Икономическият растеж в еврозоната е достигнал най-високата си точка и

...
Икономическият растеж в еврозоната е достигнал най-високата си точка и
Коментари Харесай

Рисковете за растежа на еврозоната са сериозни и могат да доведат до твърдо приземяване, предупреди МВФ



Икономическият напредък в еврозоната е достигнал най-високата си точка и рисковете във връзка с вероятностите са " изключително съществени ", което покачва възможностите за така наречен " твърдо приземяване " на единния валутния блок (рязко закъснение на растежа), предизвести в четвъртък Международният валутен фонд при показване на последната си постоянна оценка за района, съобщи Ройтерс.

Тъй като вложенията, потреблението и основаването на работни места не престават да се развиват в положителна посока, има опция икономическата агресия в еврозоната да продължи да се уголемява най-малко в границите на идващите една-две години, само че МВФ добави, че има увеличение на външните и на вътрешните опасности.

" Рисковете са изключително съществени в този миг. Последните събития утежниха салдото на рисковете, отразявайки както вътрешни, по този начин и световни фактори. Ако тези опасности се материализират, стопанската система в района може да преживее твърдо приземяване ", означи МВФ, визирайки рисковете от огромна световна комерсиална война, опасността от " корав Брекзит " и тези, свързани със самодоволството на държавните управления в еврозоната във връзка с провежданите от тях промени.

" Все отново има учредения да чакаме " меко кацане ", само че вероятностите за икономическия напредък в средносрочен проект остават слаби ", уточни МВФ.

Трябва да се има поради, че петгодишният стопански напредък в района на единната валута беше подсилен от извънредно стимулиращата парична политика на Европейската централна банка. Това накара МВФ да предизвести ЕЦБ да не се отхвърля прекомерно бързо от стимулиращата политика, защото финансовите пазари биха могли много бързо да санкционират по-слабите членове на еврозоната, като принудят техните държавни управления да създадат скъпо струващи съкращения на разноските.

" Ангажиментът на ЕЦБ да поддържа лихвените проценти на сегашните извънредно ниски равнища най-малко до края на лятото на идната година е от жизненоважно значение ", добави МВФ и добави: " Прекалено ранно повишение на лихвените ставки би могло да се окаже много скъпа неточност - както за еврозоната, по този начин и за останалата част от света ".

Базираната във Вашингтон значима интернационална организация също по този начин предизвести, че банките от еврозоната ще бъдат изправени пред " създание отрицателно влияние " във връзка с техните финансови и паричните позиции, в случай че лихвените проценти се повишат внезапно.

Предупреждението, основано на стрес-теста на банковия бранш в еврозоната, идва в миг, когато ЕЦБ стартира да приготвя почвата за първо нарастване от осем години насам на лихвените ставки през есента или към края на 2019-а година.

Според изчисленията на МВФ, банките в еврозоната ще понижат равнището си на главен капитал (капиталовата адекватност) до 10% през 2020-а от 13,9% в края на предходната година при " неподходящи условия ", което би представлявало предизвикателство пред платежоспособността, ликвидността и устойчивостта на компаниите. Това би могло да изтрие целия капитал, насъбран от финансовите институции от момента, в който ЕЦБ пое главния банков контрол в еврозоната през 2014-а година, когато банковият осреднен така наречен " главен капитал от първи ред " (Core Equity Tier 1) беше на равнище от 11,3%.

" Тестовете за сензитивност демонстрират, че ненадейно и внезапно нарастване на лихвите може да окаже значително въздействие върху банковия капитал ", написа МВФ и добави, че банките, които са по-зависими от финансирането от ЕЦБ, ще бъдат наранени изключително мощно.

Трябва да се има поради, че ЕЦБ ще разгласява резултатите от своя финален банков стрес тест през ноември.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР