Или зона за сигурност, или операция - тези два избора,

...
Или зона за сигурност, или операция - тези два избора,
Коментари Харесай

Турция към САЩ: Или зона за сигурност, или нова операция в Сирия

" Или зона за сигурност, или интервенция " - тези два избора, съгласно турския в. " Акшам " са били сложени пред специфичния представител на Съединени американски щати за Сирия Джеймс Джефри по време на диалозите му в Анкара през вчерашния ден.

Вестникът обръща внимание, че визитата на американската делегация отпред с Джефри идва в миг, когато Турция укрепва силите си край границата със Сирия. Вчера американският представител беседва поредно със заместник-министъра на външните работи Седат Йонел и с министъра на националната защита Хулуси Акар, а тематиките бяха зоната за сигурност в Северна Сирия и Манбидж, написа " Акшам " със забележката, че турската страна още един път е напомнила своята решителност, осведоми Българска телеграфна агенция.

Пред Джефри е било изтъкнато, че цели 14 месеца след контрактуваната сред Анкара и Вашингтон пътна карта за Манбидж договореностите остават единствено на думи, без значение че тогава бе избран 90-дневен период за осъществяването им. " Акшам " припомня също предизвестието на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, че " в случай че заканите от там продължат, Турция ще стартира интервенция на изток от р. Ефрат ".

Пространните изказвания на турския първи посланик в предаване за турската телевизия ТГРТ Хабер са водеща тематика за редица турски вестници през днешния ден, които вадят разнообразни акценти.

" Тръмп не желае да постанова наказания на Турция " е заглавието по тематиката на в. " Анаюрт ". Чавушоглу означи неяснотата към това дали Съединени американски щати ще наложат наказания на Анкара поради доставките на съветските ракетни системи С-400.

" Тръмп не желае да постанова наказания на Турция. Той постоянно показва, че Съединени американски щати носят отговорност за покупката от Турция на С-400, че предшестващата го администрация на Обама носи отговорност ", уточни Чавушоглу. По думите му обаче, в случай че въпреки всичко се стигне до наказания, " и Турция има отговори, които да даде на Съединени американски щати ". " Това не е опасност и не е блъф ", добави министърът.

" Инджирлик и Кюреджик са на масата ", написа в заглавие в. " Ортадогу ", отбелязвайки, че Турция би могла да изгони американските бойци от двете военни бази в отговор на евентуалните наказания от Съединени американски щати поради С-400. Двете бази са били упоменати от Чавушоглу в подтекста на вероятни ответни ограничения от турска страна при " враждебно отношение " от Съединени американски щати. " Не желаеме да го вършим, само че в случай че Съединени американски щати проявят враждебно отношение към нас, и ние ще отвърнем с ответни стъпки ", сподели той.

" Карар " показва, че изказванията по малкия екран на Чавушоглу са имали характера на обръщение към Съединени американски щати. " Така, както сключихме съглашение с Русия за ракетните системи, по този начин можем да посрещнем и останалите си потребности от други източници ", изтъкнал Чавушоглу. По мотив решението на Съединени американски щати за премахване на Турция от програмата за изтребителите Ф-35 той сподели, че към момента не е подхваната стъпка в тази посока, както и че други сътрудници в програмата са срещу изключването на Турция.

" Нашата цел е да получим един артикул, в който сме сътрудници. Ако обаче Ф-35 не ни бъдат дадени, Турция може да покрие потребностите си от други източници или със лично произвеждане ", сподели министърът. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР