Каракачанов: Какво ще напише? Обикновено считам за редно, за политически персони, настоящи, да се написа най-малко 50 години, откакто не настоящи.

Илиана Беновска: Така де, но, в този момент?

Красимир Каракачанов: Но какво ще напише идната история – не знам. Зависи България каква страна е. Ако България попадне дефинитивно в лапите на крайния нихилистичен демократизъм, който желае да унищожи и унищожава на процедура, с всичките сходни „ джендърски”, правозащитни и всевъзможни други, в кавички, организации, в случай че съумеят да унищожат националното схващане на българина, в случай че съумеят да разбият възприятието му за етническа принадлежност, историческа принадлежност – несъмнено в учебника ще написа, е съм бил някакъв „ финален мохикан” на българския шовинизъм. Ако, обаче, успее да се пребори българският дух и той се възроди – може би, ще напише, че имам някакви, въпреки и минимални, заслуги за това да се случи.

Илиана Беновска: Отстъпчив ли е Борисов към либерализма, към Истанбулската спогодба, към прекомерното идеализиране, да кажем, на ценностните системи, които ни оферират НАТО и Европейският съюз?

Красимир Каракачанов: Не единствено НАТО и Европейският съюз, доста други, и частни фактори.

Илиана Беновска: Казвам ги, тъй като това, по този начин, като предпочитание, да…?

Красимир Каракачанов: Всичките тези структури на Сорос, те си обслужват тъкмо тази глобалистка концепция. Всъщност, какво е глобализмът, той какво отхвърля? Отрича суверенитета на страната, отхвърля националната принадлежност, пробва се да ги унищожава, да ги притъпява, отхвърля религиозните, националните полезности. А, в действителност, какво беше пролетарският интернационализъм, не беше ли същото? Само че има две разнообразни цели. Едните смятаха, че унищожавайки идентичността на нациите и техните планове да отстояват общия си народен интерес, ще реализиран едно световно, комунистическо владичество. Сега едни други хора считат, че по този метод, когато разбиеш съзнанието на хората, когато националните страни нямат своите пълномощия – светът ще стане един световен пазар за няколко десетки мултинационални компании, които считат, че са значими консуматорите, а не индивидът като човек, със своето схващане, национална принадлежност, ценностна система и по този начин нататък.

Илиана Беновска: Не знам дали ме чухте или отбягвате да ми отговорите за Борисов?

Красимир Каракачанов: Ще Ви отговоря. Защото аз не мога да си намеря друго пояснение на въпроса – за какво се опитваш от дамите да правиш мъже, от мъжете дами, за какво се опитваш да обясниш, че хората нямат потребност от националната си принадлежност, от личната си история?

Илиана Беновска: И от личната си вяра.

Красимир Каракачанов : И от личната си вяра и полезности, които всичкото това основава. Защо се опитваш да налагаш един модел в общества, в които той е неупотребим? Каква народна власт искаш да правиш, ти, в ислямските общества, където ислямът е напълно друга идеология или примерно, в Азия, където хиндуизма и будизма са нещо друго. Така че - на въпроса за Борисов. Борисов като по-опитен политик от мен, в смисъл, той към този момент е трети мандат министър-председател – не желае да подценява тези фактори като опция да пречат, а те могат да пречат доста пълноценно и го вършат, когато нещо не им харесва.

Илиана Беновска: Добре се измъкнахте, обаче отговорът е правилен.

Красимир Каракачанов: Абсолютно правилно е! Тъй като аз съм си приказвал доста по тематиката и знам неговите разбирания. Те са разбиранията на всеки естествен човек в страната.

Илиана Беновска: Даже бих добавила и нещо, което може да прозвучи като комплимент, само че той разсъждава като мъж, а не като джендър.

Красимир Каракачанов: Точно по този начин, разсъждава обикновено, само че защото натиска е мощен, аз мисля, че, в съответния случай, фактът, че аз сложих въпроса и с помощта на това в Министерския съвет, в обществото – потегли една полемика и ние стигнахме до гласуването на тази спогодба. Мисля, че не го разсърдихме изключително, дори в противен случай... Мисля, че Ви дадох отговор на въпроса.

Илиана Беновска: О, беше, в този момент промъкват втори правилник, не знам дали знаете. Регламент №2 в Европейската комисия. Да се разрешат еднополовите бракове. От там, смятайте, че произтича осиновяване на деца от еднополови. Нали, знаете, че в случай че го одобряват, това ще стане надзаконово и наложително за нас?

Красимир Каракачанов: Абсолютно, ами вижте в този момент, няма по какъв начин да стане, в случай че българският народ гласоподава на един референдум срещу едно сходно нещо. Съжалявам, само че никой не може да ни го наложи на мощ. Какво, ще ни изключат от Европейския съюз, ще ни изгонят? А по какъв начин това ще се случи в някои други страни, в които тези неща не ги одобряват също? Как ще стане в една Унгария, в една Словакия, в други страни, в които... Всъщност истината е, че...

Илиана Беновска: Те, Унгария, в този момент сега я плашат със наказания. Той, дори Орбан съобщи, че може и без европейските фондове, в случай че не престават по този метод.

Красимир Каракачанов: Така го „ уплашиха “, че Орбан завоюва за трети път, този път с най-голямото болшинство, което е получавал.

Илиана Беновска: Харесвате ли Орбан?

Красимир Каракачанов: Харесвам го, несъмнено!

Илиана Беновска: Какво му харесвате?

Красимир Каракачанов: Харесвам го, тъй като първо е мъжага, второ е човек, който пази националния си интерес. Ние сме се запознавали с него за пръв път в далечната 1998 година, когато още не беше спечелил първите си избори. Беше пристигнал на някакъв семинар, по линия на Европейската национална партия. Ако не ме лъже паметта, беше още водач на младежкото придвижване, след което оглави партията и завоюва изборите. Първият си мандат – той се опита да върви по свирката на бюрократите в Брюксел, след което изгуби изборите. Явно си взе положителните поучения.

Илиана Беновска: И пет години беше отвън политиката.

Красимир Каракачанов: Точно по този начин, и се върна в политиката, и както виждаме – той е незаобиколим фактор. Една страна има право на лична национална воля и никой не може да й отнеме това право, още по-малко – хора, които се пробват да постановат противоприродни, противохристиянски или противочовешки идеологии. Каква е разликата сред руската администрация и бюрокрацията в Брюксел? Може би, единствено в заплатите, които са в интерес на брюкселската администрация. Тежки, бавни, догматици, схоластици, хора, които повтарят едно и също – клишета, в които, даже самите те, не имат вяра. Тъй като получават доста положителни заплати, имат своите привилегии – не желаят да се разделят с тях и се пробват да постановат идеологеми, които, почтено казано, нямат нищо общо с „ живия” живот. Светът се тресе от конфликта сред цивилизациите на християнството и исляма. Войните в Близкия изток не престават, обаче има едни чугунени глави в Брюксел, които считат, че отбраната на европейската сигурност, на европейските полезности – те са християнски, да подчертая, не са значими, а са значими гей-браковете. За тях гей-браковете са доста значими. Ами добре, за българския народ...

Илиана Беновска: Много ли гейове, може би пък има в политиката там?

Красимир Каракачанов: Дори и да има – никой не им лишава правата. Аз не знам да има страна в Европа, не приказвам в Европейския съюз, в Европа, която по някакъв метод да лимитира гейовете или другите, и България също. Аз не съм срещу това някой да има своите полови желания, нямам нищо срещу.

Илиана Беновска: Но сте срещу Луковия марш, да се манифестира това?

Красимир Каракачанов: Не, срещу съм това някой да ми го постанова и да ми изяснява принудително и да ме кара да се закълна в това, че сексът сред двама мъже е по-хубав от мъж и жена. Да се пробва да ми изяснява, че човечеството може да продължи и с хомосексуални връзки. При положени, че Европа е с най-ниската раждаемост от всички континенти, демографска рецесия, застаряващо население, и ти да стимулираш еднополовите бракове, при които няма възпроизводство на човешкия жанр – това не го разбирам за разумно.

Илиана Беновска: Преди малко сбърках, като споделих „ Луковият марш “, желаех да кажа за гей-парадите.

Красимир Каракачанов: Ама не, гей-парадите, извинявайте – нямам нищо срещу да си вършат хепънинги и шоу, само че да излизат и да ми споделят, че нямат права! Какви права нямаш? Ако дойдеш да те наемат в някоя компания на работа и те ти кажат: „ Ти, гей ли си? Да, гей съм. Хайде, марш от тука, замърсен хомосексуалист!”, склонен съм, че някой те наскърбява и ти нарушава правата. Ако никой не те закача за това, ти можеш да работиш и хората те правят оценка съгласно обучение, качество или ценз и никой не те закача – за какви права приказваш?

Илиана Беновска: Да, по този начин е.

Красимир Каракачанов: Извинявай, само че в случай че си мъж и ми дойдеш с токчета, с къса поличка и лакирани нокти – ами, няма да те взема на работа. Така ги разбирам нещата, само че в случай че си имаш еднополов другар...

Илиана Беновска: Засмях се, показах си Ви Вас, с токчета, с къса поличка!

Красимир Каракачанов: Няма такива, които ще ме устоят, малко съм тежичък за токчета и къса поличка.

Илиана Беновска: Шегувам се!

Красимир Каракачанов: Но не това е повода да не съм на „ другия бряг”, както се споделя. Въпрос на схващане и въпрос на чувство, нямам нищо срещу. Има хора, изчислено е, няколко %, 1-2% от хората, които се раждат, се раждат по този метод. Ти, не можеш да ги насилваш, да ги правиш други.

Илиана Беновска: Като приказваме за либерализма, за уважението към религиите, за свободата и по този начин нататък – новият просветител на либерализма Макрон, който отбрани европейските права, мятайки ракети в Сирия... Как го оценявате?

Красимир Каракачанов: Той в действителност, съгласно мен, не отбрани европейски права.

Илиана Беновска: Казвам го, цитирайки Вас, иронично.

Красимир Каракачанов: Защитаваше личния си рейтинг, мисля аз, а и нещо друго...

Илиана Беновска: А, редно ли беше?

Красимир Каракачанов: Според мен не. В края на краищата по тази причина има организация, която се назовава Организация на обединените нации. Тя има Съвет за сигурност, има непрекъснати и непостоянни членове и те вземат решение за сходно нещо. „ Коалиция на желаещи” е една нова терминология, която в действителност е механизъм да заобикаляш Съвета за сигурност и Организация на обединените нации. Франция постоянно е имала своите имперски упоритости, Франция дълго време е владяла Сирия.

Илиана Беновска: Да, по този начин е.

Красимир Каракачанов: Всъщност скърбя, обаче, Англия и Франция, които са главните виновници за това Близкият изток да бъде по този метод разграничен и разпределен след Първата международна война и от там да следват всичките проблеми до ден сегашен – в този момент те да ми приказват за морал и права на индивида! Някак си, споделям го като историк, наблягам, като политик да не ми се разсърдят, само че какви са обстоятелствата – до 1918 година това е част всичкото от Османската империя, тогава англичаните и французите се пробват да завоюват съдружници, от страна на арабите и на евреите. На едните и на другите дават обещание всичко. На евреите дават обещание, че след войната, те ще им основат еврейска страна, което е хилядолетната фантазия на еврейското население. В същото време обаче дават обещание на арабите огромна Арабия – всички арабски земи в една страна. Накрая излъгват и евреите, излъгват и арабите, недавайки държавност на еврейското население в Палестина и разделяйки арабския свят на доста държавици, с цел да могат по-лесно да бъдат следени, налагайки своя протекторат. Англия върху Ирак и Египет, Франция върху Сирия и Ливан, имайки поради, че Тунис, Мароко и Алжир са френски колонии. В един миг, в случай че човек се загледа в историята, ще види, че приказките за морала, с историческите събития, някак си не се връзват. А истината е, че всичко се случва в Близкия изток, последните 20 години, поради естествените запаси – газта и петрола.

Илиана Беновска: Като приказваме за Макрон и за ракетите към Сирия, да отидем към президента Радев, който е главнокомандващ – в спокойно време ли беше, а пък Вие по време на война или противоположното?

Красимир Каракачанов: Не, по време на война, само че по принцип той си има своите пълномощия, има правото да получава информация за положението на армията.

Илиана Беновска: Пренебрегнахте ли го Вие, там нещо? Скрихте ли информация за удара в Сирия?

Красимир Каракачанов: Не, няма потребност. Така ли е споделил, не знам?

Илиана Беновска: Така сподели, че не е бил известен. Вие, твърдяхте противоположното, че...

Красимир Каракачанов: Аз съм уведомил премиера. Военното разузнаване, на процедура, с информацията, която имаше, осведоми мен, аз – премиера, за това, че тази нощ се чака...

Илиана Беновска: А кой трябваше да осведоми президента?

Красимир Каракачанов: Самото Военно разузнаване, само че аз мисля...

Илиана Беновска: Той споделя, че… Много нереално звучи - „ Военното разузнаване “.... Кой? Генерал Боцев ли, кой?

Красимир Каракачанов: Не, аз мисля, че не може да се приказва за неинформиране. Предварителната информация, която имахме – тя е споделена.

Илиана Беновска: Говорите доста общо.

Красимир Каракачанов: Никой не го знаеше съответния час.

Илиана Беновска: Вие, казахте ли му: „ Ало, президент Радев...”.

Красимир Каракачанов: Е, не мога да му кажа такива неща: „ Ало, президент...”.

Илиана Беновска: Не, аз в този момент жаргонно...

Красимир Каракачанов: Президентът е осведомен, повярвайте ми!

Илиана Беновска: Писмено?

Красимир Каракачанов: Не, документално няма потребност, аз го научих в 10 и нещо вечерта. Почивен ден беше.

Илиана Беновска: Как го научихте, по телефона?

Красимир Каракачанов: Обади ми се, който би трябвало, от съответната работа, която се занимава с тези работи и ме осведоми. И защото...

Илиана Беновска: Това не е ли такава криптирана, или по какъв начин се назовава, информация, да не се популяризира по телефона.

Красимир Каракачанов: Те се случиха след 2-3 часа. Така че няма по кое време да се крие, то се случи и се случи тъкмо в тоя тайминг, в който бяха...

Илиана Беновска: Добре де, какво обаче мислите за президента Радев и неговите, по този начин, по военно му изказани тези и за армията, и за въоръжаването, и не на последно, може би, преди всичко, за самолетите „ Грипен “, на които той е мощен почитател?

Красимир Каракачанов: Вижте в този момент, по принцип, той като някогашен боен – тематиката с армията му е мощна тематика. Първо считам, че той се пробва да се разграничи от държанието на предходния президент, който, почтено казано, доста не се интересуваше от положението на армията, който не свикваше Консултативен съвет с месеци. Сегашният президент употребява своето законово право и го прави добре, с цел да покаже, че президентската институция работи. По отношение на армията – ние нямаме разминаване за това, че на армията са нужни повече средства и че е нужна рационализация. Има разминаване в една позиция единствено, във връзка с новите самолети, а точно – той смяташе, че, преди да се занимаваме с възобновяване и поддръжката на сегашните самолети, би трябвало на първо място, на първо место да купим нови. Само че, знаейки, че това е развой, който не може да стане за половин година или за един месец, тъй като даже да имаш парите и да си решил да отидеш да си ги купиш – това не е магазин. Трябва да ги поръчаш, без значение от коя компания. Те би трябвало да се създадат. Тоест, най-малко, от сключването на договорката, най-малко две години, дори, може би и три са нужни, с цел да минат, с цел да могат да се доставят самолетите, да се обучат водачите и те да могат да бъдат функционални. Точно заради тази причина моята доктрина беше следната и аз я осъществявам, а точно – първо вървим, двата процеса, по едно и също време, редом. Проектът за закупуване на нови изтребители си върви дружно с плана за възобновяване и поддръжка на тези, които съществуват. То имаше може би опасенията, че, възстановявайки остарялата авиация, ние няма да тръгнем да купуваме нови, което мисля, че, още за първите 3-4 месеца на моето съществуване на министър на защитата, разбра, че моето желание е...

Илиана Беновска: Ще купуваме ли ние „ Грипен “-и, я, кажете истината?

Красимир Каракачанов: Вижте в този момент, ще купим тези самолети, които ни бъдат препоръчани на най-изгодна цена, изискванията за тяхната поддръжка са най-изгодни. Който даде най-хубава оферта. Лично аз считам, че това е верен метод. Дали, ще бъдат „ Грипен “, дали, ще бъдат „ Еф-16 “, дали, ще бъдат „ Еф-18 “, дали, ще бъдат Юрофайтър? Който направи най-хубавото и преференциално предложение.

Илиана Беновска: Руската оферта, в случай че е най-хубавата?

Красимир Каракачанов: Руска оферта няма по какъв начин да има, тъй като изискването е самолетите да бъдат създадени в страна членка на НАТО или на Европейския съюз, с цел да може последователно, поетапно да прекосяваме към европейските и натовските стандарти на въоръжение, съгласуемост с боеприпаси, връзки и по този начин нататък. Просто съветска оферта няма да има, това е ситуацията. Макар че, би трябвало да кажа, с цел да бъдем откровени, „ МиГ-35 “ е един прелестен аероплан, бих споделил наедно със самолети като „ Еф-16 “ и като „ Еф-18 “. В някои връзки, даже...

Илиана Беновска: Не се ли страхувате, че Радев може да каже: „ Каракачанов, Вие какъв сте, „ кашик” ли сте? Какъв сте?”.

Красимир Каракачанов: Не, аз съм ракетчик.

Илиана Беновска: Ракетчик в България, а се произнася за самолетите!?

Красимир Каракачанов: Ами чета, а в края на краищата, служейки в ракетни войски, защото ние трябваше да ги събаряме тези самолети, още тогава съм чел. Това са положителните самолети. Въпросът е, че в края на краищата, а има несъмнено и други хубави самолети, само че те са доста скъпи, не са по нашите благоприятни условия. Както виждате, даже една част от по-богатите европейски страни, не си го разрешават.

Илиана Беновска: Като приказваме за съветските предложения – каква съветска оферта Ви даде за България вашият сътрудник Волен Сидеров от Атака, като посети Крим и тука провокира огромни „ драми”?

Красимир Каракачанов: Оферта няма. Аз не знам за какво се вършат тези „ драми” от визитата на Волен и неговите изявления във връзка с Крим? Според мен, в случай че той беше сменил политическите си позиции и приказване, щеше да бъде по-тревожно, че нещо се случва. Това, което сподели преди две седмици и което направи, го е правил и преди. Трябва ли човек, единствено тъй като е в някакво друго равнище на властта, да си сменя политическите убеждения? Мен особено...

Илиана Беновска: Може да се чака по-голяма точност. Валери Симеонов желае връщане на пушенето. Вие „ за “ ли сте?

Красимир Каракачанов: Подкрепям го, само че връщането аз го разбирам по следния метод – заведенията, които разрешат това - да бъдат разграничени за пушачи и за непушачи, както беше преди десетина години или пък да има единствено заведения за пушачи и единствено за непушачи.

Илиана Беновска: Вие, ще приемете ли моето предложение?

Красимир Каракачанов: Какво е Вашето предложение?

Илиана Беновска: Ами тези, които пият алкохол – доста миришат, да вземем да създадем зали за пиещи алкохол и за тези, които не пият.

Красимир Каракачанов: Ама, то има такива заведения. Има заведения, в които сервират единствено боза, назовават се сладкарници,има заведения, в които...

Илиана Беновска: Имах и друго поради, откакто Вие сте огромен...

Красимир Каракачанов: Знаете ли по какъв начин са издавали лицензите преди 9 септември за заведенията? Примерно сладкарница, млекарница от една страна и питейни заведения.

Илиана Беновска: Демек?

Красимир Каракачанов: Да, пиеш, отиваш да пиеш, по тази причина не е вярно да го назоваваме Снек Бар, да го назоваваме еди какво си... Това е питейно заведение, хората отиват да пият там.

Илиана Беновска: Ами, хайде, за какво не забраним алкохола, а забранихме цигарите? Вие, сте пушач и аз съм пушач.

Красимир Каракачанов: Е, обичам понякога да посръбвам.

Илиана Беновска: Чакайте, но несъмнено не отивате да карате пил, не отивате да убивате, да крадете, да изнасилвате, нали, под влияние на алкохола?

Красимир Каракачанов: Това не може да се случи.

Илиана Беновска: Се случва... А под влияние на цигарите – не се случва.

Красимир Каракачанов: Последствия от цигарите, за жалост има.

Илиана Беновска: Какво е това двуличие?

Красимир Каракачанов: Лицемерие е, само че в резултат от цигарите – най-много може да отидеш при белодробния лекар. За страдание, това е реалност.

Илиана Беновска: И за цироза можеш, в резултат от алкохола.

Красимир Каракачанов: Всеки човек самичък си прави сметката. Всеки самичък си поема риска. Лицемерието е следното – да приказваш срещу тютюнопушенето, в случай, че производството на тютюн от земеделските производители е законно.

Илиана Беновска: Това щях да кажа.

Красимир Каракачанов: Даже, се насърчава. Производството на цигари е законно.

Илиана Беновска: Бандероли - събираме, доходи...

Красимир Каракачанов: Продажбата е законна и ти, забраняваш използването! Това е двуличие, от сорта... То, в действителност отново пристигна от брюкселските бюрократи, които се чудят какво да вършат. Нали, знаете, някой път Дяволът, като няма работа – какво прави, националната сентенция? Няма да я…, но не е доста цинична.

Илиана Беновска: Валери Симеонов добре ли работи като вицепремиер? Какво мислите?

Красимир Каракачанов: Аз не съм му наблюдаващ, въпреки всичко. Ние сме равни по сан.

Илиана Беновска: Знам, само че сте сътрудници в Обединени патриоти.

Красимир Каракачанов: Определено е деен по някои тематики. Виждате го и това е съгласно мен това е вярно, за тютюнопушенето. Активен е по доста въпроси. Сега, някои от нещата ги споделям, други не ги споделям.

Илиана Беновска: В какви връзки сте?

Красимир Каракачанов: Нормални.

Илиана Беновска: Нещо, в последно време, имате ли съдружни препоръки?

Красимир Каракачанов: С него се виждахме безусловно преди няколко дни.

Илиана Беновска: Не е въпроса да се виждате, а да имате някакъв резултат.

Красимир Каракачанов: Коалиционни препоръки не сме правили скоро. Вижте, малко италианско семейство сме ние.

Илиана Беновска: Кои Вие – патриотите или ГЕРБ?

Красимир Каракачанов: Патриотите. Както се споделя – единни в многообразието, нали подобен беше девизът на Европейския съюз? Единни в многообразието. Ние сме разнообразни. Аз, Сидеров и Симеонов сме разнообразни хора. Трите политически обединения имат доста общи неща в политически проект. Управляват се по друг метод. Имат друга мотивация за доста от нещата.

Илиана Беновска: Ще изкарате ли цялостен мандат?

Красимир Каракачанов: Това не зависи от Корнелия Нинова или от някои, които доста им се влиза във властта. Зависи от това, дали, ще си свършим работата. Ако си вършим работата – аз мисля, че ние сме един добър коректив във властта. Много от нещата, които примерно, в предходния мандат, Реформаторите не ги интересуваше и не го правеха, и Борисов ги пропускаше, в този момент ние сме нещо като някакъв коректив. Поставяме едни тематики, които в действителност са тематики, по които и той има същото схващане. Мисля, че работим добре, разбираме се добре. Сега, несъмнено търкания в Народното събрание има. Г-н Цветанов е прочут, по този начин, с хитринките си, които понякога провежда.

Илиана Беновска: Вие, говорите за Цветанов като Радев. Къде съзряхте в него „ хитринките “?

Красимир Каракачанов: Не, приказвам за едни такива неща – някой път избира да си откри някакви гласове, от Политическа партия Воля, примерно, в сравнение с да организира един по-дълъг и може би, противен диалог с съдружните сътрудници.

Илиана Беновска: Вие, не харесвате Цветанов ли?

Красимир Каракачанов: Не, не одобрявам метода, по който, когато ние имаме някакво друго мнение – вместо да дебатираме по този въпрос, се заобикаляме и си търсим, по този начин, „ патерици”.

Илиана Беновска: А, споделил ли сте му?

Красимир Каракачанов: Е, споделил съм му...

Илиана Беновска: „ Цветанов, виж какво – недей постъпва по този метод.”.

Красимир Каракачанов: Казвали сме му, несъмнено.

Илиана Беновска: И той?

Красимир Каракачанов: Е, споделя, че „ няма такива неща “.

Илиана Беновска: Като споменахте Корнелия Нинова доскоро – забелязахте ли, че на 1 май тя, дори, имаше дрон в небето, с цел да се снима протестната манифестация против корупцията и бедността.

Красимир Каракачанов: Ами, вижте, то и медиите го употребяват, и други. Всъщност Вътрешна македонска революционна организация беше първата политическа групировка, която употребява дрон, на затварянето на границата сред България и Турция – използвахме дрон, с цел да забележим какъв брой авт
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР