Икономическият и социален съвет в България настоява за спешното приемане

...
Икономическият и социален съвет в България настоява за спешното приемане
Коментари Харесай

ИСС: В половината областни градове няма социална услуга за защита или рехабилитация след домашно насилие

Икономическият и обществен съвет в България упорства за незабавното приемане на квалифицираните промени в Закона за домашното принуждение, оповестени за публично разискване при започване на предходната година. Съвета смята, че квалифицираните текстове  дава отговор на потребността да се усъвършенства действащата национална нормативна уредба. 

Предвидено е основаване на Национална комисия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, която да сплоти напъните на изпълнителната власт, локалната власт, проведеното гражданско общество и доставчиците на услуги за справяне с казуса.

Към момента, услугите за предварителна защита и отбрана на жертвите на домашно принуждение са извънредно незадоволителни като брой, се декларира в мнението на Икономическия и обществен съвет. Кризисните центрове, които оферират краткотраен подслон, са 13 за цялата страна. 

В половината от регионалните градове на страната не се дава обществена услуга, обвързвана със отбрана или рехабилитация след претърпяно домашно принуждение . С паника се отбелязва, че липсва единна систематизирана статистика за жертвите на домашното принуждение. 

Констатира се, че по време на пандемията, насилието в домашна среда е повишено. Подаваните сигнали бележат растеж от 30%. 

Според данни на Министерство на вътрешните работи с над 25%, по отношение на миналата година, се усилва броят на децата-жертви на домашно принуждение. 

Омбудсманът на републиката сочи, че през двете години на пандемия при случаи на домашно принуждение са убити над 50 дами.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР