Икономиката на България страда от това, че не може да

...
Икономиката на България страда от това, че не може да
Коментари Харесай

Икономист очаква 10% инфлация за Коледа

Икономиката на България страда от това, че не може да генерира задоволително огромна добавена стойност. Това е повода за ниските заплати и мизерните пенсии у нас. От друга страна евтините заеми и държавните субсидии по време на Коронавирус рецесията, направиха стопанските системи, освен българската, все по-неспособни, сподели доцент Григор Сарийски от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките пред dir.bg.

Според него да се предвижда развиването и края на почналата инфлация е все едно да се предвижда горски пожар. Той дава образец с процесите и динамичността на пазарите, които са най-лесно проследими при цените на борсовите артикули. Сарийски отбелязва, че повишаването за една година на първични материали като петрол, въглища и газ на международните тържища е достигнало от 100 до 260 %. След това идва повишаването на локалните борси, където с до 50 % се усилват цените на олиото, яйцата, пилешкото месо. После с към 15 % нараства индустриалното произвеждане, което усилва цените на едро. И най-сетне потребителите усещат инфлацията в магазините, която към днешна дата е към 5 %. За края на годината Сарийски предвижда 10 % инфлация.

Доц. Сарийски отбелязва рекордно ниската безработица в страната, която сега е към 5 %. Той обаче обръща внимание на обстоятелството, че огромна част от безработните хора у нас, заради разнообразни аргументи, не са регистрирани в бюрата по труда. Според него казусът със скритата безработица занапред ще се демонстрира.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР