Икономистите от най-големите инвестиционни банки в света пренаписват прогнозите си

...
Икономистите от най-големите инвестиционни банки в света пренаписват прогнозите си
Коментари Харесай

Банките пренаписват прогнозите си за турските лихви и лира

Икономистите от най-големите капиталови банки в света пренаписват прогнозите си за турските лихвени проценти. Това се случва часове след решението на централната банка на Турция, което озадачи пазара с ненадейно внезапно повишаване на лихвите със 7.5 пункта до 25%.

Политиците евентуално няма да спрат цикъла на стягане на паричната политика, защото турската лира е подложена на възобновен напън от ликвидация.

Глобални банки от Morgan Stanley до Barclays Plc и JPMorgan Chase & Co. в този момент споделят, че лихвите ще доближат минимум 30% до края на годината, отразявайки упованията за солидна смяна от по-ранните насоки на централната банка за „ последователно “ стягане.

Турската централна банка „ сервира огромна позитивна изненада “, споделиха анализатори на Barclays в отчет в петък.  Очертаващите се вероятности са в сходство с упованията на пазара, че паричната политика би трябвало да бъде към момента доста по-строга.

Вярваме, че ходът на турската централна банка е значим от позиция на ограничение на неустойчивостта във валутата “, сподели Мустафа Онер, анализатор в ICBC Turkey Investment. „ Това е позитивно и дейно деяние в кратковременен проект. “

Изненадващото решение към този момент наподобява оказа по-малко въздействие върху търговците в петък, като лирата отслабна с цели 2.7% по отношение на щатския $. С това турската валута изтри към половината от облагите си от четвъртък.

Предизвикателството пред политиците в този момент е освен да успокоят вложителите, само че и да подсигуряват, че към момента имат поддръжката на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган, мним зложелател на високите разноски за заеми, прогони трима шефове на централната банка от 2019 година насам. С тези си решения валутата изтрила към 70% за две години.

Сега президентът наподобява пробва нов метод след преизбирането си през май, като назначава чиновници, които избират по-конвенционални ограничения за ръководство на стопанската система.

Несигурността ще кара пазара да гадае, до момента в който Ердоган не вземе решение.

Повишаването на лихвените проценти беше похвално, само че ни докара до точка, в която би трябвало да внимаваме за реакциите на Ердоган “, сподели в отчет Тата Гоузе от Commerzbank AG. „ Песимистичният сюжет е инфлацията да лишава повече време, с цел да реагира, а в това време Ердоган да губи самообладание и да съобщи, че високите лихвени проценти не работят. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР