Илиана Беновска: Как ще осигурите ефективен контрол на служителите на

...
Илиана Беновска: Как ще осигурите ефективен контрол на служителите на
Коментари Харесай

Младен Маринов: Да стимулираме финансово полицаите при разкриваемост на контрабанда със закон

Илиана Беновска: Как ще осигурите ефикасен надзор на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, на митници, тъй като знаете, че по тези краища се познават, другари са и доста елементарно се получават сделки?

Младен Маринов: Имаме дирекция „ Вътрешна сигурност “, прокуратура, профилирана прокуратура. Виждате, че имаме и значително реализации точно на чиновници, които са се поддали на изкушението и са се корумпирали. Така че нямаме „ скрито-покрито “, работим по всеки един сигнал.

Илиана Беновска: Не, мисълта ми беше дали ще има финансови тласъци тъкмо за този бранш, с цел да могат чиновниците да са стимулирани?

Младен Маринов: Това е проблем и би трябвало да се намерения. Поставили сме като въпрос сътрудниците при избрана реализация, която води до доход в бюджета и предварителна защита на кражба от бюджета да имат опция и на някакъв тласък, въпреки всичко това е въпрос и на законодателно решение.

Илиана Беновска: Кога смятате, че това би било допустимо?

Младен Маринов: Трябва да има законодателно решение, законодателна воля.

Илиана Беновска: С новия бюджет чак следващата година вероятно.

Младен Маринов: Не, приказваме за закон, който да дефинира реда, по който ще става.

Илиана Беновска: Да де, само че пари от кое място за тласъци?

Младен Маринов: Говорим за това, което сътрудниците в резултат на работата са уловили, тъй като има приходни организации, които имат опция на база на тяхната свършена работа да получават съответните хонорари.

Илиана Беновска: Тоест Национална агенция за приходите да ги награждава?

Младен Маринов: На този стадий виждате, че това се контролира централно. Виждате, че министър председателят и Министерски съвет гласоподаваха нарастване два пъти с по 10% на полицейските заплати, а парите са точно от повече събрани доходи в бюджета.

Илиана Беновска: Може ли и по една друга тематика, тактиката на Красимир Каракачанов за битка с циганизацията и циганската престъпност? Вие ще излезете ли с някаква своя идея Министерство на вътрешните работи?

Младен Маринов: Министерство на вътрешните работи не би трябвало да излиза със своя идея, защото това е доста сериозен проблем, който е на национално равнище. Аз приказвам за престъпността като цяло.

Илиана Беновска: Да, само че въпреки всичко е доста висок процентът на циганската престъпност!

Младен Маринов: Вижте, ние гледаме световно на нещата и приказваме за престъпност, а към този момент какви са аргументите, централизация в избрани обитаеми места, централизация от непознати жители, от български жители, това към този момент са сегменти, които се изследват за да се насочи вярно ресурса, който работи.

Илиана Беновска: А може ли да се изиска публична статистика какъв брой е процентът на циганската престъпност? Ще я дадете ли обществено?

Младен Маринов: Даваме статистика, която не е дискриминационна и не дели нарушителите по етноси.

Медия: Г-н Маринов, може ли да уточните какви сигнали сте получили от БПГА, за които загатна министър председателят, за съмнителни бензиностанции?

Младен Маринов: По тяхно искане беше направена среща, обсъдихме проблемите, надлежно те ни подадоха сигнали, които считат, че би трябвало ние да проверим. Конкретика няма по какъв начин да Ви кажа, тъй като още не са тествани и може да имам проблем след това, да набедя някой без доказателства.

Медия: Поне да кажете за дребни, междинни или огромни и за какъв вид сигнал става дума – за цена, за качество, за укриване на налози?

Илиана Беновска: За контрабанда?

Младен Маринов: Определено говорихме за опциите по какъв начин да се надгражда това, което имаме сега като система за противопоставяне на контрабандата. Това беше главната тематика на срещата и надлежно в срещата ни дадоха сигнали, да проверим дали избрани обекти работят в границите на закона.

Илиана Беновска: Кой се засяга, огромни вериги ли се визират или приказваме за дребни бензиностанции?

Младен Маринов: Говорим за целия отрасъл като цяло.

Медия: Какъв вид проблеми?

Младен Маринов: Вече навлизаме в доста конкретика, а министър председателят ми сложи задоволително задания и нямам време да ги провеждам.

Медия: Зачестяват ли случаите на психологично заболели, които заради това, че лечебните заведения не ги одобряват, се постанова да бъдат признати в Районните полицейски ръководства и има ли запас Министерство на вътрешните работи да се оправи с това?

Младен Маринов: Вижте, Министерство на вътрешните работи може да се оправи с всичко, което не е уредено в закона или някоя институция не желае да го свърши. Предполагам визирате последния случай от нощес, лицето е настанено в полицейско поделение, обезпечена му е лекарска грижа. Лицето е било в несъответстващо положение, нападателен, наложило се е потреблението на специфични помощни средства от полицейските чиновници, само че казусът е решен!

Медия: Какво значи това?

Младен Маринов: Палки, белезници, щитове, електрошок и всичко, което е разрешено от закона.

Илиана Беновска: А към тази тематика може ли да попитам има ли връзка сред клиниките, които освидетелстват психологично заболели лица и КАТ? Конкретен случай, преди 2 години излезе нескрито – той е взел брошура, след това се е разстроил душевен, само че клиниките нямат връзка с КАТ да уведомят да му бъде взета книжката. Знаете всички побоища, които се случват по пътищата, 10% са такива. Имате ли връзка?

Младен Маринов: Може би имаше подобен систематичен проблем, който трябваше да е автоматизиран...

Илиана Беновска: Нямаше!

Младен Маринов: При настъпване на условия след приемане на удостоверение за ръководство и настъпване на условия, които вършат лицето негодно би трябвало да има автоматизирана система за осведоменост.

Илиана Беновска: Ама има ли, тъй като нямаше преди 2 години?

Младен Маринов: На този стадий това се прави посредством периодическите медицински прегледи.

Илиана Беновска: Когато той е с изтекла шофьорска брошура кой ще го преглежда?

Младен Маринов: Той, с цел да си я възобнови, би трябвало да мине на медицински обзор.

Илиана Беновска: Питам има ли връзка сред клиниките за психологично заболели и Министерство на вътрешните работи?

Младен Маринов: Не, няма!

Илиана Беновска: А не би трябвало ли да се сътвори?

Младен Маринов: В смисъл няма автоматизирана, другояче имаме връзка.

Илиана Беновска: Да ви уведомяват клиниките?

Младен Маринов: Да!

Илиана Беновска: Колко бензиностанции проверявате по сигнала на асоциацията?

Младен Маринов: Ние ревизираме всекидневно десетки бензиностанции, тази активност не е от през днешния ден или от през вчерашния ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР