Икономистите на УниКредит Булбанк повишиха прогнозата си за реалния растеж

...
Икономистите на УниКредит Булбанк повишиха прогнозата си за реалния растеж
Коментари Харесай

УниКредит Булбанк: Ерата на свръхниските лихви в България ще приключи през 2025-а

Икономистите на УниКредит Булбанк покачиха прогнозата си за действителния напредък на Брутният вътрешен продукт за 2023 г. с 0.4 п.п. до 1.7% на годишна база в последния си стопански отчет. Как ще се отрази на стопанската система предстоящото последователно и умерено нарастване цената на заема за семействата съгласно анализаторите на банката?

По-високата покупателна дарба на приходите на семействата в композиция с последователното и умерено нарастване цената на заема за семействата се чака да способства за нарастване на потреблението, и по този метод и на растежа на Брутният вътрешен продукт за 2024 година с 0.7 п.п. до 3.0% спрямо плануваните стойности през месец март тази година.

Икономистите регистрират и предстоящото негативно влияние, което по-високите разноски за обслужване на заемите ще имат върху потреблението, като упованията им са по-голямата част от нарастването на лихвените проценти по заемите за семействата да се материализира през 2024 година
 В кои европейски страни лихвите по ипотечните заеми са най-високи и в кои - най-ниски
В кои европейски страни лихвите по ипотечните заеми са най-високи и в кои - най-ниски

Къде стои България

Същевременно лихвените проценти по заемите на семействата, и по-специално тези по ипотечните заеми, остават съвсем без смяна през актуалната година, съгласно анализаторите.

Въпреки че равнищата на лихвите по ипотечни заеми в България се оказаха откъснати от тези в останалите страни от Европа, икономистите на банката са на мнение, че цената на заема за семействата ще се увеличи, само че материализирането на тази наклонност ще отнеме повече време от плануваното преди три месеца. Очакваните покачвания на лихвени проценти по новоотпуснатите ипотечни заеми в лв. са приблизително до 3.5% през 2024 година и до 3.75% през 2025%, от 2.7% почти тази година.

Прогнозата за лихвените проценти по към този момент отпуснатите ипотечни заеми (повечето, от които са свързани с цената на привлеченото финансиране от семействата в лева) е да се повишат с към половин процентен пункт през 2024 година и 2025 година, когато икономистите на банката чакат края на ерата на свръхниските лихви по заемите за семействата да завърши.
 Лихвите по жилищните заеми в България изненадващо спадат, в Германия и Нидерландия са с над 50% по-високи
Лихвите по жилищните заеми в България изненадващо спадат, в Германия и Нидерландия са с над 50% по-високи

Аномалиите на българския пазар продължават
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР