Икономиката на еврозоната нарасна повече от очакваното през второто тримесечие

...
Икономиката на еврозоната нарасна повече от очакваното през второто тримесечие
Коментари Харесай

Европа изненада с по-висок от очаквания растеж

Икономиката на еврозоната набъбна повече от предстоящото през второто тримесечие на 2023 година Според статистиката на Евростат стопанската система на страните от валутния съюз е повишена с 0.3% – леко над прогнозата от 0.2% растеж в изследване на Reuters. Спрямо година по-рано растежът е от 0.6% при упования за 0.5%.

За съпоставяне, предходното тримесечие бе изпратено с нулев напредък, а последните три месеца от 2022 година даже минаха на спад.

Сред най-големите страни в Блока Франция и Испания означават резистентен растеж на фона на по-силен експорт и туризъм, до момента в който Германия, най-голямата страна в еврозоната, не записва напредък, а Италия регистрира стесняване.

В целия Европейски съюз растежът на тримесечна база е нулев, а на годишна – 0.5%.

Въпреки по-високата икономическа агресия растежът през 2023 година евентуално ще бъде слаб заради огромния спад на действителните приходи и възходящите лихвени проценти.

Все отново стопанската система сподели известна резистентност, сходно на пандемията от COVID-19, когато растежът надмина упованията, защото предприятията се приспособиха по-бързо към променените условия, в сравнение с политиците предвиждаха.

Отделни данни на Евростат от понеделник демонстрират още, че инфлацията в еврозоната също спадна в допълнение през юли в успокоителен знак за Европейската централна банка (ЕЦБ), защото тя обмисля преустановяване на тежкия си интервал от покачвания на лихвените проценти.

Инфлацията в еврозоната се е забавила до 5.3% този месец по отношение на 5.5% през юни, продължавайки низходящ тренд, почнал през есента.

Цените на услугите обаче се открояват още един път, защото се форсираха до 5.6% на годишна база, евентуално отразявайки растежа на номиналните заплати и по-големите разходи за пътувания и развлечения след пандемията.

Упоритостта на инфлацията в услугите, дружно с новото ускорение на цените на храните до обезпокоително високите 9.2%, евентуално ще засилят опасенията на политическите ястреби в ЕЦБ, които се притесняват, че високият растеж на цените се е затвърдил.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР